Else er bidt af en gal veteranbil

Torsdag, 9. oktober 2014
af Johan Isbrand, foto: Poul Anker
Else Othilie Lysgaard er formand for knap 500 motorglade mænd og kvinder i Tønder Veteran Klub og elsker sin ungdoms lækre biler - især Volvoerne - og det tøj, der hører tidsperioden til.
På kvindeturen til Ribe tidligere på året var Else iført solbriller, der matchede hendes bils farve, og bælte og handsker i samme farve som indtrækket.
På kvindeturen til Ribe tidligere på året var Else iført solbriller, der matchede hendes bils farve, og bælte og handsker i samme farve som indtrækket.

Populære artikler på familiejournal.dk

Opskrift på en anderledes æblekage
Opskrifter på nordisk strikSjov video: udbryder hesten Mariska

Det gik lystigt for sig, da 15 kvinder i syv veteranbiler tidligere på året besøgte Ribe. De var fra Tønder Veteran Klub og til lejligheden klædt ud efter det princip, at den enkeltes tøjstil skulle svare til hendes bils årgang. Ifølge Else Othilie Lysgaard, 65, gav nostalgien turen et ekstra pift af fest, farver og fjolleri.

Else er formand for veteranklubben. Og her taler vi altså om hele klubben, som har 471 bil- og motorcykel-begejstrede medlemmer fra hele Sønderjylland og det nordlige Tyskland. Og som er en del af en verden, der ellers på alle måder er temmelig domineret af mænd.

Få lidt tips til tidsfordriv og lege på familiekøreturen her.

- Vi er for eksempel kun tre kvinder i klubben, der har egen bil. De fleste skal bede farmand om nøglen, hvis de skal på tur. Og mænd har det med at holde godt fast i deres bilnøgler. De er eksperter i lange forklaringer om, at bilen skal håndteres på en ganske særlig måde, og det kan nok afholde en og anden kone fra at begive sig af sted på egen hånd. Men de kvinder, jeg kører sammen med, er ikke bange for noget, griner hun.

Kærlighed og olie

Else er født og opvokset i Ballum og snusede for første gang til motorkøretøjernes forunderlige verden som 15-årig.

- Da fik jeg nemlig en kæreste, der var i lære som mekaniker. Det er faktisk ham, jeg er gift med den dag i dag, siger hun med henvisning til gemalen Knud.

- Han arbejdede i et lille, beskidt værksted. Der var olie over det hele, og man skulle passe på med, hvor man satte sine fingre, husker hun.

Faldt for Amazonen

Det var imidlertid ikke kun Else, der vandt Knuds hjerte i den periode. Det gjorde Volvo Amazon også. I ny og næ kom der nemlig biler af den type ind på værkstedet.

- Den var naturligvis uopnåelig for en lærling, der tjente 35 kroner om ugen. Og endnu mere fjernt fra vores hverdag i landsbysamfundet befandt Volvos P1800-model sig: Den kostede det samme som tre folkevogne, fortæller Else.

Med andre ord er det netop de biler, Else og Knud kastede deres kærlighed på i de unge år, som de fortsat har en brændende lidenskab for den dag i dag. Og i mellemtiden er drømmen om de eftertragtede køretøjer ikke blot kommet inden for rækkevidde, men også blevet til virkelighed. Faktisk står begge de førnævnte modeller i dag parkeret foran parrets hjem.

Oplivende gave

- Knud har i 30 år været plaget af betændelse i tarmene. Og da han for 25 år siden var igennem en skidt periode, syntes jeg, han trængte til at blive livet lidt op. Så vi købte en Amazon. Og for 10 år siden supplerede vi den med en P1800, som vi købte på Strandvejen i København, og som blev min bil, siger Else.

Som man måske kan gætte sig til, er nye biler simpelthen ikke interessante i Elses øjne. Og når man har en veteranbil, skal den også bruges i hverdagen. Volvoerne får ikke lov til at samle støv i en garage.

Hvor stærk er du i paratviden om årene 1960-79? Tag vores store "Husker du"-quiz her.

Velholdte vidundere

- De bliver begge løbende holdt ved lige og repareret. Og det er jo heldigvis noget, Knud selv kan gøre. Uden besvær og på sin rutine. Ja, han føler ikke engang, det er tidskrævende. Det er jo ren hobby og fornøjelse.

De gamle vidundere er i øvrigt ikke nær så forurenende, som mange tror:

- Vores biler bliver testet for co2-udslip ved syn, og både Knud, jeg og andre veteranejere har monteret et topstykke på motoren, som gør, at den kan køre på blyfri benzin uden ekstra tilsætningsstoffer. Veteranfolket er i øvrigt meget obs på oliespild og på, at motoren går optimalt, forklarer Else, der i sit arbejdsliv har været både sygehjælper og håndarbejdslærer, og som fortsat væver, syr og designer i sin fritid og endvidere arbejder lidt i en tøjbutik.

Interessen går i arv

- Både Knud og jeg har været med i veteranklubben, siden den blev stiftet i 2005. Det, jeg godt kan lide ved klubben, er, at alle tidsaldre og alle udformninger og mærker af biler er repræsenteret. Det taler til designeren i mig.

Else og gemalen har to sønner, Jann og Klaus på 46 og 42, hvoraf sidstnævnte er den glade ejer af en Volvo Amazon.

- Men vores fem børnebørn går faktisk endnu mere op i biler, og det er fantastisk at se interessen gå i arv til de næste generationer, siger Else Othilie Lysgaard.

Læs her om en familie, der går op i veteranmotorcykler.


Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.