Svinemørbrad med æble-kartoffelmos
(6 pers.)
2 svinemørbrad (a ca. 450 g)
2 spsk. olivenolie
Saften af 1 citron
125 g frugtkompot el. syltede frugter (figner, dadler og den slags vinterlige sager)
125 g afskallede kastanjer el. valnødder
250 g krydret fars (man kan evt. købe en god medister og tage farsen ud af den)
2 dl æblecider
Sovs:
2 dl stegesky
1 dl piskefløde
Lidt stødt kanel
1 spsk. ribsgele
Citronsaft efter smag
Mos:
1 kg melede kartofler
500 g belle de boscoopæbler
100 g smør
Salt og peber
Lidt rosmarin
Æbler i ringe stegt i ovnen el. tørrede til pynt
Skær mørbraderne op på langs, så de kan foldes som roulader. Derved fremkommer et rektangel af hver. Gnid overfladen med olie, citron, salt og peber. Smør med kompot, drys med nødder og slut med farsen. Rul dem sammen og snør dem. Læg dem i stegesoen med lidt olie dryppet over. Hæld 2 dl æblecider ved og stil i ovnen med låg på ved 180° i 1 time. Tag dem ud og giv dem 7 min. under grillen, så overfladen bruner. Lav sovsen ved at piske det hele godt sammen eller brug en stavblender. Den må kun lige ramme kogepunktet. Til mosen koges de skrællede kartofler i store tern i usaltet vand i 20 min., til de er til at mose. Æblerne skrælles og skæres i stykker uden kernehus og blandes i de sidste 5 min. af kogetiden. Moses med jern eller gaffel og røres med smør, salt og peber. Krydres med rosmarin og serveres med stegen og saucen. Giv grøn salat eller waldorfsalat til.
Opskrift: Helle Brønnum Carlsen