Kære Puk
Min mand går lange ture med en anden kvinde
Hans-Otto Lindgreen fik sin første sprællemand, da han var 3-4 år. Det var midt under besættelsen, hvor ingen havde ret meget af noget som helst, og børn blev ikke overøst med gaver, så begivenheden gjorde indtryk.
- Efterhånden blev jeg mere og mere fascineret, og inden jeg vidste af det, havde jeg startet en samling og begyndte at lede målrettet, fortæller Hans-Otte Lindgreen, som i dag har 200 forskellige af slagsen.
Pynter med privat samling
Hans-Otto Lindgreen er nu pensionist, men stærkt involveret i Valby Lokalhistoriske Selskab og Arkiv, hvor han hvert år i december pynter vinduerne med et bredt udvalg fra sin private samling.
- Mange mennesker standser op og bliver lidt nostalgiske, mens de studerer disse levn fra gamle dage: Postbude, skorstensfejere, respektløst tegnede politikere og måske især julemænd.
Spændvidden er enorm, og det er med til at gøre sprællemænd interessante. De fleste er købt i ark, som en familie selv har klippet ud og samlet. Fattige familier gjorde en lille forretning ud af at montere sprællemændene og sælge dem parate til brug, siger Hans-Otto Lindgreen.
Forbudt af politiet
Da sprællemændene fik deres europæiske renæssance, blev de enormt populære. Begyndelsen blev gjort i Frankrig, hvor berømte kunstnere udførte specielle sprællefigurer til adelen og det velstående borgerskab. Det, som næsten var en epidemi, lod sig ikke standse, før politiet forbød sprællemændene. Med den begrundelse, at gravide kvinder risikerede at føde deforme børn med bøjede lemmer ligesom deres, hvis de morede sig med det forfærdelige og skadelige legetøj.
Tyskland bød snart sprællemandsdillen velkommen og udvidede repertoiret med soldater af den specielle, disciplinerede tyske slags, politikere og sågar adelige. Udklipsark til små penge oversvømmede markedet, og mest kendt blev dem fra Neuruppin, en by nær Berlin.
Danske sprællemænd
Det var sådanne ark, som først oversvømmede Danmark fra 1870-1880erne, men snart tog danske forlag ideen op, og ikke mindst Alfred Jacobsens ark blev berømte.
- Julemænd kendes i en overdådighed af udgaver, men det undrer mig altid, at de overhovedet har overlevet, for der var fra begyndelsen tale om billigt legetøj.. Og holdbarheden er ikke lang, når børn ustandseligt hiver i snoren. Ingen regnede med, at en sprællemand kunne holde mere end én sæson, men faktisk har man i vid udstrækning passet på dem, fortæller Hans-Otto Lindgreen.
Af Lone Agersted
Læs også: Lars for livet