Nu har Jan og Carina både et hjem og hinanden

Mandag, 12. oktober 2020
af Johan Isbrand, Foto: Heidi Maxmiling
Carina og Jan Jørgensen er Hus Forbi-sælgere og har begge prøvet at leve som hjemløse. De mødtes og forelskede sig på et Blå Kors-pensionat. Og da de i juli i år skulle giftes, oplevede de vildfremmede medmenneskers gavmildhed og næstekærlighed for fuld styrke.

Hus Forbi-sælgerne Carina Kreutzmann Jørgensen og Jan Engelstrup Jørgensen, der er henholdsvis 39 og 62 år og bor i Lyngby, har begge haft omtumlede tilværelser og perioder uden tag over hovedet. Således har Carina tre gange oplevet at blive hjemløs i kølvandet af forliste parforhold.

– Første gang var i 2010, hvor jeg skred fra en utro mand og sov på bænke og stationer og hos bekendte, husker hun.

Da hun i marts 2019 flyttede ind på et Blå Kors-pensionat i Taastrup, var det ligeledes i forbindelse med et endt forhold, der havde budt på for meget ”druk og party”, som hun udtrykker det. Her mødte hun Jan.

– Jeg var en af ”husets venner”. Det er betegnelsen for de tidligere beboere, som kommer på stedet og spiser og hjælper til med diverse opgaver i hverdagen, fortæller Jan, der har mindst to årtiers heftigt alkoholmisbrug i sin bagage.

Ifølge Carina ”klikkede de fra første dag”.

Alle elsker Jimmy - især Louise. Læs deres historie her.

– Folk, der har kendt Jan længe, siger, at jeg har bedre tag på ham end de fleste, griner hun.

Samme humor

Jan benyttede ofte stedets træningsfaciliteter, og han fik snart Carina overtalt til at gøre ham selskab i fitnessrummet. Her blev det klart for dem, at de havde samme humoristiske sans.

Carina fortæller:

– Noget, vi til gengæld slet ikke er enige om, er fodbold. Jan er stor fan af Brøndby, mens jeg sværger til FCK. Og vi havde begge logoerne fra vores yndlingshold printet på vores træningstøj. Den slags kan jo næsten gøre folk til dødsfjender. Men i vores tilfælde blev det til en intern joke. Vi kaldte hinanden de værste ting, og sprogbruget var bestemt ikke kønt, men det var ren skæg og ballade.

Læs også: HJemløse laver mad til hjemløse.

1. august sidste år flyttede Carina fra pensionatet og ind i Jans lejlighed, som han har haft i 10 år.

En måned tidligere havde de sammen været på kanotur med Blå Kors på Gudenåen. Ikke så snart var de imidlertid vendt hjem, før Jan fik et tilbagefald til de våde varer og blev indlagt på Glostrup Hospital.

– Det var hans sidste indlæggelse med afrusning. De seneste 15 måneder har han holdt sig fra alkohol, siger Carina.

Frieri fra sygesengen

Under indlæggelsen skete der også noget andet, som blev afgørende for de tos videre liv:

– En dag, da Carina besøgte mig, rejste jeg mig op i sengen og spurgte, om hun ville ringforlove sig med mig. Det svarede hun heldigvis ja til, smiler Jan, der i dag to gange om ugen møder op hos Blå Kors og får sin antabus.

Læs også: Byens hjemløse er min familie.

Brylluppet var egentlig planlagt til 2021, men efter, at Jan var blevet indlagt flere gange, blev det i stedet fastsat til 18. juli i år på Gladsaxe Rådhus. Nu havde parret imidlertid et andet problem:

– Det var småt med penge. Og jeg syntes ikke, det var så festligt at blive gift i Hus Forbi-tøj. Nu findes der på Facebook diverse grupper som for eksempel ”Næstehjælperne”, hvor man kan søge hjælp. Så der gik jeg ind og søgte en bluse, jeg kunne blive gift i, siger Carina, der dog ikke var forberedt på den reaktion, hendes opslag affødte:

Parrets historie ramte tydeligvis en masse gavmilde danskere lige i hjertet. En af dem donerede i første omgang en brudekjole til Carina.

– Den kunne jeg dog ikke passe. I stedet var der en, der satte penge ind på min konto, som jeg kunne købe en kjole for. Men det stoppede ikke der: En anden sendte 1.000 kroner, så Jan kunne købe sig et jakkesæt. Og også en brudebuket fik vi foræret.

Rørt over gavmildhed

Nu manglede der nærmest kun en bryllupskage, og i en Facebook-gruppe for bageglade spurgte Carina, om nogen kunne fremtrylle en lagkage til en overkommelig pris. Igen blev hun overvældet, da hun og Jan ganske gratis blev begavet med en fornem bryllupskage i to lag.

– Og det hele kan vi takke vildfremmede, gavmilde mennesker for. Det er dybt rørende, siger Carina.

Brylluppet blev helt i coronaens ånd holdt for en lille, sluttet kreds, der ud over brudeparret talte to andre Hus Forbi-sælgere samt Jans bror og Carinas mor.

Jettes børn hjalp hende ud af alkoholen. Læs historien her.

Men parret havde endnu en hjertegribende oplevelse til gode:

– En dansker, som bor i Grækenland, og som ønsker at være anonym, havde læst vores historie på nettet og mente, at vi lige manglede en bryllupsrejse som prikken over i’et. Så vi fik en uge i Grækenland med alt betalt, fortæller Carina.

Et tårevædet øjeblik

Nogle medarbejdere fra Hus Forbi fandt Jan og Carina, mens de var på gaden for at sælge hjemløsebladet. Her overraskede de parret ved at afspille en telefonbesked om den bryllupsrejse, de havde i vente. Øjeblikket blev indfanget på video og kan ses på Hus Forbis Facebook-side.

– Jeg tuder sjældent. Men det gjorde jeg af glæde i det øjeblik. Vi venter dog med rejsen, til der er kommet ro på coronaen, siger Carina.

Læs her om en anden Carina og hendes liv som "alkoholikerens datter".

Det nygifte par indtager to-tre gange om ugen gader og stræder som Hus Forbi-sælgere. Med sig har de altid deres hund Pax, som er en fire år gammel, tidligere gadehund fra Portugal, som de har erhvervet sig gennem organisationen Dogs of Portugal.

– Han er en vaskeægte kundemagnet. Ingen kan stå for hans øjne, siger Carina om deres firbenede ven.

– At vi skulle få det liv, vi har nu, havde jeg ikke set komme. Jeg så for mig, at jeg skulle være alene resten af mit liv. Men som Carina plejer at påpege, var det jo mig selv, der tog initiativet og friede på min lidt skøre måde, siger Jan Engelstrup Jørgensen.

Maria havde en hård barndom, men nu har hun sin far tilbage. Læs med.