Opskrift på engelsk julekage med whisky
700 g tørrede bær (f.eks. 200 g tranebær, 100 g morbær, 100 g abrikoser, 100 g dadler uden sten)
1 dl whisky
250 g smør
250 g demerarasukker
5 æg
300 g hvedemel
85 g hasselnødder
100 g syltet appelsinskal
½ tsk. revet muskatnød
1½ tsk. stødt kanel
Populært til jul
![]() |
Julepynt du selv kan lave |
![]() |
Hjemmelavet marcipan |
![]() |
Sjove og søde nisser |
Sådan bager du kagen
Kom alle de tørrede frugter i en skål og overhæld dem med whisky. Rør smør og sukker blødt og tilsæt æggene et ad gangen. Fold mel, hakkede hasselnødder, appelsinskal, muskatnød og kanel i skiftevis med tørrede bær.
Kom dejen i en dyb, smurt form og bag den ved 150° i 1½-2 timer. Tag kagen ud af formen, sæt den på et ildfast fad og ind i ovnen ved eftervarmen i 30 min.
Pak kagen ind i film, når den er afkølet, og opbevar den i en lufttæt dåse. Servér kagen, som den er, eller med koldt smør og evt. abrikosmarmelade.
TIP: Kagen kan bages i god tid og kan evt. overhældes med whisky, hvis man vil have smagen mere fremtrædende.
Er du også vild med jul? Så vær med i vores Facebook-gruppe JUL - mad, pynt og ideer HER!
Lav konfekt og knas til jul
Lav konfekt og knas til jul


Cognacfigner i marcipan (20 stk.)
Ingredienser
7 tørrede figner
½ dl cognac
350 g marcipan
250 g mørk chokolade 70%
Kakao
Pynt
Mandelsplitter
Fremgangsmåde
Hak fignerne og læg dem i cognac. Ælt hakkede figner, cognac og marcipan sammen. Tril til små aflange pølser der trilles i kakao. Vendes i smeltet, tempereret chokolade og pyntes med mandelsplitter.
Opskrift: Helle Brønnum Carlsen, Foto: Jette M. Vesterager


Marcipan-roulade med hindbærtrøffel (1 stk.)
Ingredienser
400 g marcipan
100 g lys chokolade
½ dl purerede hindbær (fra frost)
½ dl sukker
25 g usaltet smør
Overtræk
150 g mørk chokolade
Nødder og guldstøv
Fremgangsmåde
Blend hindbærrene og kom sukker i. Bring dem i kog og hak den lyse chokolade fint. Rør det forsigtigt sammen, så den varme masse kan smelte chokoladen, uden at opvarme den mere end højst nødvendigt (hastige små omrøringer). Rør smørret i, så det også smelter. Rul marcipanen ud til et rektangel på 15 x 20 cm og smør hindbærtrøflen på. Rul til roulade. Stil koldt. Overtræk med tempereret mørk chokolade, lav striber med den lyse og drys med nødder og guldstøv.
Opskrift: Helle Brønnum Carlsen, Foto: Jette M. Vesterager


Valnøddestykker (40 stk.)
Ingredienser
100 g valnødder
300 g marcipan
100 g blød nougat
1 spsk. portvin
Overtræk:
150 g mørk chokolade
Hak halvdelen af nødderne og ælt i marcipanen med portvin. Rul marcipanen ud og læg nougat på halvdelen. Læg den anden halvdel over. Stik små horn eller stænger ud og overtræk med chokolade og pynt med valnødder.
Kokosstykker
25 stk:
100 g kokos
100 g flormelis
1-1½ spsk. vand
5 dråber citronolie
Evt. lidt rom
Overtræk:
10 g hvid chokolade
hakkede pistacier
Rør flormelis med vand, til det er som fast glasur. Rør kokos i og smag til med rom og citronolie. Tril til kugler og tryk flade. Overtræk med hvid chokolade og drys med pistacie eller tynde lyse striber chokolade.
Konfektopskrift: Helle Brønnum Carlsen, Foto: Jette M. VesteragerValnøddestykker og kokosstykker


Cognactrekanter (30 stk.)
Ingredienser
300 g marcipan
75 g smuttede fintmalede mandler
2-3 spsk. cognac
Overtræk:
Ca. 150 g mørk chokolade
sølvstøv
Fremgangsmåde
Ælt marcipanen med mandler og cognac. Rul det ud på bagepapir og skær i trekanter. Læg dem evt. koldt 30 min. Temperer den mørke chokolade som beskrevet, overtræk trekanterne og drys med sølvstøv.
Skaller med orangemarcipan og nougat (20 stk.)
Ingredienser
20 små chokoladeskaller (købes i specialbutikker)
Ca. 200 g blød ganache af 21/2 dl fløde og 100 g chokolade
100 g marcipan
2 spsk. finthakket syltet appelsinskal
Evt. lidt Grand Marnier
Halve sukrede appelsinskiver til pynt
Fremgangsmåde
Ganache laves af fløde, som lunes med chokolade, til chokoladen er smeltet. Sættes køligt et par timer eller på køkkenbordet natten over. Ælt marcipanen med orangeskal og Grand Marnier og kom en lille teskefuld i hver chokoladeskal. Kom den piskede afkølede ganachecreme i en sprøjtetylle med smalt hoved og lav en ring på hver skålekant, så marcipanen holdes inde. Luk med appelsinskive.
Konfektopskrifter: Helle Brønnum Carlsen, Foto: Jette M. Vesterager


Berlinerpfannkuchen med kanel (Ca. 10 stk.)
Ingredienser
¼ pakke gær, 12 g
40 g smør
1½ dl mælk
2 spsk. sukker
¼ tsk. salt
Ca. 250 g mel
Drys
50 g sukker
1 tsk. kanel
Olie til kogning
Fremgangsmåde
Smelt smørret og tilsæt mælken. Smuldr gæren og rør den ud i mælkeblandingen. Rør sukker, salt og mel i lidt ad gangen. Ælt dejen smidig ca. 5 min. Rul dejen ud på mel-drysset bord ca. 1½ cm tyk. Udstik cirkler ca. 6 cm og lav et lille hul midt i hver. Lad dem hæve tildækket 10-15 min. Bland sukker og kanel. Varm olie op til 170°. Kog bollerne 2-3 ad gangen ca. 5 min., vend dem halvvejs. Læg dem til afdrypning på køkkenrulle og tril dem i sukkerblandingen. Spis dem nybagte til kaffe, te eller gløgg.
Madopskrift: Anne Skovgaard-Petersen, Foto: Jette M. Vesterager


Tranebærbolde (30 stk.)
Ingredienser
10 g gær
1½ dl mælk
1 æg
200 g mel
1 tsk. kardemomme
100 g tranebær
1 kg palmin til kogning
Flormelis
Fremgangsmåde
Rør gæren ud i mælken og tilsæt ægget. Tilsæt mel, kardemomme og tranebær, rør dejen godt igennem og stil den til hævning i 1 time. Varm olien op til den syder om enden af en tandstik, form bolde af dejen med to skeer og kog dem i olien. Lad boldene dryppe af på et stykke køkkenrulle og server dem drysset med flormelis.
Opskrift: Kristina Marckmann, Jette M. Vesterager


Appelsinstænger (Ca. 70 stk.)
Ingredienser
150 g smør
200 g mel
50 g appelsinskal i tern
50 g sukker
Fremgangsmåde
Smuldr smør og mel. Tilsæt appelsinskal og sukker og ælt dejen sammen. Lad den hvile i køleskab 2-3 timer. Rul dejen ud med kagerulle i 1/2 cm tyk plade og skær den i stænger på ca. 5 x 2 cm. Læg dem på plade med bagepapir, og bag dem ca. 10 min. ved 200° på midterrillen.
Her er en god, gammel opskrift, hvor dejen kan formes og trilles til alle mulige figurer. Den er nem at rulle ud, så børn kan nemt deltage. Antal afhænger af kagernes størrelse, men her er til godt og vel 2 bageplader, når kagerne ligger tæt.
Bageopskrift: Anne Skovgaard-Petersen, Foto: Jette M. Vesterager


Hvid julekage
Bund:
300 g fintknuste amaretti-småkager el. anden god småkage (cookies kan også bruges)
50 g smør
300 g hvid chokolade
2½ dl piskefløde
Sovs:
100 g mørk chokolade
1 dl piskefløde
2-3 spsk. sukker
Fremgangsmåde
Smelt smørret i en kasserolle og tilsæt de knuste småkager. Lad det blande sig godt. Pres det i en foret springform og stil i fryseren. Smelt forsigtigt den hvide chokolade over vandbad.
Bland den op med lidt af fløden. Afkøl let og pisk resten af fløden til skum, der foldes i. Lægges over kiksebunden. Stilles i fryseren igen. Mørk chokolade, fløde og sukker smeltes forsigtigt sammen i en kasserolle over lav varme. Afkøles til lillefingerlunt. Dryppes på den frosne kage i små og store drypper, der straks vil stivne. Serveres køleskabskold.
Madopskrift: Helle Brønnum Carlsen, Foto: Martin Tanggaard


Æblebradepandekage
Ingreidenser
500 g æbler
Saften af ½ citron
225 g blødt smør
280 g sukker
4 æg
2 tsk. vaniljeekstrakt
350 g hvedemel
2½ tsk. bagepulver
Lidt sukker og evt. mandelsplitter tilat drysse over
Fremgangsmåde
Skræl, udkern og skær æblerne i både. Dryp citronsaft over. Rør smørret med sukker og tilsæt æggene et ad gangen. Vend mel, vanilje og bagepulver i. Kom dejen i en bagepapirforet bradepande og fordel æblerne jævnt over dejen. Drys med sukker og mandelsplitter. Bag ved 180° i 45-50 min. Server lun med flødeskum eller vaniljeis.
Tip: Vaniljeekstrakt er flydende ekstrakt af ægte vanilje, findes i supermarkederne.
Madopskrift: Helle Brønnum Carlsen, Foto: Martin Tanggaard


Appelsinkage
Ingredienser
2 usprøjtede appelsiner
5 æg
250 g sukker
75 g polentamel (majsmel, ikke majsstivelse)
175 g blendede mandler
1 tsk. bagepulver
Appelsinsirup:
4 appelsiner (usprøjtede)
100 g sukker
4 kardemommebælge
1 stang kanel
Fremgangsmåde
Vask appelsinerne og kog dem, lige dækket af vand, i 1 time. Afkøl. Skær dem igennem og fjern evt. kerner. Blend dem til en grov masse. Pisk æg og sukker i 8 min. ved høj hastighed, til det er helt lysegult og fint. Fold appelsinmos, polentamel, blendede mandler og bagepulver i dejen og kom den i en smurt og sukkerdrysset springform. Bages i 1 time ved 180°.
Skræl 2 af de 4 appelsiner til kagen med en kartoffelskræller og skær den tynde skræl i julienne. Giv disse strimler et kort opkog i vand. Pres saften af alle 4 appelsiner. Kom sukker i en gryde med 2-3 spsk. vand. Lad det komme i kog og lad sukkeret blive lysebrun karamel. Tilsæt så appelsinsaften (pas på, det sprøjter) og flækkede kardemommer og kanel. Lad det småkoge, til det hele er en jævn karamelsovs igen. Lad sovsen trække med krydderierne, og hvis den er for tynd, kan den koge lidt ind, inden der slukkes. Ved servering overhældes kagestykkerne enkeltvis med sovsen.
Opskrift: Helle Brønnum Carlsen, Foto: Martin Tanggaard


Jødekager (40 stk.)
Ingredienser
250 g mel
100 g sukker
150 g smør
2 æggeblommer
1 æggehvide
1 spsk. sukker
2 tsk. kanel
25 g mandelsplitter
Fremgangsmåde
Bland mel og sukker og hak smørret ud heri. Tilsæt æggeblommerne og saml dejen. Tril dejen til en 6 cm tyk pølse og læg den på køl i mindst 1 time. Skær pølsen i 2 mm tykke skiver og læg dem på en plade med bagepapir. Pensl med æggehvide, drys med en blanding af sukker og kanel og tryk et par mandelsplitter fast i kagerne. Bag kagerne ved 200° i 6-8 min. og lad dem afkøle på en bagerist.
Opskrift: Kristina Marckmann, Foto: Jette M. Vesterager


Saltkager (160 stk.)
Ingredienser
200 g smør
200 g sukker
400 g mel
1½ spsk. sirup
1 tsk. salt
1 tsk. natron
1-2 spsk. koldt vand
Fremgangsmåde
Kom ingredienserne i foodprocessor og kør, til dejen begynder at hænge sammen. Saml dejen og tril den i 2 tykke pølser. Læg dem i køleskab, til de er skærbare. Skær dem i tynde skiver og bag ved 200° på øverste rille ca. 6 min.
Tip: Dejen kan ligge adskillige dage i køleskab eller fryses
Bageopskrift: Anne Skovgaard-Petersen


Kandiserede æbler
Ingredienser
8 små, røde æbler
350 g sukker
2 dl vand
3 spsk. flydende glukose
1 tsk. eddike
Hakkede mandler el. kokosmel
Fremgangsmåde
Flydende glukose findes i SuperBrugsen og er godt til konfekt – især karameller og bolsjer.
Bland sukker, vand, sirup og eddike i en gryde. Varm op og lad det simre, til karamellen er lysebrun, uden at røre rundt, ellers kan karamellen krystallisere. Tag gryden fra varmen og stil den i en skål iskoldt vand. Stik en blomsterpind i hvert æble. Dyp æblerne i karamellen og dernæst i mandler eller kokos. Lad dem stivne på bagepapir.
Tip: Flydende glukose findes i SuperBrugsen og er godt til konfekt – især karameller og bolsjer.
Opskrift: Anne Skovgaard-Petersen, Foto: Jette M. Vesterager


Æble-gærtærte
Dej:
150 g smør
325 g mel
½ dl håndvarmt vand
25 g gær
2 spsk. sukker
2 æg
Fyld:
3-4 æbler
1 spsk. citronsaft
2 spsk. syltet, hakket ingefær el. 1 spsk. friskrevet ingefær
100 g blødt smør
100 g sukker
Fremgangsmåde
Smuldr smør og mel. Rør vand og gær glat og tilsæt det sammen med sukker og æg. Ælt dejen sammen og lad den hæve lunt i godt 1 time i skålen.
Fyld:
Riv æblerne groft og bland dem med citronsaft og ingefær. Rør smør og sukker sammen. Rul 2/3 af dejen ud i en cirkel, som skæres til efter en stor tallerken. Læg den på plade med
bagepapir. Smør fyldet på og fordel de revne æbler. Rul godt halvdelen af resten af dejen ud og skær den i strimler. Læg dem som gitter over fyldet. Tril resten af dejen i en lang tynd pølse og læg den rundt om bunden, så den kan holde på fyldet. Pensl dejen med æg eller fløde. Efterhæver ca. 20 min. og bages 20-25 min. på midterrillen ved 200°
Madopskrift: Anne Skovgaard-Petersen, Foto: Jette M. Vesterager