Kære Puk
De har trukket sig fra min kræftsyge datter
– Hej og velkommen til! Tre styks skattejagt? siger Christina med et stort smil og kigger afventende på en far med tre børn, der står foran hende.
Faren, Kristian Wendt, skæver over til sin 12-årige datter, Linea, inden han kigger ned på sine to sønner, Leo og Nor på henholdsvis seks og ni år, der i dagens kolde anledning har fået nissehuer på.
– Øh, jeg ved ikke, om jeg behøver en, svarer Linea hurtigt, inden hendes far kan nå at sige noget.
– Altså der er jo en konkurrence ..., begynder Christina at forklare, men mere skal der ikke til, før Linea smilende udbryder:
– Nå, jamen, så tager vi tre!
LÆS OGSÅ: Julen er tiden, hvor det umulige kan ske
Christina giver de tre børn et skattekort og en blyant hver, inden hun peger familien i retning af startstedet, hvor hendes kollega står klar til at tage imod dem. Kristian når kun lige at få sagt tak for hjælpen, før han sætter efter børnene, der allerede er suset af sted på juleskattejagt.
Esrum Kloster og Møllegård har i mange år holdt julemarked med en masse boder og julemad, men på grund af coronarestriktionerne sidste år måtte de finde på noget nyt. Det viste sig dog, at juleskattejagten, som var en af de nye idéer, hurtigt blev populær blandt børnefamilierne.
– Vi var ellers meget bekymrede for, om folk ville komme for lidt juletræssalg og en skattejagt. Men forældrene var virkelig glade for, at der var noget for børnene. For alt var jo stort set lukket, og de ville bare så gerne mærke julestemningen og få en oplevelse i duften af gløgg og varm kakao, fortæller Christina.
Juleskattejagten, som Familie Journal blandt andet er kommet for at se nærmere på, består i sin enkelthed af 24 poster, som kan findes ved hjælp af et skattekort, der er lavet som en julekalender med 24 låger. Ved hver post er der et bogstav, der skal lede børnene frem til svaret på det store julemysterium, og en lille fortælling om en af julens mange traditioner. Traditioner, der går helt tilbage til år 1150, hvor klosteret er fra.
– Skattejagtshistorien handler om, at der har været en børnepension på klosteret for mange år siden, og så har vi lavet lidt mystik ud af det med en kuffert og en bog. Ude på posterne kan man så læse mere om historien og alle juletraditionerne fra 1100-tallet og frem til i dag, uddyber Christina.
Generelt forsøger Esrum Kloster og Møllegård at bevare mange af de gamle traditioner ved at bruge dem fast i deres arrangementer. Derfor er den nye juleskattejagt på en måde lidt atypisk – og så alligevel ikke.
– Der er en særlig stemning heroppe, som virkelig gør noget ved folk, når de kommer her. Folk glemmer tiden og alt det, de skal. Og de er så glade og opløftede, når de går herfra. Det er dét, som det her sted kan. Vi samler folk, og så ender de med at være her i flere timer. Eksempelvis kan skattejagten godt vare en-to timer. For selv om der kun er tre poster på naturlegepladsen, kan det godt tage en time derovre, fordi der er en svævebane og alt muligt.
Det virker dog ikke til, at Kristian og børnene er klar over, at skattejagten godt kan tage mere end en time. For mens Linea holder styr på skattekortet og forsøger at gætte sig frem til svaret, løber de to drenge i forvejen og råber bogstaverne til hende. En ivrighed og entusiasme er især dukket op hos Linea, der ellers for kort tid siden var lidt skeptisk over at skulle på juleskattejagt med sine mindre brødre.
– Lige så snart der går sport i den, så kører det, forklarer Kristian og trækker smilende på skuldrene, imens han holder styr på flokken med et roligt overblik.
– Børnenes mor, Therese, ejer stof- og garnbutikken Fruernes i Helsinge, og hun har virkelig travlt i øjeblikket. Det er jo højsæson for at strikke og sy, så jeg tænkte, at vi andre lige så godt kunne bruge dagen på at tage herud og se området, fortsætter han.
Leo er i mellemtiden blevet træt i benene og vil gerne op på sin fars skuldre. Nor er til gengæld allerede spurtet videre til den næste post.
– F! bliver der råbt, inden han kommer løbende tilbage.
– Frihed, fred, ferie … Ej, jeg ved det ikke, gætter Linea og opgiver.
– Hvad med feta? spørger Kristian, og børnene griner af deres fars fjollede forslag.
– Men det kunne da godt være noget med jule …
– Juleferie! udbryder Linea og Nor i kor.
LÆS OGSÅ: Richard Ragnvalds jul er som en Morten Korch-film
Men der går ikke lang tid, før Linea kommer i tvivl igen.
– Ej, det kan ikke være det … Nu har jeg den! Fedme! Ej, det ville også være mærkeligt … Selv om man altid bliver tyk i julen, siger hun eftertænksomt.
– Jeg håber, at 10-øren falder, når vi får det næste bogstav, opmuntrer Kristian, mens hans datter åbner en ny låge for at finde ud af, hvor familien nu skal hen.
– Hvad står der? Klostergården. Ej, så skal vi gå langt. Vi er dér, og vi skal derover, forklarer Linea til Nor, som nysgerrigt kigger med over sin søsters skulder, inden han ufortrødent sætter i endnu en spurt.
LÆS OGSÅ: Tina Jul hadede sit efternavn, men nu fejrer hun jul året rundt
Skattejagten ender i Klostergården, hvor den begyndte. Og Kristian får ret. For 10-øren falder til sidst.
– Det er egentlig første gang, vi er her, men det bliver da bestemt ikke den sidste! For det var en fed naturlegeplads, og vi har virkelig hygget os. Eller jeg har i hvert fald. Hvad siger I, unger? spørger Kristian, og børnene udbryder næsten i kor:
– Vi har også hygget os!
De tre søskende går hen til Christina for at aflevere deres skattekort. De fungerer nemlig som lodsedler i konkurrencen om et gavekort til Møllegårdens butik.
– Nå, nu skal vi vist have nogle lækre sandwich, siger Kristian lidt småsultent efter 45 minutters intens juleskattejagt.
LÆS OGSÅ: Louise Wolff: Jeg elsker at pynte op