Brev til Puk: Barnedåb i kirken for ikke-troende?

Lørdag, 6. juni 2020
Af Puk Elgård. Illustation: Birgitte Ahlmann
Kan man holde barnedåb i en kirke, selvom man ikke er troende eller kristen? Det er læserens dilemma til Puk Elgård. Læs her, hvad Puk mener om den sag.
Brev til Puk: Har ikke lyst til at holde barnedåb

Min kæreste og jeg, som begge er midt i 30’erne, skal være forældre for første gang i december.

Da vi senest var på besøg hos hans forældre, begyndte hans mor at tale om familiens dåbskjole, og hun talte meget begejstret om, at nu skulle der holdes barnedåb for første gang i mange år. Vores datter bliver det første barnebarn.

Læs også: Brev til Puk Elgård: Strid om navne før barnedåb

Jeg må indrømme, at min kæreste og jeg aldrig har talt om det, og jeg havde aldrig forestillet mig, at vores børn skulle døbes. Jeg er ikke troende og har ikke lyst til at stå og sige ja til, at mit barn skal opdrages i den kristne tro.

Min kæreste synes, det kunne være hyggeligt med dåb i kirken og en fin fest, men det er jeg slet ikke indstillet på. I min familie har vi aldrig brugt den slags ritualer, og jeg har heller aldrig ønsket at blive gift. Jeg mener, at kirken skal bruges af de mennesker, der tror på den slags, og ikke bare som sådan en ramme om et ritual.

Læs også: Mormor til Puk Elgård: Kan ikke give flotte gaver, som farmor og farfar kan

Men min kæreste er nærmest lidt skuffet nu, og jeg kan jo godt bøje mig for hans familie, hvis det er så vigtigt, men jeg vil føle mig så frygtelig falsk. Hvad mener du?

Bitte

Læs også: Puks brevkasse: Er så ked af, at jeg venter en pige

Kære Bitte

Der er mange mennesker, der bruger kirken, selv om de ikke er troende. De bruger kirken til at holde traditioner i hævd og besøger kirken, når de skal døbe deres børn, holde konfirmation, bryllupper og begravelser eller gå i kirke juleaften.

Mange mennesker kommer i kirken til den slags anledninger uden at tro på Gud, og resten af året eller resten af livet sætter de ikke deres ben i Guds hus. Jeg synes egentlig, det er okay.

Personligt synes jeg godt, man kan forsvare at gå i kirke, selv om man ikke er overbevist om, at der findes en Gud. Kirken er et dejligt rum, og jeg føler, at jeg gerne må komme der, selv om jeg ikke er kristen.

Læs også: Puks brevkasse: Magter ikke at være farmor på den måde

Men hvis det er dig meget imod at døbe dit barn i den kristne tro, så synes jeg, du skal tale din sag. Det er jo også dit barn, og I må komme til enighed. Religion er et vigtigt emne at få talt igennem.

Jeg vil fortælle dig, at der findes et alternativ. I kan kigge på de ceremonier, som de holder i Humanistisk Samfund. Det er en ikke-religiøs sammenslutning, der tilbyder de samme ritualer som kirken, men uden troen på Gud. Måske ville det være noget?

Læs også: Puks brevkasse: Flabet farmor - synes jeg

Med hensyn til dåbskjolen kan det være, at du skal overveje at give dig på det punkt. Det kan betyde meget for en familie, at de nyeste medlemmer får sådan en kjole på. Her skal du måske åbne for de stærke bånd, som familien føler, og prøve at forstå, at det er vigtigt for dem. Den kjole kan jo godt komme på, selv om der ikke bliver tale om en kristen dåb. Jeres barn kan bære kjolen til en navngivningsceremoni.

Det er altid et spørgsmål om ”give and take”, og man skal mødes på midten og finde kompromiser i et forhold.

Jeg håber, I finder en god løsning. Lyt til hinandens argumenter, og find ud af essensen i samtalen. Hvad er vigtigt for hvem, og hvad er bare støj?

Og tillykke med familieforøgelsen. Den lille skulle jo nødig komme til verden og som det første give anledning til problemer. Det har intet barn fortjent. I kan godt løse det her.

Bedste hilsner fra Puk

Læs også: Brev til Puk Elgård: Jeg kan ikke blive klog på min mand