Når livet leves på trods

Mandag, 18. januar 2010
af Redaktion
I denne uge er der lagt op til endnu en rejse med Familie Journal, BBC og David Attenborough. Da kan du nemlig købe vores tredje natur-dvd sammen med bladet. Denne gang gælder det afsnit 5 og 6 af ”Vores planet” om henholdsvis ørkenerne og polerne
Elefanterne i Namibias ørken er de mest hårdføre i verden. Og med god grund, omgivelserne taget i betragtning. Foto: Paul Brehem
Elefanterne i Namibias ørken er de mest hårdføre i verden. Og med god grund, omgivelserne taget i betragtning. Foto: Paul Brehem

Køb BBC-naturfilmene her

Man skal ikke se mange minutter af episoden om ørkenerne, før man erfarer, at en ørken modsat den gængse opfattelse faktisk kan være et overmåde koldt og frysende sted.
Sådan er det i den sneklædte, sibiriske ørken og ikke mindst i Gobiørkenen, Mongoliet, hvor de vilde, baktriske kamelers eneste mulighed for at få væske er at gumle på den frosne sne.

KØB FILMENE HER

Dvd'en kan købes sammen med bladet fra mandag 18. januar. Den forhandles i kiosker, hos købmænd, supermarkeder og tankstationer.
Følgende større kæder sælger BBC-serien sammen med Familie Journal: Bilka, Føtex, A-Z, SuperBest, SPAR, Løvbjerg, Kiwi, Hydro Texaco, Shell, Statoil, 7-eleven og DSB kiosker.
Hvis du gik glip af sidste uges blad, dvd og samlekassette, kan du købe den i vores shop, dog først 14 dage efter at dvd'en har været til salg i butikkerne.
Hvis du har spørgsmål om køb af dvd'erne, kan du skrive til bbc@familiejournal.dk.

Det varmeste sted
Ørken, som vi kender den, finder vi til gengæld i Sahara blandt krybdyr med pansret, skællet hud, der beskytter dem mod sandstormenes rasen, og insekter, der slet og ret søger ly under jorden.
Eller i Namibia, hvor ørkenen huser både elefanter og løver, som blot har ændret deres vaner efter forholdene.
Således lever løverne i mindre flokke, som hver især råder over størrre jagtområder. Og så er der verdens varmeste sted med det sigende navn Death Valley.
Når der overhovedet findes dyr og planter disse steder, er det i kraft af de ganske få og korte øjeblikke, hvor klimaet giver livsbetingelserne et lille åndehul.

En isbjørnemor træner sine unger til at stå på egne ben
i Arktis. Foto: Terry Andrewartha

Og så til kulden
Også på planetens poler er dyrelivet afhængigt af vejrets og årstidernes skiften:
I Antarktis samles store flokke af adélie- og hageremspingviner for at yngle, inden den korte polarsommer rinder ud. Og i den forbindelse udgør de nøgne klipper rundt om i snelandskabet en slags oaser, da de kan bruges som redeplads.
Når "sommeren" slutter, og havet fryser til, forsvinder de fleste dyrearter igen. Men kun for at give plads til kejserpingvinerne, som af alle steder har valgt denne kolde, mørke afkrog af planeten som deres base, når en ny generation skal sættes i verden.

FAKTA OM FILMENE

Gennem fire år har 71 kamerafolk rejst rundt til klodens vildeste og mest usædvanlige steder på "Vores planet". Med sig hjem har de bragt 5.000 timers optagelser.
Sammenklippet og tilsat David Attenboroughs fortællestemme og George Fentons storslåede musik er det blevet til 11 udsendelser fordelt på fem dvd'er. Herefter følger serierne "Dyrenes planet" og "Den levende planet" - i alt 13 dvd'er.

Hele herligheden er selvsagt fortalt i prægtige billeder, som kun BBC kan lave dem. Og vanen tro er det David Attenborough, der lægger stemme til.

Af Johan Isbrand. Foto: BBC

Køb dvd-serien "Vores planet", der er den dyreste dokumentarserie, BBC nogen sinde har produceret - med Familie Journal:
Blad: 28,50 kr.
Dvd: 42,00 kr.
I alt: 70,50 kr.

Se vores tv-spot her:

Læs mere om den første dvd
... og den anden...