Lars har tabt sig 68 kilo: Jeg vil se mine børn vokse op

Søndag, 20. januar 2019
Af Greta Johannsen Foto: Lars Horn
Den dag, Lars kom hjem fra lægen, havde Gitte en plan parat. Samme dag røg sukker og fedt ud af køkkenskabene, og bagefter gik de en tur sammen for første gang i lang tid. Et år senere er Lars et helt andet menneske.
Lars har tabt sig 68 kilo: Jeg vil se mine børn vokse op

”Du bliver ikke 50 år, hvis du ikke ændrer din livsstil,” sagde lægen til Lars sidste år. Det var en skræmmende besked, for Lars Ogdal Nielsen var kun 43 år.

Han havde haft det dårligt længe. Vægten var kommet op på 168 kilo, han var træt, havde ingen energi, og på det seneste kunne han falde i søvn midt i en samtale. Lægen fortsatte med at fortælle om prøveresultaterne, og det så bestemt ikke godt ud.

Lars havde fået diabetes 2 med et tårnhøjt sukkertal. Han havde også problemer med nyrerne, forhøjet kolesterol, forhøjet blodtryk – og målt på hans helbredstilstand var hans fysiske alder 84 år. Han skulle omgående i medicinsk behandling for både diabetes og forhøjet kolesterol.

Læs også: Værd at vide om dit vægttab

Det var den 7. juni 2017, og Lars var fuldstændig slået ud, da han nåede hjem til Gitte og ungerne i Hals i Nordjylland.

Heldigvis har han en temmelig speciel kone, der ikke lader sig skræmme. Gitte havde længe tænkt, at hendes mand var blevet lige lovlig rund. Det var ikke noget, hun plagede ham med, men hun var bekymret, for den glade og energiske mand, hun havde giftet sig med, havde det bestemt ikke godt længere. Hun havde flere gange bedt ham om at blive undersøgt, men Lars var ikke typen, der rendte unødigt til lægen. Indtil den dag han altså ikke længere kunne undgå det.

Læs også: Spis, drik og elsk dig til et vægttab

Smed sukker og fedt ud

– Jeg fortalte Gitte, hvad lægen havde sagt, og så sagde hun bare helt roligt: ”Okay, fra nu af gør du, som jeg siger, og vi gør det sammen.” Det gjorde jeg så.

Om eftermiddagen gennemgik vi køkkenskabe for madvarer med sukker i, og de røg ud med det samme. Det samme skete med alle de varer, der indeholdt fedt, og da det var gjort, gik vi en tur sammen for første gang i meget, meget lang tid, fortæller Lars.

Turen var omtrent to kilometer lang, men det tog lang tid at gå den, for Lars måtte hvile sig flere gange undervejs, fordi han simpelthen ikke havde energi og kræfter til at gå så langt. Men så ventede Gitte bare på sin mand, og lige siden har hun fulgtes med ham hele vejen.

Læs også: Simones vægttab er et projekt for hele familien

Man kan ikke gøre det alene

– Man kan ikke lægge hele sin livsstil om alene. Vi er en familie med i alt otte sammenbragte børn, og vi måtte alle forstå, at det her handlede om, at hvis vi ville beholde vores mand og far, så måtte vi stå sammen om at støtte ham, siger Gitte.

Sådan blev det. I dag vejer Lars 100 kilo. Han har tabt sig 68 kilo på lidt over et år, og han får ingen medicin mere, for sammen med de mange overflødige kilo forsvandt også de ubehagelige følgesygdomme, der hænger sammen med diabetes 2.

Det har ikke været nemt, for Lars er slagter og elsker mad, og der er ikke rigtig tradition for, at rigtige slagtere spiser skyr med myslidrys.

– Min overvægt skyldtes, at jeg elsker at lave mad, og jeg elsker at spise den. Det var meget sjældent, jeg sagde nej tak. Det har også altid været mig, der har lavet mad herhjemme, og selv om jeg lavede rimelig sund mad, så er det jo også galt, hvis man spiser for meget og så slutter aftenen af med at sidde i sofaen og spise en hel plade chokolade, siger Lars.

Læs også: Dianas vægttab på 114 kilo har ændret hendes liv på alle parametre

Den onde spiral

Det er over et år siden, at Lars spiste chokolade, og siden har der stort set ikke været sukker i huset. Gitte droppede sukkeret samme dag som Lars, og børnene fulgte bare trop. Men selvfølgelig får de stadig fredagsslik.

– Vores børn er dine og mine, og de to yngste er fælles. De to ældste er flyttet hjemmefra, men resten af flokken spiser, hvad der bliver sat på bordet, og det har de altid gjort. Nu har vi bare alle sammen et fælles mål om at blive sunde, siger Lars.

Men hvordan kunne det egentlig gå så galt? Indtil Lars var 30 år, var han toptrænet, spillede fodbold og løb. Han var en glad og udadvendt fyr, der elskede sport, men efterhånden kneb det med at finde tid til det hele, så han holdt op med at spille fodbold.

Pludselig begyndte vægten at stige, og han blev mere træt. Det blev til en ond spiral, hvor Lars blev tykkere og tykkere, fordi han ikke længere dyrkede motion. Til sidst kunne han ikke dyrke motion, fordi knæene ikke kunne holde til det.

Læs også: René blev syg af sit store vægttab

10 kilo lettere efter ferien

Da han lagde sit liv om sidste år, måtte han derfor begynde forsigtigt. Det første trin i retningen af et nyt og sundere liv blev gåturene i byen sammen med Gitte. Dag for dag blev turene længere og længere. Da sommerferien stod for døren, var han parat til at cykle, så han købte en mountainbike og tog den med på ferie i Slovenien. Mens resten af familien lå og slappede af, cyklede han rundt og kom hjem fra ferien ti kilo lettere.

– Jeg tabte mig utrolig hurtigt. Omtrent et kilo om ugen, og det er jo fantastisk at føle, at det går fremad, men jeg havde jo også virkelig fået et vink med en vognstang om, at det var nu, jeg skulle gøre noget. Vi har otte børn. Dem skylder jeg at være til stede for. Når man stiller det sådan op, er der ikke noget at være i tvivl om, siger Lars.

Læs også: Saboterer din partner dit vægttab?

Det er ikke synd

Da efteråret kom, stillede Lars cyklen på plads og begyndte at gå til spinning og dyrke fitness i det lokale fitnesscenter. Det varede ikke længe, før de dér lagde mærke til manden med den store energi, så Lars har taget uddannelsen som fitnessinstruktør og arbejder nu i centret. I januar begynder han desuden i samarbejde med motionscentret på uddannelsen som kostvejleder og personlig træner.

Lars er i dag en høj og slank mand med masser af muskler. Han er igen en glad og energisk far for alle sine børn, og han vil gerne hjælpe andre mænd, der har det, som han selv havde det engang.

– Jeg vil gerne fortælle andre mænd, at hvis de vil tabe sig, så skal de træffe nogle valg. Inden du går til fest, så sig til dig selv, at du kun vil spise det sunde, og lad sovsen være. Sig til dig selv, at du godt kan nøjes med to øl til frokosten og vær tro mod dine valg. Det er okay at undvære nogle ting – det er ikke synd for dig, siger han, og fortsætter:

- Og dyrk motion! Hvis du kun kan gå, så gå og gå længere og længere. Men det allervigtigste er, at du sætter dig nogle mål og lærer at sige nej tak. Der er masser af fristelser, og andre mennesker vil altid mene, at når du nu har tabt dig, så kan du sagtens spise og drikke som før, men det kan du ikke. Det er en anden måde at leve på, og det gælder resten af livet, og det synes jeg, er en lav pris at betale for at kunne se sine børn vokse op, siger Lars.