Dorthe sætter kulør på Juelsminde

Fredag, 14. august 2015
af Johan Isbrand, Foto: Søren Lamberth
Dorthe Hinze Lund har prøvet lidt af hvert, men trods et liv præget af sygdom har hun i dag på alle måder fundet sin rette hylde. Med sin butik med specielt kunsthåndværk og sammen med ægtemanden Martin.

Hvis man arbejder ihærdigt nok på sagen, skal man nok få den tilværelse, man trives med og brænder for. Men 52-årige Dorthe Hinze Lund har nu taget mange omveje til Juelsminde, hvor hun i dag bor og sælger spændende og anderledes kunsthåndværk fra sin butik Galleri Art and Batik. Hun har sejlet, været værtshusejer og er uddannet som både body-sds-terapeut og journalist. Geografisk har hun også været vidt omkring i landet, men siden februar i år har hun huseret på hovedgaden i hyggelige Juelsminde, hvor hun deler butik med Daisy Tyron, der sælger garn.

Og det er unikke og særprægede sager, Dorthe har på sine bøjler og hylder: Ud over hendes store trækplaster, det farvestrålende batiktøj, finder man glas og kander lavet af omsmeltede øl- og bitterflasker, krus med dørhåndtag som hank, sjove keramikfigurer med fugle, heste og andre dyr som motiver og børnetøj syet af genbrugstøj.

Læs også: I Rødding er vi gode til at bygge ting op

– Alt, hvad jeg har i butikken, er lavet med hjertet og sjælen. Jeg indkøber ikke billigt nips fra Asien, for jeg vil ikke have butik for alt i verden, og jeg interesserer mig ikke for ting uden værdi og sjæl. Jeg vil derimod gerne inspirere folk til at købe lidt og ordentligt i stedet for alt det skrammel, vi mennesker har det med at købe til huse, fortæller Dorthe, der ud over sit arbejde i butikken også er deltidshandicaphjælper for en ældre kvinde i Lunderskov ved Kolding.

Evige smerter

Men det har også krævet viljestyrke og målbevidsthed at nå dertil, hvor Dorthe er i dag. Lige så længe, hun kan huske, har sygdom, smerter og et generelt svagt helbred nemlig sat sit præg på hendes daglige liv.

– Jeg har Sheuermanns sygdom, som har bevirket, at tre-fire af min ryghvirvler er blevet kileformede, og jeg har det med at blive stiv i ryggen. Jeg har haft flere diskusprolapser i lænden og døjer med slidgigt i nakken. Og så har jeg lige så længe, jeg kan huske, haft smerter i hele bevægeapparatet. Martin og jeg plejer at joke med, at havde jeg været en ko, var jeg formentlig blevet skudt og smidt på møddingen for længst, smiler Dorthe med et kærligt blik i retning af sin 44-årige mand.

– Jeg dæmper mine mange symptomer ved at gå ihærdigt op i, hvad jeg spiser, og for eksempel undgå hvede, mælk og sukker. Jeg kan tydeligt mærke forskellen, når jeg holder diæten.

Læs også: Forkert mad kan skade Astrids hjerne

Historiefortælleren

Martin er sømand og sejler i dag for Dampselskabet Norden. Han er skiftevis otte uger på havet og otte uger hjemme. Og ved hjemkomsten har hans hustru som regel en lille liste til ham med ting, der skal gøres i butikken.

– Jeg kan sagtens hænge en lampe op. Men en stærk mand til de større opgaver er ikke af vejen. Prøverummene har Martin banket sammen, og i processen med at få flyttet min butik fra Blåvand, hvor den tidligere lå, til Juelsminde, har han også været en fantastisk hjælp, siger Dorthe.

Det var på en ferie i Tjekkiet, som hun og Martin var på i december 2007, at Dorthe for alvor blev sporet ind på kunsthåndværk som levevej. Tæt på deres hotel i Prag fandt hun nemlig en butik med batiktøj. Hun faldt pladask for det, og hjemvendt til Danmark opsporede hun den kvindelige kunsthåndværker, der stod bag. Snart gik turen atter derned, og langsomt tog eventyret fart. I dag er Dorthe ikke i tvivl om, at hun har fundet sin rette hylde i livet.

– Jeg roser meget sjældent mig selv, men jeg er god til mennesker. Ofte kommer folk tilfældigt forbi butikken og går ind af nysgerrighed. Så spørger jeg dem, om de vil høre historierne bag tingene. Og jeg har meget at fortælle om kunsthåndværkerne, deres teknikker og de tanker, der ligger bag deres frembringelser. Med ét er blusen eller vasen ikke bare en vare. Den har fået en anden værdi, fordi jeg har givet kunden et tilhørsforhold til den.

– Når det gælder tøj, har mange en idé om, at det kun er ganske få farver, der klæder dem. Jeg opfordrer dem til at prøve noget forskelligt, og ofte viser det sig, at de både er til mange og meget stærke farver. Den erkendelse giver dem stor glæde. Og jeg bliver naturligvis tilsvarende glad, siger Dorthe Hinze Lund.

Læs også: Else er bidt af en gal veteranbil