Sveriges største dansktopfan: Jettes liv er glad musik

Tirsdag, 14. september 2021
af Johan Isbrand, Foto: Dan Mariegaard
Et halvt århundrede med bopæl i Sverige har ikke rokket ved Jette H. Johanssons musiksmag: Hun er vild med dansktop, har styr på samtlige dansktophitlister og bruger tusindvis af kroner på folkelige musikoplevelser i sit fødeland. End ikke to års brystkræft har kunnet slå hende ud. Nu debuterer hun som koncertarrangør.
Jette er Sveriges største dansktopfan og debuterer nu som koncertarrangør.

Jette Helstrup Johansson er meget ofte at finde til store og små, folkelige musikbegivenheder, og her vil man på et vist tidspunkt altid kunne iagttage hende dybt engageret i en varm snak med de optrædende. Musikerne kender alt til 66-årige Jettes store indsats for dansktopmusik og alt, hvad der ligner. En indsats, man kan følge med i på Facebook – ikke mindst på hendes facebookside ”Dansktop-lister”:

– Jeg følger dem alle intensivt og stemmer så vidt muligt på mine yndlingssange på samtlige lister. Når det handler om de to største og mest kendte lister, nemlig ”Dansktoppen” på henholdsvis P5 og tv-stationen dk4, kan jeg paradoksalt nok ikke stemme på sangene, da jeg er bosat i Sverige. Men gruppen ”Dansktop-lister” er fra min side tænkt som oplysning til alle, der elsker den type musik. Her er alle lister samlet ét sted, så her kan du altid få overblik over, hvilke kunstnere der er med, samt hvilken plads de indtager og på hvilke lister. Og nok så vigtigt kan du læse dig til, hvornår og hvordan du kan stemme på dine favoritter på de forskellige lister, forklarer Jette, der bor i Strövelstorp mellem Helsingborg og Ängelholm.

Alice og Henning elsker også dansktop. Faktisk bragte musikken dem sammen. Læs med.

Den service er der selvsagt mange, der er glade for:

– Radiostationerne er begejstrede for, at mange flere end de faste, lokale lyttere får øjnene og ørerne op for deres udsendelser, og at folk over hele landet deltager i afstemningerne. Stationerne spreder dermed glæde til et langt større antal folk end tidligere. Kunstnerne er også taknemmelige. De kan tydeligt aflæse ud af stemmetallene, at flere danskere er blevet opmærksomme på deres musik. Og endelig er der den store skare af dedikerede dansktopfans, som helst vil følge med i alt, hvad der sker omkring deres yndlingsmusik. De er også flittige brugere af facebookgruppen.

Ungdom og dans

På det seneste har Jette endvidere foldet sig ud som musikanmelder på hjemmesiden dktoppen.dk, der bestyres af den færøskfødte, fynsk bosatte trubadur Simon von Konoy.

– Jeg kender efterhånden de fleste af kunstnerne. Men det har ingen betydning, når jeg anmelder musik. Her er det mine oplevelser med selve musikken, jeg formidler, forklarer hun.

Jette blev født i Ulslev på Falster som del af en betragtelig søskendeflok:

– Hvis vi fraregner den ene, som kun nåede at blive et år gammel, var vi fem piger og to drenge. I dag har jeg kun en søster og en bror tilbage.

Fra sangerinde til Bed & Breakfast-værtinde. Læs om Katrine Daugaard her.

En af de nu afdøde søstre tog springet til Sverige og blev årssag til, at den musikglade kvinde i sin tid havnede i nabolandet:

– Det var i 1973 kort før nytår, at hun overtalte mig til at flytte. Og allerede 14. januar 1974 fik jeg job på en svensk fabrik, der fremstillede bremser til lastbiler, fortæller Jette.

Glæden ved musik har hun haft med sig siden barndommen:

– Vi hørte meget musik i mit barndomshjem. Og allerede, da jeg var 12 eller 13, begyndte jeg at komme ud at danse. I Vesterskovpavillonen i Nykøbing havde man diskotek på førstesalen, og nedenunder var der levende musik. Her oplevede jeg for første gang sangere som Gustav Winckler, Bent Werther, Annette Klingenberg og Susanne Lana. De to sidstnævnte har jeg siden lært rigtig godt at kende.

Ramt af kræft

Efter at have bosat sig i det svenske blev hun i 1977 svensk gift. Året efter kom sønnen Lennart til verden, og i 1981 valgte hun at blive svensk statsborger, da hun blev træt af ”altid at skulle bære sine vielsespapirer med sig i tasken”, som hun formulerer det.

– Min mand og jeg blev skilt i 1991. Min søn er i dag 42 år, arbejder som lastbilchauffør og har beriget mit liv med to børnebørn på nu 13 og otte år.

Sangerinden Lotte Riisholt har også haft brystkræft. Det præger hendes tankegang den dag i dag. Læs bare her.

Da Jette i 2004 blev førtidspensionist efter en rygoperation, fik hun mere tid til at dyrke sin glødende interesse for populærmusik.

– Særligt de seneste 10 år er det blevet helt tosset. Det giver jo noget til oplevelsen, når man kan komme ud at opleve artisterne i levende live og få en snak med dem. På en måned kan jeg nemt bruge 10-12.000 kroner på broafgifter, benzin og koncertbilletter i Danmark. I fem år i træk har jeg været til Uldum Gademusik Festival. Jeg har også været til utallige af TV Vestsjællands arrangementer rundtom i landet under overskriften Dansktop Scenen. Men de største oplevelser har jeg haft til Dansktop Prisen i Herning, hvor jeg var med i 2018 og 2019, fortæller hun.

Helbredsmæssigt har de seneste to år dog været hårde.

– I april 2019 mærkede jeg en knude i brystet. Jeg holdt mig dog tilbage med at få den undersøgt. Først da jeg i oktober fik ny læge, tog jeg mig sammen og fortalte, at jeg havde et problem, der skulle tjekkes. Lægen var ikke i tvivl om, at knuden straks skulle undersøges. Og to uger senere fik jeg besked om, at det var kræft, og at jeg skulle hele kemo-turen igennem.

Vennernes støtte

Ikke en eneste gang under det barske forløb har Jette fældet tårer eller mistet modet.

– Og det kan jeg takke mine mange facebookvenner for. Jeg har skrevet opdateringer om min sygdom, når jeg har haft behov for det. Og hver gang er det strømmet ind med støtte, skulderklap og kommentarer. 26. april i år fik jeg kemo for sidste gang. Og ud over at være erklæret kræftfri har jeg også fået at vide, at jeg har et hjerte som en 18-årig og først skal møde op til tjek igen i 2025.

Kender du dansktopsangerinden Anne Marie Lindegaards svimlende, private kærlighedshistorie? Du kan læse den her.

Som om canceren ikke var rigeligt at slås med, har coronaen i næsten et år forhindret Jette i at besøge sit fødeland.

– Jeg skulle dels have en frisk coronatest og dels en presserende grund til at besøge Danmark. Det vil sige, at jeg skulle ansøge om indrejsetilladelse med den begrundelse, at min søster lå for døden eller lignende. Det var omstændeligt, og jeg valgte at vente, til jeg var vaccineret. 10. juli kunne jeg omsider krydse grænsen og tage til 60-års fødselsdag i Aalborg.

23. september bliver et nyt højdepunkt i Jettes liv med musikken. Hun debuterer nemlig som koncertarrangør. Hendes dansktopshow i Boxen i Holbæk er arrangeret i samarbejde med TV Vestsjælland og har nogle af de bedste nutidige dansktopnavne på plakaten.

– Showet har været udsat to gange på grund af corona, men tredje gang er lykkens gang, og interessen for arrangementet er kæmpestor, siger Jette Johansson.

Linda er den kvinde i Danmark, der ved mest om musik af alle slags. Mød hende her.