Opskrifter

Fødselsdagskringle

Onsdag, 4. august 2010af X
Dej:3 dl sødmælk50 g gær4 ægKornene af ½ vaniljestang1 tsk. stødt kardemomme100 g sukker1 nip saltCa. 750 g hvedemel200 g smør Fyld:200 g smør100 g

Dej:
3 dl sødmælk
50 g gær
4 æg
Kornene af ½ vaniljestang
1 tsk. stødt kardemomme
100 g sukker
1 nip salt
Ca. 750 g hvedemel
200 g smør

Fyld:
200 g smør
100 g sukker
100 g marcipan
Fintreven skal af ½ -1 usprøjtet citron
100 g smuttede, grofthakkede mandler
Æg, sukker og mandelflager til pynt


Varm mælken, til den er lillefingervarm, og rør gæren ud heri. Tilsæt æg, vanilje, kardemomme, sukker og salt. Brug gerne en røremaskine med æltekrog og tilsæt hvedemelet, til det er som grød. Kom smørret i i skiver og tilsæt mere mel. Fortsæt med at ælte i ca. 10 min., til dejen slipper skålen, men stadig er blød og glat. Stil den til hævning med et klæde eller plastfilm over og lad den hæve 1-2 timer et lunt sted.
Rør alle ingredienserne til fyldet til en blød smørcreme. Tril dejen til en lang pølse og rul den flad. Smør fyldet på midten og fold dejen sammen midt på. Luk den ved at klemme godt sammen om den. Fold pølsen til en kringle og lad den hæve tildækket ½ time på bagepapirbeklædt plade.
Pensl med æg og drys med perlesukker og mandelflager. Bages ved 200° i ca. 30-35 min., til overfladen er mellembrun og dejen gennembagt.
Smager allerbedst helt nybagt og lun.

Opskrift: Helle Brønnum Carlsen

10 superlækre chokoladekager - find din favorit