
Kære Puk
Hvem skal jeg stole på?
1. Hjernen går ikke i stå, når du stener og retter opmærksomheden indad. Tværtimod stiger aktiviteten især i den mediale præfrontale cortex, som er indersiden af hjernens pandelapper, ligesom der er højere aktivitet i dele af isselappen og tindingelappen.
2. Det er velkendt, at virkelig kreative tanker ikke opstår, når man er meget fokuseret, fordi koncentrationen da låser én fast i bestemte tankemønstre. Når kloge hoveder lader hjernen køre friløb og foretager sig noget helt andet, f.eks. slår græs eller går en tur i skoven, kommer de store tanker ofte. I et forsøg skulle studenter på to minutter finde på så mange måder som muligt at benytte en hverdagsgenstand på, eksempelvis en mursten. De, der forinden havde dagdrømt i stedet for at fokusere intensivt på problemstillingen, var 41 procent mere produktive og kreative, ifølge fagtidsskriftet Psychological Science.
3. Andre områder af hjernen falder nærmest i søvn under dagdrømmeriet, beretter fagtidsskriftet Nature Communications. Forskerne kalder det lokaliseret søvn, fordi hjernecellerne opfører sig, som om de sover, viser målinger af hjernebølgerne.
4. Vores hjerne kan ikke holde til at være 100 procent fokuseret hele tiden. Ved i bogstavligste forstand at forlade den støjende omverden og fokusere på de indre tanker træder hjernen ind i et stadium med såkaldte alfabølger, der er rolige og afspændte. Ifølge Harvard University’s Medical School er det, ligesom meditation, med til at lindre stress og ængstelse.
5. Centralnervesystemet frigiver såkaldte endorfiner, når tankerne flyder frit. Endorfiner virker smertelindrende og afslappende og fremkalder behag.