Iben efter mange år med mobning: Jeg har sejret

Tirsdag, 28. februar 2017
af Kurt Balle Jensen, opdateret af Caroline Wigdal Foto: Jørgen Ploug
En barndom med systematisk mobning kunne ikke knække Iben Hoberg Jørgensen. Flere sejre har givet hende mod på livet og overskud til at hjælpe unge med psykiske problemer.
Iben blev mobbet i sin barndom, men hun har kæmpet sig til et godt liv.

Hun er 20 år, og i dag samler hun på sejre efter alt for mange nederlag undervejs i sit unge liv. – Jeg har det sådan, at jeg ikke vil lade mig knække. Og jeg kan mærke, at jeg får mere og mere selvtillid, siger hun.

Iben Hoberg Jørgensen er et eksempel på, hvor meget systematisk mobning gennem mange år kan ødelægge. Men hun er også et eksempel på en ung pige, der har taget kampen op, og som nu er på vinderkurs.

Vi møder hende i hjemmet i Frederikshavn. Ibens mor, Karen-Marie Jørgensen, sidder i sofaen og ser på sin datter med et stolt blik. – Det har været svært. Det er ikke rart at se sin datter være så ked af det. Men nu oplever jeg, hvordan Iben bliver stærkere og stærkere, siger hun.

I dag er Iben i gang med en uddannelse for unge med særlige behov. Hun er i praktik i en Netto-forretning i Frederikshavn, og til sommer får hun huen på. – Det bliver den største sejr. Så skal jeg vise dem alle, at jeg kunne. Alle dem, der sagde, at jeg ikke duede til noget, siger Iben.

Læs også: Friskolen blev Jacobs redning

Et perfekt mobbeoffer

Stort set hver eneste dag i folkeskolen, først i Grenaa og senere i Sæby, blev hun mobbet. – Der var jo så meget, de kunne drille mig med. Jeg var tyk, jeg var rødhåret, og jeg havde svært ved at læse og skrive, siger Iben.

Hendes mor snakkede med skolen om det, men det hjalp ikke. Mobningen fortsatte, Iben havde ingen venner, og hun fik konstant at vide, hvor uduelig og dum hun var.

Da hun gik i 2. klasse, blev hun FDF’er. – Det var med til, at jeg bedre kunne klare ugens fem skoledage. Jeg vidste, at der var en dag i løbet af ugen, hvor jeg skulle i FDF uden at være bange for at blive mobbet.

Læs også: Sofie har et misdannet kranie: Jeg er god nok, som jeg er

Opsang til skolerne

Iben er i bestyrelsen i Støtteforeningen for Fontainen, et sted for unge med psykiske problemer. Iben blander sig, og hun siger sin mening. Det gør hende stærkere, hun har fået venner, og hun har mod på fremtiden.

– Skolerne må altså se at komme op i omdrejninger, når det gælder mobning. Det er ikke nok at have en mobbepolitik, den skal også efterleves. Det kan ikke passe, at lærerne ikke ved, hvad der foregår, siger Iben.

Hun vil gerne give sine erfaringer videre: – Du skal vide, at du ikke er alene, og du skal tro på dig selv, uanset hvad andre siger, slår Iben fast.

Læs også: Jane var sukkernarkoman: Jeg har tabt 25 kilo

Læs hele historien i Familie Journal, som er på gaden mandag den 27. februar 2017.

  • Ibens tid i folkeskolen
  • Sådan har hun det i dag
  • Gode råd fra Iben