Helle er verdens største, juleglade barn

Torsdag, 14. december 2017
af Johan Isbrand, Foto: Søren Lamberth
Man skal bruge mange timer i Helle Agerbak Lyngaas overdådige jule-
paradis i Aalborg, hvis man vil have alle detaljer med. Også på hendes arbejdsplads har rygtet om hendes julerier spredt sig, så også her har hun fået lov til at sprede lidt julestemning.
Helle Agerbak Lyngaa er verdens største, juleglade barn

Julen er børnenes fest, siger man. Og der ville givetvis blive julet væsentlig mindre i de danske hjem, hvis ikke det var for de kære små. De mest juleglade voksne kan til gengæld altid bruge børnene som undskyldning for at give den fuld gas med nisserierne.

Helle Agerbak Lyngaa, 50, har ingen børn. Den kendsgerning kan dog på ingen måde slå skår i hendes betragtelige juleglæde. Som hun selv udtrykker det:

– Jeg er verdens største barn. Jeg elsker julen, og jeg juler helt og aldeles for min egen skyld. Men folk er altid velkomne til at komme forbi og nyde synet, hvis de har lyst.

Læs også om René og Anne, der forelskede sig til en julefrokost og i dag er gift og har børn.

Og har man først set Helles julepyntede hus i Aalborg, bliver man aldrig helt den samme igen. De 112 kvadratmeter, der udgør boligen, samt den 16 kvadratmeter store udestue emmer af julehygge helt ud i de allermindste detaljer. Selv toiletpapiret på badeværelset er med julemønster. Og resten af hjemmet er et orgie af pynt, nisser og lys. Med en knitrende pejsevideo som prikken over i’et. I et julehjem af en sådan karat bliver de digitale flammer og gløder nemlig rent faktisk brikken, der fuldender puslespillet.

En anden forrygende detalje, som dette blads juleglade reporter straks hæfter sig ved, er betrækket til spisebordets stolerygge. Det er udformet som nissehuer.

Her kan du læse om Johnny Hansen fra Kandis og hans jul.

– Dem har jeg købt i Tyskland. Ellers køber jeg hovedsagelig tingene på nettet fra USA eller England. Desværre er det ikke alle firmaerne, der sender varer til Danmark. Og da jeg købte sengetøjet, måtte jeg slippe 27 engelske pund i porto, fortæller hun med henvisning til sengesættet, der pryder sengen i hendes soveværelse og har ingen ringere end julemanden som motiv.

En uges julepyntning

– Jeg har 35 plastickasser med julesager på loftet. Foruden en bunke frugtkasser med nisser og andre figurer. Det tager mig omkring en uge at pynte op, og jeg vil helst være færdig enten den første søndag i advent eller 1. december. Så kan jeg sætte mig roligt til rette og sige til mig selv, at nu er julen endelig kommet.

Selv udefra ses det tydeligt på antallet af nisser og julelys, at der bor en sand juleelsker i Helles hus i det, hun kalder et guldbryllupskvarter i det østlige Aalborg. Og så er hun tilmed så heldig, at der lige uden for hendes hoveddør står et 10 meter højt grantræ. Det har hun naturligvis inddraget i julepyntningen og fået dekoreret med lyskæder.


Tivoli i København er næsten lige så overdådigt pyntet i julen som Helles hus. Se her.

Helle er født i Aalborg, hvor hendes mor er vokset op, og hun har tilbragt sin barndom og ungdom med sine forældre og sin storesøster i Ringsted og Varde. I sit voksne liv har hun blandt andet boet i England, hvor hun i fem et halvt år arbejdede som direktionssekretær. I dag har hun et kontorjob på Aalborg Renovation og er godt tilfreds med sin tilværelse som single:

– Mit liv har formet sig sådan, at jeg aldrig er blevet gift, men jeg har haft flere langvarige parforhold, der både involverede hus og to biler. Jeg kan godt lide at være i forhold, men jeg nyder også at være alene. Der er fordele ved begge dele, fastslår hun.

Få opskriften på den perfekte juleand her.

– Selve juleaften holder jeg altid alene med min mor. Og 2. juledag har min mors side af familien en stor familiesammenkomst. Nu om stunder foregår det altid hos min kusine, og vi plejer at være 12-15 stykker. I øvrigt har vi den sidste søndag i november også en anden smuk tradition, hvor hele familien mødes, går på kirkegården og aflægger vores afdøde familiemedlemmer et visit, fortæller Helle.

Giv Familie Journal i julegave fra kun 150 kr.

Julen er rød og grøn

Man kan blive ved med at finde nye detaljer i Helles julepyntede hjem. Men det går også hurtigt op for en, at intet er overladt til tilfældighederne. At julehyggen med andre ord er bygget op efter helt fastlagte principper:

Læs også: Småkager er en del af julehyggen.

– Engelsk julepynt er meget glitrende. Det fik jeg smag for, da jeg boede derovre, og tog stilen med mig til Danmark. Men efter et par år begyndte jeg tillige at samle på den gamle, danske julepynt. Jeg forsøger at holde det stilrent, men pyntning kan også blive så smagfuld, at hyggen forsvinder. Hvide skåle med hvide lys i har altså ikke noget med jul at gøre. Naturpynt er heller ikke mig. Naturen kan man kigge på hele året. Til jul skal det være rødt og grønt. Og med sløjfer og kugler.

– Mine kolleger på Aalborg Renovation havde også hørt om min julepynt, så vores seneste afdelingsmøde skulle selvfølgelig holdes hjemme hos mig. Og jeg har endda fået lov til at julehygge lidt på arbejdspladsen. Jeg har klippet julehjerter og nisser, som jeg har klæbet på vinduerne, og som dermed skaber julehygge både inde og ude. Alle synes, det er hyggeligt. Men jeg tænkte ikke lige på, hvor mange vinduer der egentlig var, da jeg sagde ja til det, griner Helle Agerbak Lyngaa.