Søren Bregendal kender alt til at være sårbar

Lørdag, 7. maj 2016
af Johan Isbrand, Foto: Søren Lamberth
Søren Bregendal er i Stockholm med sine musikalske kolleger fra Lighthouse X, Johannes Nymark og Martin Skriver, for at repræsentere Danmark ved det internationale Melodi Grand Prix. Finalen er lørdag den 14. maj, men først skal de gennem torsdagens semifinale.
Sanger og skuespiller Søren Bregendal repræsenterer Danmark i Eurovisionens internationale Melodi Grand Prix sammen med kollegerne i Lighthouse X, Johannes Nymark og Martin Skriver, og med sangen "Soldiers of Love".

Hvad er du optaget af lige nu?

– De sidste detaljer omkring vores optræden i Stockholm skal på plads. Vi arbejder bevidst med et enkelt show, men det ændrer sig en smule, med hver dialog vi har med svenskerne. De sidste 14 dage har vi fulgt en nærmest militaristisk tidsplan. Alt skal koordineres, og der er meget at forholde sig til. Derudover er jeg optaget af at formidle Lighthouse X’s mærkesager, der blandt andet handler om at hjælpe udsatte børn og unge, til den internationale presse og gøre det forståeligt, at vi er et band, der vil mere end at underholde. Sangtitlen ”Soldiers of Love” rammer essensen af vores budskab. Det er kærlighedssoldater og ikke krigere med skydevåben, der er brug for.

James Sampson kan også både synge, danse og spille skuespil. Mød ham her.

Hvad siger du til spekulationerne om endnu en dansk sejr i Sverige?

– Det er sjovt og hyggeligt med hele ”alle gode gange tre”-snakken, men faktisk er jeg ikke ret optaget af konkurrencedelen. Jeg følger ikke med i bookmakernes forudsigelser, og jeg havde med vilje ikke hørt en eneste af sangene, inden jeg kom til Sverige. Men hvis en sejr betyder, at vi kan tale mere om det, vi brænder for, er jeg en glad mand.

Sofie Linde er heller ikke typen, der lader sig påvirke læs om tv-værtinden her.

Hvad er det bedste ved dit job?

– At kunne inspirere til et mere kærligt, hjerteligt og tolerant fællesskab. Jeg er ikke bare sanger og skuespiller, men også kampagneleder for organisationen Børn, Unge og Sorg. Og jeg driver produktionsselskabet North-East Productions, som står bag Lighthouse X. Hele min karriere har jeg arbejdet med at sætte noget andet end mig selv i centrum. Jeg led af ocd og angst, fra jeg var 7, til jeg var 19 år. Det har givet mig en indsigt, jeg kan bruge i mit arbejde med sårbare unge. Jeg har selv stået der, kort sagt.

Og det værste?

– Mange har et anstrengt forhold til liv, død, sygdom og sorg. Man kommer let til at gå for tæt på, når man insisterer på at tale om de ting. Om det er det værste, ved jeg ikke, men det er der, den store udfordring ligger.

Din bedste barndomsoplevelse?

– Jeg og mine to ældre søskende havde de bedste forældre, som altid var klar til at tage på ture med os, når de havde et ledigt øjeblik. Det kunne være noget så enkelt som en picnic i Dyrehaven, men vi oplevede noget sammen frem for at sidde foran fjernsynet.

I Familie Journal nummer 19, der er i kioskerne fra den 9. til den 13. maj, kan du ydermere læse Sørens bedste råd til unge mennesker, der gerne vil leve af at synge og danse.

Læs også om skuespilleren Lucas Hansen, der kalder sig en outsider.