Forkert mad kan skade Astrids hjerne

Tirsdag, 20. januar 2015
af Katrine Pettersen, foto: Gregers Overvad
Det bliver ikke noget problem, tænkte Bodil og Karsten, da de stod med deres 14 dage gamle datter i armene for 12 år siden. De kunne jo bare blive vegetarer. Men så enkelt er det ikke, når ens barn har PKU. Astrid lever dog som alle andre unge. Næsten da.

Populære artikler på familiejournal.dk

12-årige Kirstine har fået nyt hjerteStrikkeopskrift: Herlig raglansweater til hamStrikkeopskrift på barnevognsophæng med bedårende ugler

- For os er det vigtigt at vise, at man sagtens kan have et godt liv på verdens strengeste diæt.

For en gangs skyld er mor Bodil taget med datteren Astrid i skole. Hun går i 6. klasse og skal for første gang selv fortælle sine klassekammerater om den lille genfejl, der gør, at hun ikke kan spise det, de andre spiser, når der for eksempel bliver serveret kage i klassen. Og som betyder, at når de tager på pizzeria, og vennerne guffer pizza i sig, må Astrid sidde med nogle pommes frites. For så er det lidt svært at have PKU - eller Føllings syge, som Astrids stofskiftesygdom også kaldes.

Men på trods af det er det ikke spor svært at have en tro følgesvend, der hedder PKU. For Astrid Højgaard, 12, har aldrig prøvet andet. Hele livet har hun været vant til at holde sig fra madvarer som kød, mælk, æg og alt andet, der indeholder proteiner. For får Astrid for mange proteiner, ophober det sig i kroppen som gift, der vil medføre alvorlige hjerneskader.

Med billeder fortæller og forklarer hun om phenylalaniner, enzymer og MetaX. Bagefter får et par modige klassekammerater taget blodprøver, og på katederet er der både proteinfri pasta, vaffelmiks, cola, chips og Astrids egen kage - som specielt drengene i klassen er meget begejstrede for - stillet op, så de sukkersultne unge kan tage det i øjesyn. For mange kunne det se ud som en god fest, men for Astrid er det hverdag. Selv om hun ikke får det hver dag, er det taget med for at vise klassen, at der er mange søde ting, Astrid godt kan spise. Og det, hun ikke kan tåle, kan erstattes med noget, der ligner. For eksempel bager hendes far Karsten, proteinfrie mysliboller, som Astrid spiser i stedet for rugbrød.

Den klarer vi

Det er ikke til at se på Astrid, at hun er syg. Hun kan det samme som sine klassekammerater og går til både håndbold, i klub og til billedkunst på kunstmuseet Louisiana.

Astrids PKU blev opdaget, da hun bare var 14 dage gammel. Bodil og Karsten havde nærmest ikke nået at sætte taskerne fra sig derhjemme, da telefonen ringede.

- Jeg husker det tydeligt. De fortalte os, at vi skulle komme ind næste morgen, for Astrid havde PKU. Vi anede ikke, hvad det var, og da de fortalte, at vi ikke skulle begynde at læse om det, gjorde vi selvfølgelig ikke andet den aften. I leksikonet læste vi, at sygdommen kunne ende med hjerneskade. Vi sov ikke særlig meget den nat.

Dagen efter kørte de med lille Astrid Kennedy Centret i Glostrup, som er et behandlingscenter specielt til PKU-patienter.

- Min første reaktion til lægen var derfor: Det her bliver ikke noget problem. Vi bliver bare vegetarer, siger Bodil med et blink i øjet.

Men det var altså ikke så ligetil, kunne lægen forklare. For vegetarer får deres proteiner gennem andre madvarer end kød. Det kunne Astrid ikke.

Læs også: Vi vil give vores dreng rygrad og selvtillid

Rugbrødsmadder

Men PKU'en skulle ikke forhindre dem i at leve et normalt liv.

Selv om hverdagen skal planlægges og hvert et protein tælles, har det ikke forhindret familien i at tage på ferier. Senest har de været i Kroatien. For Bodil er blevet formand i PKU-foreningen for Danmark, og det betyder, at trekløveret rejser rundt i Europa og møder andre familier, der lever med PKU.

Her har Astrid mødt nye venner, men i hverdagen er det nu også meget rart, at vennerne i klassen ved, hvorfor hun ofte hiver sin dunk med proteindrik frem i frikvartererne, og hvorfor hun nogle gange kigger ekstra langt efter pizza, kødsovs og rugbrødsmadder.

Læs også: Mine børn skal ikke være uden en mor


Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.