Ingredienser til roux og oksespidsbryst med kartofler
(4 pers.)
800 g oksespidsbryst
50 g smør
1½ l vand
2 laurbær
1 løg
1 bdt. persille
50 g smør
50 g mel
5-7 dl kogelage fra kødet
800 g kogefaste kartofler
Salt og peber
Tilbehør
Kogte kartofler og grønne bønner
DET FRANSKE KØKKEN
Det nye, franske køkken blev introduceret i 1651 af kokken La Varenne, og grundstammen i dette køkken er sovsene. De ægte æggesovse, der både kan være kolde og varme, de lyse, meljævnede sovse, velouté, og de mørke, brændte, meljævnede sovse under navnet roux. Sovsene har lige siden været vigtige i både det franske og det danske køkken, lige fra mayonnaisen til den brune sovs og persillesovsen.
Fremgangsmåde
Smelt smørret i en gryde og brun kødet. Når alle sider er brunede, hældes vand, laurbær, hakket løg og persille i. Tilsæt 1 tsk. salt og lad det koge ved svag varme under låg i 3 timer. Smelt smørret i en ny gryde, gerne af støbejern, lad det brune og tilsæt mel. Rør, til melet er brændt brunt ved lav varme, det tager ca. 10 min. Tilsæt kogelagen fra kødet, lidt ad gangen under piskning, til en glat og jævn brun sovs. Smag den til med salt og peber. Kog kartoflerne og pil dem. Servér kødet i skiver med sovsen, kogte kartofler og dampede, grønne bønner.
Find flere opskrifter her...
Bearnaise og fritter
Oksehalesuppe
Feriemad fra middelhavslandene
Masser af gode opskrifter fra det franske, spanske, italienske, tyrkiske og græske køkken...
Mad fra andre lande


Antipasti
Prøv de 4 lækre retter: Farserede, røde peberfrugter, mozzarella di buffala, skinke og tomater, ristede courgetter og artiskok-bruschetta
Find opskrifterne her...


Bistecca med citron og grillet radicchio
En smagfuld oksefilet med inspiration fra det italienske køkken
Find opskriften her...


Græske specialiteter
3 skønne retter fra Grækenland: Skordalia, taramosalata og tzatziki
Find opskrifterne her...








Citronkylling med nelliker og mandler og salat med fennikel og appelsin
Lækker kylling med krydret smag
Find opskriften her...
Og en lækker salat
Find opskriften her...












Keftedes med lam og citron
Prøv et græsk-inspireret alternativ til frikadeller
Find opskriften her...




Marinerede peberfrugter med kylling på pind
God snack med kød og grønt
Find opskriften her...


















Tapas fra baskerlandet
Lækre spanske tapas: Manchego med kvæde, laks og mozzarella, pimentotapenade
Find opskriften her...





