Lad os dele vores overskud

Torsdag, 3. august 2017
Af Mary Steengaard, foto: Gregers Overvad
Rasmus var træt af, at familien altid havde en masse mad i overskud, som de bare smed ud, og sidste år fik han den idé at udnytte Facebooks muligheder, så folk lokalt kunne hjælpe hinanden og på den måde også miljøet.

- Jeg skammer mig overhovedet ikke over at komme her og hente gratis mad!

June Sørensen er sammen med sin 9-årige søn Nicklas på besøg i madboden på Elmealle i Korsør.

– Jeg er i ressourceforløb efter en arbejdsskade, siger den 33-årige specialpædagog, der kæmper for at få hverdagen til at hænge sammen for sig selv og sin søn.

June peger på Rasmus, der har travlt med at modtage sultne gæster.

– Og takket være denne skønne, unge mand kan min søn og jeg nu få lidt mere sund og lækker kost. Og han har formået at gøre det helt legalt, at man er i en situation, hvor man har brug for hjælp.

Læs også om familien Sternkopf, der deler gratis mad ud

Gi' til andre

Siden september, da Rasmus fik en strålende idé, har mange andre mennesker end June og hendes søn fået en lidt nemmere hverdag.

– Jeg var træt af, at vi i min familie næsten hver dag smed noget mad ud, når vi var færdige med at spise, fortæller den 18-årige HHX-studerende og supervisor.

– Både tanken om, at andre kunne have brug for det, og bevidstheden om, at vores overforbrug går ud over miljøet, gav mig idéen til at lave en Facebookgruppe, Stop spild lokalt, hvor personer, der har mad tilovers i Korsør, kan give det til andre, som har brug for det. Hvis nogle brugere ikke selv havde mulighed for at bytte internt, ville jeg så agere som administrator og lagermand.

Konsekvensen af Rasmus’ gode idé kom helt bag på ham.

Menneskelig indstilling

– Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, hvordan det hele praktisk talt eksploderede! Jeg havde håbet på cirka 500 medlemmer i Facebookgruppen, men i dag – godt otte måneder efter starten – er der intet mindre end 35.000 mennesker, der har meldt sig ind i gruppen og er klar til at dele og modtage på kryds og tværs.

Rasmus’ far, Benjamin, er forståeligt nok pavestolt af sin søn, skønt han godt kan spekulere over, hvor Rasmus har sin udpræget miljøbevidste holdning fra.

– Jeg forstår godt hans medmenneskelige indstilling, for vi har da altid forsøgt at lære både ham og hans to yngre brødre, Christian på 16 og Oliver på 10 år, at tænke på andre end sig selv, fortæller den 43-årige sikkerhedsvagt.

– Og Rasmus har altid været en god dreng. Selv som baby løftede han benene for at hjælpe mig, når jeg skulle skifte ble på ham, tilføjer han med et smil.

Læs også om organisationen "Stop spild af mad"

Slut med slendrian

– Men vi har egentlig ikke tidligere været særlig miljøbevidste og har ikke opdraget Rasmus i den ånd, og vi har ligesom de fleste andre mennesker også bare købt, spist og smidt mad ud, når vi havde overskud af det.

Den ”slendrian” er takket være Rasmus fuldstændig slut nu.

– Hele familien er sådan set involveret i mit projekt, fortæller Rasmus.

– Min far eller min bonusmor Janni kører med mig ud hver eneste dag for at hente mad både hos små og store firmaer. Netto er for eksempel en meget stabil og generøs leverandør, og selv vores egen lille smørrebrødsforretning her i Korsør ringer ofte og har mad tilovers. Bare i dag har vi hentet 250 kilo mad.

Stor Smiley

De mange kilo grøntsager, brød, juice, krydderurter med mere ligger pænt sorteret og stablet i store plastickasser i familiens carport.

– Vi har ikke let fordærvelige ting såsom kød og mælkevarer, og det er meget vigtigt for mig, at alle fødevareregler bliver overholdt.

Derfor er Rasmus også stolt af den spritnye tilkendegivelse fra Fødevarestyrelsen.

– Forleden var de på besøg, og vi fik den største Smiley, man kan få.

Også andre organisationer har fået øje på Rasmus’ positive idé.

Læs også om hjemløse, der laver mad til andre hjemløse

Flere priser

– Jeg fik pludselig en mail om, at jeg var nomineret til at vinde årets Fællesskabspris, og det overraskede mig virkelig. Det er jo en række store virksomheder og organisationer, der i samarbejde med Socialdemokratiets Mette Frederiksen arbejder for at finde og anerkende de mennesker og projekter, der bidrager til at styrke fællesskabet. Så det var jeg helt vildt stolt over!

Men Rasmus blev endnu mere stolt.

– Jeg fik en opringning, hvor jeg blev inviteret til overrækkelsen af prisen, fordi det viste sig, at jeg rent faktisk havde vundet. Det var jo helt fantastisk!

Begrundelsen var, at Rasmus gør et stort stykke arbejde for udsatte familier og for miljøet, som nyder godt af, at en stor portion mad ikke længere bliver kylet i skraldespanden, men ender på spisebordet hos trængte mennesker. At Rasmus’ projekt nu har spredt sig til 75 byer, har ikke gjort succesen mindre.

– Det er simpelthen så skønt, at så mange mennesker har fået øjnene op for, hvor nemt det egentlig er at hjælpe hinanden og miljøet, siger Rasmus. - Og jeg er så glad for, at folk har opdaget, hvor meget godt man får tilbage, når man rækker en hjælpende hånd ud.