Opskrifter

Gammeldags juleknas

Lørdag, 10. november 2012af Redaktion
I denne uges Familie Journal får du hæftet Jul fra den gamle Journal. I det lille hæfte har vi samlet en række inspirerende julesager, der oprindeligt har været i ”Illustreret Familie Journal” i årene 1925-1932. Her får du en sød smagsprøve på tillægget: Glacerede valnødder

Kan man tænke sig en jul uden knas og søde sager, uden alt det fristende, der stikker op af kræmmerhusene og fylder kurve og hjerter på træets grene? Nej, det er umuligt; men allerlækrest smager det, når man selv har tilberedt det, der bruges til pynt på juletræet og til at byde om i juledagene.

Det bedste resultat
For at få det bedste resultat må man nøje følge opskrifternes vejledning og ligeledes overholde vægt og mål akkurat. Det meste foregår jo i kasserolle, hvor sukkeret smeltes, og her må man ligeledes våge over, at massen ikke brændes, og at den stadig holdes i bevægelse under vedholdende omrøring?

Opbevaring
Angående opbevaringen af de forskellige sorter knas gælder det for dem alle, at de lægges i en tør, ren kagedåse med tætsluttende låg. Lægges de lagvis, må der altid bredes pergamentpapir imellem lagene, hvorpå de anbringes forsigtigt side om side.


Det er let at glacere valnødder, og
de er en himmerigsmundfuld for små
og store.

Glacerede valnødder

Knæk valnødderne forsigtigt, så de forbliver hele, og flæk dem derefter i to halvdele. Skillevæggene imellem disse fjernes, og de rensede kerner samles i en skål.
Smør en bageplade med margarine og anbring den på højre side af komfuret.
Kom ½ kg sukker i en lille, lav kasserolle. Hæld 1 spiseskefuld vand i under omrøringen. Stil kasserollen på et lille, men stærkt gasblus, dog sådan, at ilden ikke når ud over kasserollens bund. Smelt sukkeret under stadig omrøring, til det er blevet en lysegul, tyktflydende masse. Tag nu kasserollen af ilden (vær forsigtig, for det hele er meget varmt!), og stil den på en ildfast plade. Kast et par valnøddekerner ned i det smeltede sukker og neddyp dem, ved hjælp af en gaffel, fuldstændig i den smeltede masse. Tag dem derpå straks enkeltvis op med en gaffel og anbring dem på den smurte plade. Bliv ved sådan, idet der skal arbejdes hurtigt, da sukkeret hurtigt afkøles og i så fald atter må opvarmes til smeltepunktet.
Ved lidt øvelse og behændighed får man smukt lysebrune, glaserede kerner, der straks efter afkølingen tages af pladen og lægges i kagedåse med tætsluttende låg.

Fra Illustreret Familie Journal nr. 51 1927

Du finder meget mere julemad og juleknas her

Lav det fineste julepynt. Få masser af opskrifter her

Lav konfekt og knas til jul