Mange har diabetes 2 uden at vide det

Tirsdag, 14. april 2015
af Læge Lotte Bang. Foto: Pantherstock
Du kan leve godt og måske også længe uden at opdage, at du har diabetes 2. Men det er farligt alligevel, for der er stor risiko for at udvikle følgesygdomme.
På verdensplan har mere end 400 millionermennesker diabetes.
På verdensplan har mere end 400 millionermennesker diabetes.

Der findes to hovedgrupper af diabetes, nemlig type 1 og type 2.

Diabetes type 1

Type 1 skyldes nedsat produktion af insulin i bugspytkirtlen og rammer hyppigst børn og unge og sjældent voksne over 40 år. Symptomerne opstår ofte temmelig hurtigt med øget tørst, hyppige vandladninger og træthed. Sygdommen kan udvikle sig livstruende, hvis den ikke behandles med insulin.

Har dine forældre type 1-diabetes, er risikoen for, at du selv udvikler sygdommen større, men ellers ved man ikke rigtig, hvorfor sygdommen rammer nogle og ikke andre. Der er ikke noget, man kan gøre for at undgå sygdommen.

Type 1-diabetes behandles med insulin (som indsprøjtninger eller med fast pumpe), diæt og en fornuftig livsstil.

Diabetes type 2

Populære artikler på familiejournal.dk

Laura fortalte sin historie til statsministerenMarie tabte 30 kiloStrikkeopskrift på vamset trøje

Type 2 skyldes både delvis nedsat produktion af insulin og nedsat følsomhed over for stoffet. Sygdommen opstår typisk efter 40-års alderen, og gennemsnitsalderen på diagnose-tidspunktet for en type 2-patient er 55 år. Det er derfor, at man også kalder type 2-diabetes for gammelmandssukkersyge.

Symptomerne er vage og viser sig ofte som øget tørst, hyppige vandladninger, træthed og måske vægttab. Du kan altså sagtens have type 2-diabetes uden at mærke det.

Har dine forældre udviklet type 2-diabetes, er du ligesom ved type 1 i en øget risiko for at få den, men det er livsstilsfaktorer, der er afgørende for, om du udvikler diabetes. Overvægt og manglende motion giver øget risiko for at udvikle type 2-diabetes. Modsat type 1-diabetes er der altså rigtig meget, du selv kan gøre for at undgå type 2-diabetes.

Omkring 5% af os danskere har diabetes. Type 2 er langt den mest almindelige og udgør 80-90% af tilfældene. Halvdelen er ældre end 65 år, og blandt personer over 70 år har cirka 12-15% diabetes. Antallet af diabetes-patienter er tredoblet over de sidste 30 år.

Læs også: Kirsten vil ikke lade sig slå ud af diabetes

Er type 2 farlig?

Svaret er ja. Egentlig kan du faktisk leve godt og måske længe uden at opdage, at du har type 2-diabetes, men der er risiko for en del alvorlige følgesygdomme, hvis du har diabetes. Din risiko for at få en blodprop er langt større, end hvis dit blodsukker er normalt, og du har øget risiko for at ødelægge dine nyrer og blive dialysepatient. Dine øjne kan påvirkes af sukkeret, og du kan blive blind samt få sår på specielt fødder og underben, der ikke kan hele og i værste fald ender med amputation.

Behandlingen af type 2-diabetes stiler i høj grad mod at eliminere disse risikofaktorer.

Læs også: Diabetes stopper ikke Josephine


Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.