Svigt har gjort mig bedre på scenen

Onsdag, 9. marts 2016
af Caroline Grønne Wigdal
Tara Toya er ikke i tvivl om, at følelserne skal mærkes ægte, før de kan spilles på en scene. Som ganske ung oplevede hun et voldsomt svigt, da hendes forældre blev skilt, og hendes far og Taras bedste veninde blev forelskede.

Tara Toyas barndom var lykkelig, tryg og varm, og hun og broderen Lukas var populære børn at være på besøg hos.

For de havde nogle skøre forældre, Troells og Gitte Toya, som lavede konkurrencer ved middagsbordet og skuespil med vasketøjet som rekvisitter i hjemmet på Frederiksberg.

Forældrene var bege skuespillere, og det er 24-årige Tara også blevet – i øjeblikket er hun med i musicalen ”Hairspray” i Tivolis koncertsal, og bor i øvrigt i København med kæresten Casper.

Alt sammen godt og fint, men for Tara har der været et voldsomt mellemspil, som hun – i dag – er dybt taknemlig for.

– For hvordan skal du kunne spille vred, hvis du aldrig har mærket vrede?, spørger Tara, der også først har lært at spille forelsket, efter at hun har mærket, hvad forelskelse vil sige.

Læs om Lukas Hansen: - Jeg er en outsider ligesom Bimse

Skilsmissen

Tara var som ung noget fremme i skoene og blev mobbet i folkeskolens ældste klasser. Heldigvis blev alt bedre, da hun kom på Sankt Annæ Gymnasium, hvor hun kunne begynde på en dramalinje. Og på Eventyrteatret, hvor hendes far underviste, fik hun en bedste veninde. Hun hed Anna og var fire år ældre end Tara. Fra første dag blev de tætte. Og Anna blev som en del af familien. De to lavede alt sammen, de var som søstre.

Da Tara en dag kom hjem fra gymnasiet, sad hendes mor i køkkenet. Hun ville tale med Tara og Lukas. ”Far og jeg skal skilles,” sagde hun, og fortsatte: ”For din far er blevet forelsket i Anna.”

– Og så begyndte hun at tale grimt om min far. Men jeg kunne godt se, at min mor var oprevet, og at det var derfor, hun gjorde ham til syndebukken, fortæller Tara.

På det tidspunkt havde forældrene allerede prøvet at redde ægteskabet med parterapi. Da Tara senere talte med sin far, gjorde han det klart, at han altså ikke var forelsket i den 26 år yngre Anna, og at Taras mor havde handlet i affekt. Desuden var det Gitte, som havde været ham utro i første omgang med hans bedste ven.

Læs om Jan Schou: - Jeg har været rejsende i revyer i 40 år

Pendler-forældre

I Taras hoved var glansbilledet med en skør og kærlig familie, som holdt sammen og havde skuespil og teater som en fælles passion, revet over. Derfra blev det sådan, at Taras forældre lejede en lejlighed, som de på skift boede i. På den måde var det ikke Tara og Lukas, som led under skilsmissen og skulle bo i en taske.

– Det var, som om mine forældre forandrede sig, fra den dag de blev skilte. Som om de lige pludselig var to teenagere, siger Tara.

Hendes mor begyndte at gå til fester, og en gang imellem havde hun en fyr med hjem, som var flere år yngre end hende selv. Hun sad oftere foran tv’et og drak lidt mere vin, end hun plejede. Gitte fik ikke rigtig købt ind eller lavet mad, for det havde altid været Troells, der stod for madlavningen.

Så pludselig blev Tara en meget voksen pige og var på egen hånd. Og selv om hun var vred og såret, så gjorde hun ikke noget ved det. Lukas var bedre til at afreagere. Han kom på efterskole, hvor han i en kort periode havde brug for at lukke sin frustration ud og derfor smadrede ting omkring sig og brød ind i huse.

Heldigvis kom han hurtigt på rette spor igen. Tara brugte sin energi på Eventyrteatret. – For ingen af mine forældre ville lytte, påpeger hun.

Læs om Jimmy Jørgensen: - Min datter gør mig så stolt

Med åbne arme

Og så en forårsdag sagde hendes far pludselig. ”Anna og jeg er forelskede.” Og lige i dét øjeblik mistede Tara sin bedste veninde, samtidig med at hun følte et kæmpe svigt fra sin far. For egentlig var hun fars pige, hun var vant til at være hans nummer et. Men hvis der var fødselsdag hos farmor og farfar, og Tara meldte ud, at hun kun ville komme, hvis Anna ikke var med, var der ingen, der gjorde noget. De accepterede det bare og tog imod Anna med åbne arme, når Troells tog hende med.

– Det var den unge, smukke elev og den interessante, charmerende lærer, som var blevet forelskede, siger Tara. Anna sagde til Tara, at de stadig kunne være veninder, men det kunne Tara ikke. – Det fungerede slet ikke for mig, siger hun.

Læs om Anette Støvelbæk: - På Badehotellet er vi en familie

Flygter til Sverige

Det endte med, at Tara flyttede. Væk fra skænderier med sin mor, væk fra nyforelskede Anna og sin far. Hun flyttede ind hos sin klasselærer, hvor hun boede resten af gymnasietiden. Og efter at hun i 2009 var blevet student, rejste hun som 17-årig til Sverige og kom ind på Performing Arts School. Da hun havde gennemført uddannelsen til skuespiller, gik hun til optagelsesprøver på musicals i hele Norden. Siden 2012 har hun fået mange musicals på sit cv, og så har hun lagt stemme til en hel række af tegnefilm, biograffilm, radiospeaks og reklamer.

I dag er Tara så flyttet tilbage til København, og hun er helt vild med, at hun igennem sin kærestes familie har fået en stabil kernefamilie.

– De er sådan nogle, der gør normale ting som at tage på ferier og bage boller, siger Tara. For hun skal langt tilbage i sin hukommelse for at komme i tanker om det, som var trygt og normalt.

– Måske har det hele gjort, at jeg er blevet lidt rastløs. Jeg brugte teatret til at komme væk fra alt det svære. For det var et kæmpe svigt at opleve. Det er først nu, jeg forstår det, siger hun.

Forholdet mellem Troells og Anna gik i stykker. For spændingen forsvandt. Og Taras mor stoppede med at drikke. Anna og Tara er aldrig blevet veninder igen. Til gengæld har Tara fået det meget bedre med sin familie.

– Vi har virkelig kæmpet for at få det godt sammen, og vi er ved at være tilbage til at være en skør og anderledes familie igen. Tiden heler alle sår. Men der er en lang periode efter skilsmissen, som vi bare ikke taler om, siger hun.

Læs om Birgitte Hjort Sørensen: - Jeg bli'r hidsig af at støvsuge