Flan med stenfrugter

Flot flan af mørdej med lidt grovmel og fyld af stenfrugter efter eget valg, f.eks. blommer, abrikoser eller ferskner.
Af
af Christine Bille Nielsen
Flan, hvor mørdejsbunden er bukket let ind over et fyld af blommer eller andre stenfrugter

Ingredienser til flan med stenfrugter

(8 stykker)

Dej:
100 g hvedemel
75 g groft speltmel, 
el. andet fuldkornsmel
5 spsk. sukker
75 g koldt smør
1 æg

Fyld:
500 g stenfrugter,
f.eks. blommer,
 abrikoser, nektariner, 
ferskner og kirsebær
75 g sukker
4 tsk. majsstivelse
2 spsk. portvin

Pensling:
2 spsk. cremefraiche

Tilbehør:
Cremefraiche, flødeskum, 
råcreme el. vaniljeis

Alternativ til flan med stenfrugter: Pæretærte med mandler

Fremgangsmåde til flan med stenfrugter

Dej:

Bland de to slags mel og sukker. Skær smørret i små tern og smuldr dem i melblandingen. Tilsæt ægget og saml dejen hurtigt. Tryk dejen flad, pak den ind i køkkenfilm og læg den i køleskabet, mens fyldet 
gøres klar.

Fyld:

Skyl frugterne. Fjern kirsebærstene med en kirsebærudstener eller hårklemme. De andre stenfrugter kan halveres, så stenen kan fjernes. Vend stenfrugterne med sukker, majsstivelse og portvin.

Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir til en cirkel på ca. 35 cm i diameter. Fjern det øverste papir og skub det nederste papir med dejen på over på en bageplade.

Rør godt rundt i stenfrugterne og læg dem i et jævnt lag midt på dejen 5 cm fra kanten hele vejen rundt. Sørg for, at væske og sukker bliver dryppet jævnt over stenfrugterne.

Fold kanten ind over frugterne hele vejen rundt. Dejen må godt overlappe rundtomkring. Pensl kanten med cremefraiche. Bag kagen i 15 min. ved 200º, skru ned til 180° og bag kagen endnu 20-25 min., eller til dejen er gennembagt og lysebrun, og stenfrugterne møre. Lad kagen køle lidt og servér den med cremefraiche, flødeskum, 
råcreme eller vaniljeis.

Bliv medlem af Familie Journal+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver ubegrænset adgang til alt indhold.