Jes Holtsø gør det eneste, han er rigtig god til

Lørdag, 4. august 2018
af Johan Isbrand, Foto: Morten Mejnecke.
Duoen Holtsø & Wittrock alias sangeren Jes Holtsø og musikeren og produceren Morten Wittrock har netop udsendt deres album nummer fire, ”Det’ altid nu”. Teksterne er af Marcus Winther-John, der har en særlig evne til at ramme plet i sangerens liv og univers. Jes huskes af mange som Børge fra Olsen-banden-filmene og har også en årrække som misbruger bag sig.
Jes Holtsø gør det eneste, han er rigtig god til

Hvad er du optaget af lige nu?

– At promovere vores nye plade, som har været undervejs i over et år. Den er indspillet som lagkageproduktion i det tempo, som økonomien har muliggjort det, men den er blevet til det album, jeg har drømt om at lave, siden Morten og jeg mødte hinanden for ni år siden. For eksempel har vi Ivan Pedersen og Lei Moe med som kor, og guitaristen Knud Møller sørger for den helt rigtige amerikanske lyd.

Og så er der en del bud efter jer 
i Tyskland?

– Ja. Det udsprang selvfølgelig af, at Olsen-banden er så stort et fænomen dernede. Vores første tyske job var for fire-fem år siden i Greifswald, hvor de på universitetet har et institut for nordiske sprog. Vi spiller typisk tre job ad gangen i det tyske og har allerede været der fem gange i år.

Hvad er det bedste ved at synge?

– Det er balsam for sjælen. Og når der endda er folk, som vil lytte, og vi kan få det til at løbe rundt økonomisk, er jeg glad og taknemlig. Oven i købet får jeg lov til at gøre det eneste, jeg synes, jeg er rigtig god til. Så jeg er ikke den, der brokker mig over at skulle køre en tur til Nordjylland for at spille. Faktisk handler flere af vores sange om den danske hang til brokkeri.

Har du styr på Olsen-Banden? Tag quizzen her.

Hvad gør du, når du skal slappe helt af?

– Jeg holder af at gå i haven, sætte nogle tomater og i det hele taget nusse lidt om mit lille stykke natur. Det giver ro. Alting skal ikke være snorlige. Jeg kan for eksempel godt lide brændenælder. Men jeg fjerner mælkebøtterne for naboernes skyld.

Har du kæledyr?

– Jeg har min flotte hankat Loui på 5 år. Mine drenge, som bor her én ad gangen i en lille uge, elsker ham. Han er hjemme om dagen for at sove, men er meget ude om natten. Det er jo der, festen er. Han elsker at sidde på taget og skue ud over det hele. Forfatteren Eckhart Tolle skriver meget rammende: ”Jeg har levet sammen med flere zenmestre. De var alle katte.”

Læs også: Lars elsker Louise - publikum elsker dem begge.

Dyrker du sport og motion?

– Da jeg var 40-45 år, tog jeg 100 armbøjninger uden at blinke. Jeg har stadig nogle håndvægte stående, men jeg gider ikke rigtig. Så jeg er ikke helt så slank, som da jeg mødte min kæreste for tre år siden. Men jeg er jo heller ikke medlem af et boyband eller skal være Danmarks svar på rocksangeren Iggy Pop. Det bliver dog til mange løft, når der skal slæbes musikudstyr ind og ud.

Hvad ville du være, hvis ikke du var blevet sanger?

– Scenetekniker. Det var jeg i mange år på Det Kongelige Teater, og det var fedt. Jeg havde det som en fisk i vandet. Men jeg brokkede mig en del over manglende sikkerhed og endte med at blive fyret.

Læs også: At synge er at åbne hjertet, siger Anne Dorte.

Din bedste barndomsoplevelse?

– Jeg var 13 år. Min søster var lige flyttet hjemmefra, og jeg havde overtaget hendes værelse. Og i den forbindelse fik jeg en pibe og en pakke Mac Baren-tobak af mine forældre. De vidste godt, jeg røg, og havde opgivet at kæmpe imod. Det var en god følelse at blive set som den, jeg var.

Er du stærk i Matadors persongalleri? Test dig selv.