Opskrifter

Gravet laks med gravlakssauce

Søndag, 21. juli 2013af Redaktion
At grave laks er enklere, end de fleste tror, og den smager så meget bedre end det meste industrielle laks, som er gravet med tørret dild og sliced i tørre, papirtynde skiver. Det anbefales at fryse laksen 5 dage ved minus 18°, inden den graves. Laks rækker langt, så 1 kg er nok til 6-8 pers. Midterstykket er bedst, her får men mest laks og færrest ben. Den gravede laks kan skæres på to måder: i tynde, skrå skiver skåret ned mod skindet eller i ½-1 cm tykke skiver skåret lodret ned mod skindet.

Ingredienser til gravet laks

(6-8 pers.)

Ca. 1 kg laksefilét med skind
3 spsk. sukker
2 tsk. groftkværnet peber
3 spsk. salt
Rigelig dild

Fremgangsmåde til gravet laks

Del laksen på tværs i to lige store stykker. Fjern alle ben med laksetang eller pincet. Bland salt, sukker og peber og gnid det på begge laksestykkers kødside. Skyl, tør og hak dilden groft. Læg laksesiderne sammen om dilden, så den ene filéts tynde side ligger mod den tykke side af den anden. Kom fisken i en dobbelt plastpose og læg den i køleskab. Lad den ligge i ca. 2 døgn og vend den nogle gange.
Skrab krydderblanding og dild af laksen, inden den skæres i skiver.

Servér den som forret eller til frokost med gravlakssauce, godt brød, citronbåde og kværnet peber. Til middagsmad passer dampet spinat og små kartofler.

Tip: Efter gravningen kan lasken ligge 3-4 dage i køleskabet, men skrab krydderblandingen af, ellers bliver den for salt. Frosset laks kan graves, mens den endnu er halvt optøet.


Ingredienser til gravlakssauce

2 dl hakket dild
1½ spsk. sød sennep
1-2 spsk. sukker
1 spsk. dijon-sennep
1 spsk. hvidvinseddike
1 pasteuriseret æggeblomme
1 dl olie
Salt og peber

Fremgangsmåde til gravlakssauce

Kom halvdelen af dilden i en skål sammen med 1 spsk. sukker og knus det med bagsiden af en grydeske, så dildsmagen kommer rigtigt frem. Pisk sennep, hvidvinseddike og æggeblomme sammen. Tilsæt olien i en tynd stråle lidt ad gangen. Kom dildblandingen og resten af den hakkede dild i og smag til med salt og peber.

Ser saucen ud som om, den har lyst til at skille, kan den samles med nogle dråber citronsaft og kraftig pisk-ning.

Madopskrift: Anne Skovgaard-Petersen


Find flere opskrifter her...
Hellefisk med bid i
Kammuslinger på fransk maner


Kender du kogebogen? Klik her...
Masser af gode køkkenting i Familie Journal Shop