Hjælp til en ordblind lillebror

Fredag, 5. maj 2017
af Kurt Balle, foto: Jørgen Ploug
Alexander har en svært ordblind lillebror, der ikke kan læse undertekster, så Alexander opfandt sammen med et par venner en app.
Hjælp til ordblind lillebror

Alexander hjalp ordblind lillebror

- Foreløbig tager vi det stille og roligt. Så må vi se, hvad det ender med.

Alexander Gram Jensen er 18 år og iværksætter, og han har fået idéen til SubReader. En app, der kan læse undertekster fra tv og film højt for ordblinde og svagtseende. Han har sammen med sit team vundet EM i Entreprenørskab foran ikke færre end 270.000 europæiske iværksættere, og systemet kan forhåbentlig snart bruges i biografer landet over. Det er kun begyndelsen, men Alexander er også en ganske almindelig gymnasielev med begge ben på jorden.

– Det er dejligt, hvis SubReader kan give ordblinde en god oplevelse i biografen eller foran tv. Men det vil selvfølgelig også være dejligt, hvis vi kan komme til at leve af den, tilføjer Alexander.

Irriterende at få læst op

Vi møder ham hjemme i Stensballe ved Horsens. Hans mor, Inga, lytter til sin søn med et lille smil, og hans søskende, tvillingerne Simon og Christine på 13 år, har travlt med deres.

Idéen opstod, fordi Alexanders bror Simon er ordblind.

Læs også om Solvej, der blev mobbet, fordi hun var ordblind

– Når vi sad sammen og så film, var det tidligere oftest med dansk tale. Disneyfilm og den slags. Men da Simon blev ældre, ville han også gerne se de engelsksprogede film med undertekster. Så skulle han have dem læst op, og det var irriterende for alle os andre. Det er jo ikke sjovt at se ”Ringenes Herre” i tre en halv time med sin mors stemme i nakken, siger Alexander med et smil.

Han oplevede også, at hans lillebror sagde nej til at deltage i filmaftener med vennerne.

Den store sejr

Da hans gymnasium Learnmark Horsens i sensommeren 2015 gik med i et skoleprojekt i entreprenørskab i faget teknologi, vidste han nok, hvad emnet skulle være. Han fandt sammen med et par klassekammerater, William Nyby Pedersen og Kristoffer Strube, og de arbejdede intensivt med et få lavet en første simpel udgave af det, der nu er SubReader. Den dykkede ned i en database og fandt tekstfilen, der så blev kombineret med cd-ord, et læseværktøj for ordblinde.

Læs også om John, der ligeledes hjælper ordblinde

– Det afprøvede Simon, og herfra gik det stærkt. Der blev udviklet en app, så man med sin telefon kan scanne en QR-kode og herefter via øretelefoner få underteksterne læst op. I mellemtiden var en fjerdemand, Anders Bredgaard Thuesen fra Esbjerg, kommet med på holdet. Han og Alexander havde i 2014 oprettet firmaet Mötrik, der leverede web-løsninger, og hans betydning for projektet har været stor.

– Anders er utrolig god til at programmere. Dér er han virkelig eksperten, siger Alexander.

Vandt både DM og EM

I april 2016 vandt holdet DM i Entreprenørskab for iværksættere og gik videre til EM i Schweiz, og SubReader vandt også det europæiske mesterskab. Hjemme i Danmark var stoltheden stor.

– Da jeg så optagelsen fra Luzern, løb tårerne ned ad kinderne på mig. Jeg var bare så stolt, siger Inga.