Kandidat til Årets Taber 2019: Mia fik nok af usunde forhold og overvægt

Onsdag, 30. januar 2019
af Helle Lyngbo. Foto: Søren Lamberth
Usunde kæresteforhold har præget Mias ungdomsliv og har været skyld i både vægtstigning og vægttab. I dag holder hun krop og sjæl i balance med yoga, løb og kajakroning, og en ny kæreste skal vide, at Mia ikke mere er en nikkedukke. Mia er en af kandidaterne til titlen som Årets Taber 2019.
Kandidat til Årets Taber 2019: Mia fik nok af usunde forhold og overvægt

Den fe, der gav manglende selvværd i vuggegave, burde godt nok fyres, for hvor har hun været årsag til meget bøvl i Mia Bundgaards liv.

Allerværst har nok været, at den 30-årige, nordsjællandske kvinde ikke har været i stand til at mærke, at hendes kærester har været alt andet end sunde for hende.

Læs også: Janni frygtede at dø af sit madmisbrug - i dag har hun tabt 54 kilo

Mobning og spiseforstyrrelse

Heldigvis er Mia omsider begyndt at stole på, at hun er god nok, som hun er, og senest har hun sat streg under det ved at uddanne sig til yogainstruktør og tabe sig 20 kilo.

Hånden på hjertet er den første del af vægttabet nok kommet på grund af kærestesorg, men at fedtdepoterne er omdannet til sej muskelmasse, har Mia kun én at takke for, og det er hende selv.

– Jeg er født tre måneder for tidligt, og måske har min manglende tro på mig selv noget med det at gøre. Da de andre børn kravlede, sad jeg stille, og da de gik, kravlede jeg. Da de lærte engelsk, bøvlede jeg stadig med det danske, siger hun.

Selv om hendes forældre altid har støttet hende, har de alligevel ikke kunnet få det ind i hovedet på hende, at hun var god nok, som hun var. Som barn var Mia tynd og ranglet og senere usædvanlig veltrænet.

Mobberi resulterede i vægtstigning og spiseforstyrrelse, men det var først, da Mia fik sin første kæreste, at hun for alvor tog på. Hun var sådan set parat til at bygge rede og få børn allerede som 17-årig, men det var den et år ældre kæreste ikke.

Læs også: Mor og datter tabte over 100 kilo

Mia er en af kandidaterne i konkurrencen om at blive Årets Taber. Læs her, hvordan man deltager

En rigtig mand?

– Han var mere til fester og var dybest set bare en dreng. Derfor blev jeg også helt slået omkuld af min næste kæreste. Han var en rigtig mand, siger Mia om den 16 år ældre håndværker, der førte sig frem som verdensmand og charmør.

Reelt var Mia så forblændet af ham, at hun ikke sansede, at det var hende, der altid indrettede sig efter ham og hans to børn, aldrig omvendt. Det var hende, der cyklede frem og tilbage mellem sin egen lejlighed og hans, måske blot for at være sammen med ham et kvarter.

– Jeg følte mig aldrig god nok. Han var jo ældre og klogere, og det lod han mig altid vide, siger Mia, der langsomt blev tykkere, mere deprimeret og mere inaktiv, som årene gik.

– Jeg elskede ham virkelig, og jeg anglede efter hans kærlighed og opmærksomhed, men fik den aldrig, siger hun.

Læs også: Mille: Jeg var så besat, at jeg fik et spiseforstyrrelse

Kontrollerede hende

Da Mia på et tidspunkt havde givet udtryk for, at hun måske kunne finde på at forlade ham, strammede han grebet og begyndte at kontrollere hende.

– For to år siden var jeg til julefrokost med en gruppe veninder i det lokale shoppingcenter. Undervejs ændrede vi planer og tog hjem til den ene af dem. Det glemte jeg bare at fortælle kæresten, og jeg opdagede først, da jeg ville hjem, at han havde ringet en million gange. Jeg turde dårligt ringe til ham, men gjorde det alligevel og fik så meget skældud, at jeg ikke kunne køre bilen hjem.

– Jeg sad bare der og græd og var gået i stykker. Men i stedet for at mande mig op og gå fra ham endte det med, at han fik alle mine koder til mail og Facebook – og han installerede en app på min mobil, så han altid kunne se, hvor jeg var. Selv dét var jeg parat til at lade ham gøre – bare han ville holde om mig og give mig tryghed og ro.

– Den udadvendte, sporty pige, som jeg havde været for seks år siden, var helt forsvundet. Men det mest ironiske er, at det var ham, der slog op med mig tre måneder senere, siger Mia.

– Det tog hårdt op mig. Pludselig var jeg alene, ingen kæreste, ingen børn, ingen identitet, ingen mig. Hvem var jeg så nu?

Tja, Mia var i hvert fald blevet større end nogensinde. De 82 kilo, som vægten til hendes store overraskelse var kommet op på, var alt for meget til den spinkle kvinde.

– Jeg kunne ingenting, ikke engang sove. Hver gang jeg lukkede øjnene, kom der flashback fra mit liv med ham. Gode og dårlige minder mellem hinanden. Jeg savnede det. Jeg savnede de verbale slag, jeg fik hver dag, savnede den psykiske terror, besættelsen. Det liv var blevet tryghed, og det var min virkelighed.

Læs også: Lars har tabt sig 68 kilo: Jeg vil se mine børn vokse op

Vant til livssmerter

Her bagefter kan Mia godt gennemskue, at hun trøstespiser, når hun er trist, og ingenting spiser, når hun er rigtig ked af det. Derfor strøg kiloene af hende efter bruddet, omend ikke på den sunde måde.

Først da hun så en venindes nye profilbillede på Facebook, nu med kajak, fik hun idéen til, hvad hun selv kunne gøre.

– Jeg har altid elsket at være ved og på vandet, smiler Mia, der tog sig selv i nakken og ringede til Frederikssund Roklub.

Her lærte hun først at ro i inrigger og bagefter at sejle i kajak.

– De andre i roklubben vidste jo ikke, at jeg ikke var god nok, så de tog mig for den, jeg var. Det var den første åbenbaring, jeg fik, smiler Mia, der beskriver det som ren terapi at sidde derude på Roskilde Fjord og ro med de andre.

– Jeg har også præsteret at sidde og tude derude og måtte forklare for de andre, at livet var svært lige nu, og at jeg nok – uuuuhhhheee – ville blive gammel alene, siger Mia og efterligner sine egne hulk med et lille, selvironisk smil.

De fleste i roklubben er lidt ældre end hende, og de tog hendes livssmerter med stoisk ro og beroligede hende.

Læs også: Mette er Årets taber 2019: Nu går jeg ikke langs muren længere

Slut med skæve forhold

I november i fjor nåede Mia et andet mål, da hun blev færdiguddannet som yogainstruktør og har fået hold på det lokale fitnesscenter. Hun deltager i løb, hun er frivillig i den lokale håndboldklub, og så synger hun i gospelkor. Med andre ord en helt anden Mia end den modløse og selvdestruktive kvinde, der for to år siden havde glemt, hvad der var vigtigt for hende. Og slank tilmed – 61 kilo er rigtig fint til hende.

Det seneste år har også budt på endnu en mand i Mias liv, men denne gang var hun klog nok til i sidste ende at bryde med ham i stedet for stædigt og hovedløst at insistere på, at det skæve forhold var godt nok til hende.

– Jeg drømmer stadig om en kernefamilie med mine egne børn og en dejlig mand, men nu er jeg bedre til at vurdere, om det, som et andet menneske tilbyder mig, er okay for mig, siger Mia.