Jeg har selv strikket hver eneste nisse

Torsdag, 22. december 2016
Af Mary Steengaard, foto: Niels Steen Andersen
Da først Preben fik et par strikkepinde i hænderne og havde strikket den første nisse, gik han nærmest helt amok. Det er nu blevet til 450 hjemmestrikkede nisser, som bliver fundet frem hver eneste december for at pynte i Prebens selvbyggede hus i Hasselø på sydsjælland.

Hvordan underholder man sin gamle mor, når hun pludselig flytter ind hos én?

Preben var ikke i tvivl.

– Min 98-årige far var lige død, og jeg havde på forhånd sagt til mine forældre, at når den ene af dem stillede træskoene, kunne den anden flytte ind hos mig i mit hus her i Hasselø, fortæller den 83-årige, pensionerede gartner, der lige nøjagtig vidste, hvad hans mor og han selv skulle fordrive tiden med.

Ferm til at hækle.

– Min mor var dygtig til at hækle, og jeg sagde til hende, at hun da selvfølgelig skulle hækle nogle flakoner, som hun var så dygtig til, og så ville jeg gå i gang med at strikke. Så kunne vi sidde og hygge os sammen.

Læs også om Knud Asbjørns piv-i-røv-nisser

Fælleshyggen i Prebens selvbyggede udestue bredte sig lynhurtigt.

– Vi sad i hver vores lænestol og sludrede, mens strikkepinde og hæklenål var i fuld gang.

Kun nisser

Af en eller anden grund ville Preben kun strikke en ganske bestemt ting – nisser!

– Jeg tror, jeg blev inspireret af min mors flakoner, fordi de lignede små nederdele, som nissepigerne kunne få på. Hvorom alting er, blev mit allerførste, acceptable strikke-resultat en fin, lille nissepige.

Huset fyldt

Siden har Preben fyldt sit hus med hundredvis af nisser, og i dag tænder næsten alt, som Prebens øjne falder på, hans kreative nisse-sans.

– Et stykke drivtømmer fra bundgarnspæle, som jeg finder på stranden, et forladt kødben, paprør fra vores brugte toiletruller – jamen, kun fantasien sætter grænser. Alt kan jeg bruge til mine strikkede og hæklede nisser. Og jeg elsker at gøre mennesker glade, og nu, hvor min mor for længst er væk, må jeg jo gøre, hvad jeg kan for at glæde de mennesker, der kigger forbi mit hus for at besøge mig og alle mine 450 hjemmestrikkede nisser.