I dag har advokat Mads Pramming på vegne af de sidste to nulevende Sprogø-kvinder, Regine Løndorf og Karoline Olsen, stævnet staten for at have anbragt dem på kvindeanstalten Sprogø, hvor de blandt andet blev udsat for vold, overgreb og tvangssterilisering.
Dermed starter der nu en retssag, hvor de to kvinder kræver økonomisk erstatning fra den danske stat.
Det fortæller advokat Mads Pramming i radioprogrammet "P1 Orientering".
Han har i dag sendt en stævning til social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), og grundet kvindernes fremskredne alder krydser han fingre for, at retssagen kommer til at gå hurtigt.
– De to kvinder har kontaktet mig, og ud fra det, de blev udsat for på Sprogø, stævner vi nu staten for at have krænket deres menneskerettigheder, siger Mads Pramming i radioprogrammet og uddyber:
– De to kvinder har faktisk tidligere selv forsøgt at kontakte ministeriet, men er blevet afvist med begrundelsen om, at sagen var forældet. Og det er jo en spændende juridisk diskussion, men det mener jeg ikke, at den er. For er det rimeligt at sige, at sådan en her sag er forældet?
For snart 101 år siden åbnede kvindeanstalten Sprogø. Her blev cirka 500 kvinder i perioden fra 1923 til 1961 anbragt, fordi de var blevet stemplet som ‘moralsk åndssvage’ og ‘seksuelt løsslupne’.
De levede på Sprogø i kortere eller længere tid, og fælles for dem alle var, at de ikke vidste, hvornår de fik lov til at forlade øen igen.
Kvinderne blev desuden udsat for tvangsmedicinering, isolation, vold, svigt, overgreb og tvangssterilisering.
I 1961 forlod den sidste kvinde øen, og i dag er der kun to nulevende kvinder tilbage.
To kvinder, der stadig skal leve med, at de fik frarøvet deres frihed i flere år, og som blandt andet ikke har kunnet få børn, fordi de blev tvangssteriliseret.
Herunder kan du se en video om Regine og hendes tid på Sprogø:
Regine Løndorf, Karoline Olsen og andre kvinder, der har været anbragt, har igennem tiden anmodet om en officiel undskyldning fra regeringen.
I april 2022 viste en historisk udredning, at der i 1933-1980 er begået en lang række overgreb på anbragte borgere i særforsorgen.
På baggrund af den historiske udredning blev den officielle undskyldning i første omgang planlagt til at blive givet den 8. maj 2023, men datoen blev senere hen rykket flere gange.
Først den 11. september 2023 fik Regine, Karoline og resten af de tidligere anbragte kvinder endelig en officiel undskyldning fra regeringen for de overgreb, de er blevet udsat for.
Undskyldningen blev givet af social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) klokken 13 på Comwell Bygholm Park i Horsens.
Men 93-årige Regine Løndorf har fra starten ikke været imponeret over udsigten til en undskyldning uden en dertilhørende erstatning.
– Hvad skal vi bruge en undskyldning til? Den kan vi ikke bruge til noget, sagde Regine dengang til Familie Journal, da hun hellere ser, at tidligere anbragte får en erstatning for deres frihedsberøvelse og tvangssterilisering.
Familie Journals journalist Greta Johannsen har tidligere fortalt de to kvinders hjerteskærende historier. Dem kan du læse her: