Søskendekram reddede Helles liv

Tirsdag, 5. august 2014
af Mary Steengaard, foto: Poul Anker Nielsen
Da Helles søster døde, faldt hendes verden sammen. Først da hun opdagede Søskendekram på Facebook, fik hendes liv mening igen

Det er en ganske almindelig mandag vintermorgen, og Helle er netop ankommet til jobbet på sin vestjyske arbejdsplads, da telefonen ringer.

Helle løfter røret op til øret, men den besked, hun modtager, får hende til at sætte i et højt, hjerteskærende skrig og samtidig i desperation kyle telefonen hårdt ned i gulvet.

- Det var min mor, der ringede og fortalte, at min lillesøster var død af hjertestop samme nat, fortæller den 43-årige regnskabsassistent, der hele sit liv har haft et utrolig tæt forhold til sin fire år yngre lillesøster, Lene.

Lillesøster var den stærke

Trods aldersforskellen voksede de to piger nærmest op som jævnaldrende.

- Jeg var en lidt tilbageholdende type, og min søster var meget fremme i skoene, så vi passede så fint sammen. Lene tog faktisk ansvar for mig, fordi jeg var nem at vælte. Hun kunne springe på nakken af de største, dumme drenge i gaden - de skulle ikke drille hendes søster. Hun var en rigtig fighter. Vi legede altid sammen, og som teenagere gik vi også i byen sammen.

Læs også om Lajla Hübner, der mistede sin datter, men siden har taget sig af sine to børnebørn:

Som voksne udviklede søstrene et forhold så tæt, at de var i daglig telefonkontakt.

- Vi kunne tale i timevis om alt mellem himmel og jord, og hvis vi havde problemer af nogen art, var det hinanden, vi gik til, frem for vores respektive ægtemænd.

Gik helt i sort

Da katastrofen ramte, gik Helle derfor også helt i sort.

- Jamen, jeg vidste slet ikke, hvad der var op og ned i livet, og det kæmpe hul, Lene efterlod inde i mig, virkede, som om det var umuligt at udfylde.

Populære artikler på familiejournal.dk

Lis er gift med en transvestitOpskrift på hindbær-cheesecakeSy-, strik- og hækleopskrifter:
Ægte tresserkjoler

Midt i sorgen oplevede Helle også, at det kneb med forståelse og medfølelse fra omverdenen.

- Jeg opdagede, at man som søskende står meget alene med sit tab, så jeg oprettede en mindeside for Lene, så alle, der kendte hende, kunne få mulighed for at kommunikere. Og så ledte jeg efter ligestillede.

Under søgningen stødte Helle på Charlotte Drue, der i 2004 havde oprettet en hjemmeside med navnet "søskendekram.dk".

Jeg er ikke alene

- På den hjemmeside stod der ting, som betød, at jeg pludselig midt i den der ensomhed kunne mærke, at jeg ikke var alene. Der var mange andre søskende i samme situation. Da siden blev til en lukket gruppe på Facebook, blev det et fantastisk forum med næsten 600 medlemmer, hvor man kan dele tanker og følelser i forbindelse med at have mistet en bror eller søster.

Læs også om Susan Schmidt og Lene Andersen, der begge mistede en ægtefælles og kunne trøste hinanden i sorgen:

Helle bruger "Søskendekram" på flere måder.

- Først og fremmest har gruppen givet mig en følelse af, at jeg alligevel ikke er alene. Jeg plejer at sige, at jeg nu har næsten 600 søskende. Bliver jeg for trist en dag, hvor minderne vælter ind over mig, så skynder jeg mig ind på siden og skriver lidt om det, og straks modtager jeg opmuntrende og trøstende tilkendegivelser. Det er så skønt! Havde det ikke været for "Søskendekram", så havde det været det højeste træ i skoven for mig ...


Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.