Nye tider i familien Sommer

Mandag, 6. juli 2009
af Redaktion
Glæd dig til at høre de første fem afsnit af radiohørespillet på denne uges to cd’er
Fotos: DR
Fotos: DR

Familie Journal giver i ugerne 28 og 29 vores læsere chancen for at tage del i familien Sommers videre liv, efter at vi slap dem i den populære tv-serie. Fire cd'er med i alt ti afsnit får du og din familie - en gave, der kan nydes i sommerhuset, campingvognen eller teltet, på hotelværelset eller i bilen på vej til bestemmelsesstedet. Kort sagt alle vegne.

Her får du et overblik over, hvad de fem første afsnit handler om:

Afsnit 1: Sophia i nyt dilemma

Jakob og Mille ejer nu familien Sommers gule hus på bakken i Frederiksværk.
Sammen med Lærke er de ved at etablere sig som familie i huset, og lægepraksis er grundlaget for, at det kan ske. Huset rummer familiens historie og sjæl, det er samlingssted for alle familiens generationer, det er Jakobs og Adams barndomshjem, fuldt af minder.
Jakob har hyret lægevikaren Mia, men han håber stadig på, at Adam kommer tilbage fra Grønland og overtager halvdelen af lægepraksis. Adam har ingen konkrete planer om, hvad han skal, når han kommer hjem fra Grønland. Eller om han skal blive der i længere tid. Men mens lægepraksis ikke er det store trækplaster for Adam, længes han til gengæld efter at se sin og Annas datter Rosa.


Sophia og Christian Sommer, mens alt endnu
var idyl

Anna slikker stadig sårene efter bruddet med Adam, og hun prøver at få en hverdag til at hænge sammen, hvor hun både skal bygge sin restaurant i skoven op og passe datteren Rosa.
Selv om Sophia er blevet farmor til Rosa, ser hun meget mindre til sin familie nu, hvor hun er flyttet fra det gule hus og ind på en etage hos vennen Pelle. Sophias dilemma er, om hun skal være kæreste med Pelle. Hun er jo stadig gift med Christian, som er flyttet på plejehjem pga. sin Alzheimers sygdom.
Det er altså nye tider hos familien Sommer. Det stærke sammenhold er ved at smuldre, mens Jakob og Mille forsøger at bygge en ny familie op i det gule hus.

Afsnit 2: Familien på afveje

Lærke bliver irriteret og ked af det...

Christian skal have Sophia til middag på plejehjemmet og går på jagt efter rødvin. Men jagten ender i rengøringsrummet, og familien Sommer får sig et ordentligt chok.
Jakob er dybt forarget over hvor lidt opsyn, der er på plejehjemmet, men samtidig ved han også hvor travlt, der er i sundhedssektoren. Efter at hans lægevikar Mia er stoppet, er der kun ham selv, psykologen Erik og sekretæren Bibi tilbage i praksis i det gule hus i Frederiksværk.
Og da Jakob bliver opsøgt af en ung pige med snitsår på armene, får han ekstra travlt. Pigen, Signe, har problemer med sin dominerende mor, og hun bruger en temmelig uheldig metode for at slippe væk fra problemerne. Jakob forsøger - med hjælp fra Erik - at finde ud af, hvordan han kan hjælpe pigen. Men Signes mor er mere en modstander end en hjælper, og Jakob er vidne til en stor personlig tragedie.
Jakob bruger det meste af sin tid og energi på sit professionelle liv. Derfor har han, til Milles frustration, ikke meget tid til at glæde sig sammen med Mille over, at de snart skal have et barn.
Men Mille får noget andet at glæde sig over, da hendes teenagedatter Lærke får brev fra et forlag om, at hun kan få udgivet sin første digtsamling. Mille er dog ked af, at Lærke ikke har fortalt hende, at hun har sendt sine digte til et forlag.
Men da hun siger til Lærke, at hun vil bede sin galleriejer Andy om læse kontrakten igennem, bliver Lærke irriteret og ked af det. Hvorfor kan Mille ikke bare glæde sig på Lærkes vegne? Hvorfor skal hun blande sig? Og hvorfor skal alt - i Lærkes øjne - handle om Mille? Læs om skuespilleren Marie Louise Wille (Mille) her...

Afsnit 3: Barnedåben

De første to cd'er
følger med Familie
Journal i uge 28

Anna er i fuld fart for at gøre sit sted klar og ordne det praktiske til Rosas barnedåb: De sidste invitationer, mad, stole, servietter, salmer osv. Lærke hjælper til.
Anna har blandede følelser ved udsigten til at se Adam igen. Hun vil ikke såres og prøver at være realistisk. Men Adam er jo Rosas far, så han hører selvfølgelig med.
Adam suger indtrykkene til sig, ryger lidt hash, når han skal slappe af, og nyder livet som distriktslæge på sygehuset i Nuuk, hvor ansvaret er stort og udstyret enkelt. Adam får et realitetschok med en patient, som har gået alt for længe med smerter fra en cyste i underlivet, som er livstruende og skal behandles akut. Adam må foretage en operation, han ikke har erfaring med fra tidligere, og han bliver tvunget til at ændre sine planer. Adam føler sig pludselig fanget i verdens røvhul.
Samtidig er der travlhed i praksis derhjemme, og Jakob ringer til Adam og presser ham for et svar: Kommer hjem og overtager den ledige plads i lægepraksis eller hvad? Jakob har hårdt brug for hjælp og håber på, at Adam i hvert fald er tilbage, når han og Mille får deres baby.
Mille fortæller Jakob, at hun har tilbagevendende mareridt om sin afdøde mor. Hvorfor forfølger hun hende? Mille er bange og fuld af uforløste følelser, og hun begynder at gå i terapi hos psykologen Erik. Mille tænker meget over relationen til sin store datter Lærke og hendes kommende forhold til den lille baby, hun har i sin mave.

Afsnit 4: Sophias valg

En mere og mere tyndslidt Jakob

Sophia bor i overetagen hos sin ven Pelle. De er stadig kun venner, men deres forhold udvikler sig. Sophia er i tvivl om, hvor meget hun skal involvere sig med Pelle.
Hendes mand Christian lever jo stadig, omend han er reduceret og bor på plejehjem. Hendes dårlige samvittighed overfor Christian blusser op, da hun tager Pelle med til forlagsreceptionen ved udgivelsen af Lærkes digtsamling, og resten af familien Sommer undrer sig over, at Christian ikke er med.
Jakob er efterhånden helt tyndslidt, fordi han ikke kan få fat i en ny lægevikar til sin praksis. Men trods travlhed prioriterer han at tage med til Lærkes reception. Der møder han Poulsen - en af hans patienter - som han pludselig bliver nervøs for, at han har fejlbehandlet. Læs interview med skuespilleren Lars Ranthe (Jakob) her
Jakob har i det hele taget svært ved at få tid til sit privatliv, og Mille er irriteret. Hun vil dog gerne hjælpe Jakob og bidrage til familiens økonomi, så hun går til jobsamtale på Ugeavisen i Frederiksværk. Jobsamtalen går godt, men Mille er lige ved at komme for sent til Lærkes reception, og både Lærke og Jakob er skuffede og beskylder Mille for at være en stor egoist.
Jakob og Mille skændes som aldrig før - og de er hver især bekymrede for, hvordan det skal gå, når de får deres baby.

Afsnit 5: Christians fald

Christian bliver ramt af underbemandingen
på hospitalet

Christian falder på plejehjemmet og brækker sin hofte. Da Christian er gammel og svag, er der øget risiko for blodprop, hvis ikke han bliver opereret hurtigt. Men hospitalet er underbemandet og ramt af personalets ferie, og operationen lader vente på sig.
Jakob er helt ude af den. Han synes, at behandlingen af hans far er uansvarlig. Og det hjælper ikke på Jakobs humør, at han stadig er alene i praksis, og at hans gravide kæreste Mille midt i det hele begynder at pletbløde.
Mille bliver meget bekymret. Hun har tidligere mistet et barn, og hun er netop i gang med et terapiforløb med psykologen Erik, hvor det store tema er hendes angst for at miste. Hun er bange for at miste Jakob, Lærke og ikke mindst det lille barn i hendes mave, og pletblødningen forstærker hendes angst. Erik opfordrer hende til at skrive om angsten. Formulere, hvad den går ud på, og acceptere, at den er der.
Til alles glæde beslutter Adam sig for at vende hjem fra Grønland, da han hører, at det slår slemt til med Christian.
Men hvad vender Adam hjem til? Han flygtede jo nærmest til Grønland, da hans og Annas forhold gik i stykker. Kan Anna tilgive Adam for hans svigt? Og har han tænkt sig at overtage den ledige plads i lægepraksis i det gule hus?
Da Adam hører, hvor galt det står til med hans far, vender han hjem fra Grønland. Læs om skuespilleren Mikael Birkkjær (Adam) her...

Mere Sommer her...
Køb alle Sommer-afsnittene i BB-shoppen

Sådan stod det til, da vi slap familien Sommer på tv:
Livet går videre i lægefamilien