Freya og Johanne samler ind: Min mormor ville være stolt

Mandag, 8. juli 2024
Af Fie Algreen foto: Caspar Wenstrup
Caspar Wenstrup
17-årige Freya mistede sidste år sin mormor til kræft. Og siden november har Freya og søsteren, Johanne samlet penge ind til Knæk Cancer, som har overgået deres vildeste fantasi.
Freya og Johanne med fodboldtrøjerne
Freya og Johanne med fodboldtrøjerne

■ Tager du et kig rundt i Freya og Johannes forældres stue, minder den nok om så mange andres. Men midt i vinkelstuen står et skrivebord, der bærer præg af, at her udfolder kreative sjæle sig.

På bordet er der blandt andet perler, garn og stofrester – materialer, som de to søstre flittigt bruger til at skabe perle-øreringe og hjemmesyede toilettasker.

– Før sad vi ved spisebordet med alle vores ting, men der blev pladsen trang, så vi rykkede skrivebordet ind i stuen, så vi har plads til det hele, forklarer Freya Fynbo Okholm og Johanne Haahr.

Deres mange kreative projekter resulterer ikke kun i små unikke håndværk, men også i en meningsfuld indsats: Alt, hvad de tjener på salget, donerer de ubeskåret til kræftforskning.

– Det er gået over al forventning. Vi havde aldrig turdet tro på, at vi i dag ville stå med over 70.000 kroner. Vores nye mål er at komme op på de 100.000, fastslår Freya, hvis oprindelige mål var at tjene 1.000 kroner til Kræftens Bekæmpelse.

En fast tradition for de to piger har været at se TV 2’s store Knæk Cancer-show sammen med deres mormor, som altid støttede indsamlingen og købte den velkendte Knæk Cancer-blomst til Freya.

Inspireret af deres mormors engagement og for at ære hendes minde besluttede Freya og Johanne at fortsætte hendes støtte gennem deres egne krea-tive projekter.​

– Det betød meget for hende at støtte den sag, siger Freya og smiler til Johanne, der fortæller, at de i begyndelsen kun solgte deres hjemmelavede vatrondeller, smykker og perle-ting.

Freya og Johanne havde nemlig ikke forventet at samle store summer ind. De ville have været tilfredse med et par hundrede kroner, men til deres overraskelse nåede de hurtigt op på 1.000.

Det gik meget lettere end forventet, og med lidt hjælp fra deres mødre lagde de en plan for julehandlen, så de kunne tjene endnu flere penge.

– Vi kom hurtigt op på 5.000 kr., og det gav os blod på tanden. Så brainstormede vi lidt på, hvordan vi kunne indsamle flere penge, og vi syntes, at det kunne være sjovt at holde en støttekoncert.

Freya på scenen 
Freya på scenen 
Privat

Støttekoncert

Freya og Johanne tøvede ikke med at række ud efter hjælp i deres nærmeste omgangskreds. De henvendte sig til Freyas far og hans venner, som er musikere, og de tilbød straks deres støtte til pigernes indsamling.

– Vi ringede rundt, og alle sagde bare ja til os. Vi ringede også til spillestedet Dexter i Odense og spurgte, om de ville lægge hus til, og de sagde også ja, fortæller Freya.

De to søstre sigtede også mod stjernerne, da de skrev til alle dem, de ville have til at optræde til koncerten – en af dem var sangeren Andreas Odbjerg.

– Han svarede, men han kunne desværre ikke, men han var vild med vores projekt, så han donerede 5.000 kr. til vores indsamling. Det var bare helt vildt stort, fortæller Freya.

Det var ikke kun den kendte sanger, som stod klar med støtte til pigernes koncert. Det samme gjorde håndboldklubber, tøjproducenter og andre musikere.

– Donationerne strømmede ind, og lige før koncerten opdagede vi, at vi var oppe på 10.000 kroner bare med den. Det var vildt, så det fejrede vi med flødeboller, fortæller Freya stolt.

I slutningen af marts blev koncerten holdt, og Freya og Johanne havde hænderne fulde. De passede deres stand, fyldt med deres mange hjemmelavede kreationer, og de præsenterede musikerne på scenen foran koncertgæsterne.

– Det var en vildt rørende dag. Jeg nåede at fælde en tåre eller to under koncerten, for vi kom jo til at tænke på min mormor, og dem, der kom, var jo også påvirket af kræft på en eller anden måde. Det var vildt at mærke, forklarer Freya, som fortæller, at de indsamlede hele 26.000 kr. bare på den dag.

Stor opbakning

Pigernes gode idéer toppede ikke med koncerten. Johanne har haft stor succes med at sælge hjemmelavede øreringe på skolen.

– Nogle dage kom jeg hjem med lommerne fulde af 20’ere, fortæller Johanne, der trods travlheden stadig elsker at lave sine øreringe.

Den store opbakning fik søstrene til at sætte tempoet op. De fortsatte med at sy og hækle ting til deres Knæk Cancer-butik på Instagram, og pigerne besluttede også at rykke den lille butik ud i virkeligheden.

– I foråret havde vi en stand på streetfoodmarkedet Storms Pakhus i Odense, hvor vi solgte vores ting. Der var Johannes øreringe også populære. Der nåede vi op på over 60.000 kr. i alt, siger Freya.

Derefter opdagede de så, at en anonym donor havde bidraget med yderligere 10.000 kr. til deres indsamlingskonto.

– Jeg troede ikke mine egne øjne, da jeg tjekkede vores indsamling online, fortæller Freya begejstret.

Pigerne på Storms Pakhus
Pigerne på Storms Pakhus
Privat

Flere planer

Selv om Johanne og Freya i skrivende stund har indsamlet omkring 85.000 kr., har de ingen planer om at sætte tempoet ned. Tværtimod har de allerede spændende initiativer på tegnebrættet for at nærme sig deres ambitiøse mål på 100.000 kroner.

– Vi planlægger en auktion, hvor vi vil sælge forskellige signerede fodboldtrøjer. Vi er virkelig heldige at have fået fat i en signeret trøje fra Christian Eriksen, fortæller Freya, mens hun viser en rød Manchester United-trøje frem.

De har også arrangeret et danseevent med Toniah Pedersen, danser og koreograf kendt fra X Factor. Toniah vil stå for undervisningen i dans for alle, der ønsker at deltage i en god sags tjeneste.

– Vi elsker at danse, så det var fantastisk, da hun sagde ja, siger Freya med et smil, der bliver gengældt af Johanne, som tilføjer, at de også har taget kontakt til Esben Dalgaard, som de kender fra julekalenderne.

– Vi har også aftalt med ham, at han vil komme og holde et foredrag om sit kræftforløb til september.

Selv om Freya og Johanne har viet mange måneder til indsamlingen, har de stadig masser af energi og kreative idéer. Og de er enige om, at de heller ikke bliver trætte af at lave deres små kreationer.

– Vi har altid nydt at lave øreringe og hækle vatrondeller sammen. Selv når vi ikke samler ind, fortsætter vi med at lave dem, for det er bare det hyggeligste.

STØT PIGERNE HER! https://knaek.cancer.dk/da/campaign/johanne-freya-knaekker-cancer

Pigerne og deres hjælpsomme mødre, Tine og Mette. 
Pigerne og deres hjælpsomme mødre, Tine og Mette. 
Caspar Wenstrup