Livshistorier
Min svigerfamilie reddede mit ægteskab
Foråret lod vente på sig, så Inger Kokholm og hendes fire døtre tog en rask beslutning: – Når foråret ikke kommer til os, så må vi jo komme til det.
I familien Kokholm bruger man hverken halve eller hele år på at planlægge eksempelvis en rejse. Man tager en beslutning og kort efter rejser man.
Læs også: Far og datter: Vi er sjældent uenige
Nu sad de på en lille champagnebar i Prag: Mor Inger, 64, og hendes piger, Vinni 41, Helle 37, Tina 34 og Anette 30 nød hinandens selskab, snakkede, grinede, og havde det rigtig hyggeligt.
I løbet af den hyggelige tur i foråret 2019 fortalte Anette, at hun har en ven på Als, der driver et destilleri.
– Hvad med at gå i gang at lave gin? spurgte hun og lod blikket vandrede fra mor til søstrene.
Det var de alle sammen med på. Men de havde et lille problem. Ingen af dem kendte noget til fremstillingen af gin. Det nærmeste, de kunne komme det var smagen. Og den huskede de tydeligt fra den julekalender med 24 små flasker gin med forskellige smage, som de havde givet deres mor året før.
– Det blev en rigtig dele-julekalender, for alle ville gerne have en lille smagsprøve. Og vi var så godt som enige om, hvilke smage der var bedst, siger Helle.
Læs også: 90 år og stadig aktiv i familievirksomheden
Alle var meget tændte på idéen, da de kom hjem fra ferie. Og Anettes kammerat, Kristian Muusmann fra destilleriet på Als, var med på den.
For det første havde han mange flasker med forskellige smage og – ikke uvæsentligt – den rå gin, som familien Kokholm kunne eksperimentere med.
– I vores familie er vejen fra tanke til handling meget kort. Og vi var enige om, at i værste tilfælde, altså hvis vi ikke kunne sælge flaskerne, så kunne vi jo drikke ginen selv, siger Vinni.
De fem kvinder var enige om, at man ikke kan læse sig til en god smag på gin, så de måtte prøve sig frem med forskellige ingredienser. Og de blev hurtigt enige om i hvilken retning, de skulle arbejde videre.
Gin-projktet gik i gang et halvt år efter, at de havde mistet familiens midtpunkt i efteråret 2018, pigernes far og Ingers mand, smedemester Preben Kokholm.
Pigerne er enige om, at de er vokset op i en kernefamilie med en mor og en far, der viste, at de elskede deres afkom.
– Har en af os haft en udfordring eller en svær tid, er vi vokset op med, at det ikke nytter at sidde og græde. Man skal trække det positive og humørfylde frem. Det har vi gjort med vores projekt, der hviler på et ubrydeligt sammenhold og samhørighed. Og som har givet os utroligt mange gode, sjove og spændende timer sammen, siger Tina.
Døtrene bor med deres familier i en radius af 20 kilometer fra moderen, der er blevet i pigernes barndomshjem i Abildå nær Ørnhøj i Vestjylland, efter smedeforretningen blev solgt fra.
Til dato har de fremstillet fire forskellige slags gin efter egne opskrifter. Den bliver fremstillet på destilleriet på Als og transporteret til Abildå, hvor spiritussen tappes på flasker i det lokale forsamlingshus.
Familien har dannet firmaet Kokholm Spirits. Spirits kan oversættes til dansk med både spiritus og ånd, og for Kokholm-familien spiller det åndelige den væsentligste rolle.
– Det er helt i familiens ånd, at vi gerne vil sprede glæde. Og her tænker vi på historien bag vores gin, siger pigerne.
Læs også: Ambassadør for kærlighed og lykke
Smedemesteren har sat sine aftryk for etiketterne, som iøvrigt er tegnet af en veninde af huset.
– Rigtig mange familier har nogle sætninger eller citater, som de bruger – gerne gennem generationer. Vores far sagde blandet andet: ”Tæl som jeg kun de lyse solskinstimer”, og det citat er selvfølgelig i en af ginerne. Vi har også brugt ”Det var da hyggeligt, at vi skulle mødes her” og ”Skål, fordi vi har det godt, og hvor har vi fortjent det”.
– Disse sætninger bruger vi så ofte, at vores mænd nu også har taget dem til sig, siger smededøtrene, der sammen med mor Inger hele tiden er på jagt efter nye og spændende smagsvarianter. Og det skal gerne være ingredienser enten fra egne haver eller naturen.
De forskellige smagsvarianter forsynes på flaskerne med en forklaring på, hvad ginen indeholder, og hvorfor den netop har den farve, den har.
Og så får man nogle positive ord med på vejen, f.eks. Beløn dig selv og andre, fordi I prøver, og fordi I fortjener det. De, der får mest ud af livet er ikke dem, der lever længst, men dem, der lever hvert minut. Og så er hver flaske nummereret.
Den første gin kom på markedet på forældrenes bryllupsdag 1. november 2019, så det gik hurtigt fra idé til effektuering. I fremtiden er det planen, at der skal fremstilles to nye varianter om året. Den seneste, der er produceret i 350 eksemplarer, kom på markedet 1. november med smag af hyben og havtorn. Ginen er døbt ”Æ’gin”, simpelthen fordi den produceres med råvarer fra det vestjyske. Den ankommer som rå-gin med en alkoholprocent på mellem 70 og 80 og bliver fortyndet med det, som far Preben hævdede er det bedste vand i hele Danmark, nemlig det fra Abildå.
– Vores vision er at skabe flest mulige humørfyldte stunder for familien, vennerne, entusiasterne, ja for alle. Skål for de lyse timer i formidabelt selskab. Så simpelt kan det siges! siger Kokholm-pigerne og hæver deres glas med egen gin.