
Hvad er det første, du tænker på, når du hører navnet Maastricht? Hvis du er over 40 år, er svaret nok ”traktaten”. For det var netop i den sydøsthollandske by, at EUs unionstraktat blev underskrevet i 1992. Den traktat, som Danmark stemte nej til med en masse ballade til følge.
Næsthyppigste svar på spørgsmålet er ofte ”André Rieu”. Den populære violinist og orkesterleder er nemlig født og opvokset i byen, og efter at have studeret i udlandet vendte han tilbage og slog sig ned med sin familie.
Siden har han købt og restaureret et sandstensslot i udkanten af Maastricht, men det er ikke åbent for publikum, så det er ikke så ofte, at man lige støder på maestroen i gadebilledet.
Til gengæld giver han hvert år i juli weekendkoncerter på byens gamle torv, Vrijthof.
Koncerterne tiltrækker omkring 15.000 turister fra hele verden, for at opleve André Rieu optræde udendørs i hans elskede hjemby er noget helt særligt, hvis man er fan.
Og hvad skal man så få resten af tiden til at gå med, hvis man er på weekendtur i Maastricht? Eller blot har en enkelt overnatning i byen på ferieturen ned gennem Europa?
Der er masser af muligheder.
Snup som minimum en gåtur i den gamle bydel, hvor der er allermest at se – ikke mindst hvis man holder af gammel arkitektur og smukke kirker.
På Vrijthof-torvet ligger en stribe hyggelige caféer side om side og leder tankerne mod Paris eller andre stemningsfulde, franske byer.
Det er faktisk ikke så underligt, for selv om Maastricht ligger ganske tæt på især Belgien og Tyskland, har den franske indflydelse gennem tiden gjort sig gældende i byen med en masse svungen arkitektur til følge.
Byen ligner derfor heller ikke Amsterdam eller Rotterdam specielt meget, men har færre farver på husfacaderne og kun få huse af glas og stål.
I den ene ende af Vrijthof-torvet troner en iøjefaldende rød kirke. Det er den protestantiske Sint-Janskerk, der er bygget i gotisk stil i det 14. århundrede.
Kirken er dejlig sval indenfor, så på en hed sommerdag er det bestemt værd at ofre et kvarter eller mere i guds hus.
Fra den danske grænse i Padborg tager det godt syv timer at køre til Maastricht.
Du kan også tage toget, men der er to-tre skift undervejs. Det samme gælder en tur med Flixbus, der snildt kan tage 20 timer.
Så er det nemmere at købe en pakketur til Maastricht med f.eks. Nilles Rejser. Så får du en billet til André Rieus koncert med i købet foruden hotelværelse.
Vil du flyve, skal du skifte lufthavn i enten Tyskland eller Belgien. Du kan dog også vælge at flyve til Düsseldorf, leje bil og køre til Maastricht derfra. Køreturen varer ca. 1-1½ time.
Lige ved siden af Sint-Janskerk ligger den over 1.000 år gamle, katolske kirke Skt. Servaas, som er ganske berømt. Den rummer nemlig et gigantisk skatkammer med gravkister, buster, pilgrimsstave, drikkebægre mv. af det pureste guld, som de gejstlige gennem tiden har samlet.
De vidunderlige genstande er udstillet bag glasmontre, og det koster syv euro i entré at opleve hele herligheden. Børn har gratis adgang.
En slående ting ved Maastricht er, hvor flotte butiksfacaderne tager sig ud. De går ofte i ét med de gamle, smukke ejendomme, de ligger i, og gør ikke noget for at tiltrække sig opmærksomhed med grimme neonreklameskilte eller lignende.
I gaderne kan man således pludselig gå forbi en lille skrædderbutik, en violinbygger eller et bageri næsten uden at opdage det.
Keramik er for alvor blevet moderne igen og gerne den unikke og finurlige af slagsen. Netop den slags keramik finder du bl.a. i Hae solo dining & art i Sint Jacobstraat 5, tæt ved Vrijthof-torvet.
Butikken er ikke stor, men har et fint udvalg af tallerkener, fade, skåle, kopper og krus – f.eks. med frøer på eller udformet som kæmpe jordbær eller blomster.
I kan også købe en let frokost i butikken, men der er kun ganske få borde, så det er keramikken, man skal komme efter.
Fra Vrijthof-torvet kan I også gå ned ad Bredestraat. Gaden har mange elegante facader, der gemmer på små og store butikker med klassisk herre- og dametøj samt boliginteriør.
Et stykke nede ad gaden ligger to sammenhængende genbrugsbutikker lige over for hinanden. Secondhand 4 all sælger luksusvintagetøj, smykker og en lille smule boliginteriør, f.eks. håndlavede krus af nyere dato.
Alt er lækkert og emmer af luksus, og priserne ligger da heller ikke i den lave ende. Til gengæld kan man finde en virkelig laber nederdel eller festkjole til omkring 40-60 euro, og sammenlignet med priser på nyt tøj er det jo pludselig ikke så dyrt.
Gemt bag en flot facade med svungen trædør ligger Nolabel Intereur & Lifestyle i Bredestraat 10. Det er en kæmpestor boligbutik med puder, plaider, lysestager, vaser, småmøbler og andet nyproduceret boligudstyr i klassisk fransk stil.
Priserne er til at betale, og der er ofte tilbud på en del af tingene. Vi fandt en hel reol med nedsatte varer og købte smukke fyrfadsstager til tre euro pr. stk. (nyprisen var seks euro).
Butikken har også en mindre udendørssektion med havemøbler, hynder, sivbakker mv. Så er I på bilferie og har plads nok, kan I købe lækre ting og sager, som ikke er lige til at finde magen til i Danmark.
For enden af Bredestraat ligger Plankstraat, hvor der er et rigtig hyggeligt torv omgivet af høje træer. Her kan man spise frokost eller aftensmad udenfor i skyggen på en af de mange restauranter.
Regn med omkring 10-20 euro for en hovedret. Udbuddet er alsidigt, og det er også muligt at finde både pasta, pizza og burgere af god kvalitet til børnene.
Efter I har spist, må I ikke snyde jer selv for lige at stikke hovedet ind i Basilica of Our Lady, som ligger på torvet. Det er en katolsk kirke fra det 5. århundrede – muligvis den ældste kirke i Holland − og den er virkelig smuk.
Den er bygget på et gammelt romersk tempel, og allerede i porten står et stort alter, hvor man kan tænke lys. Et stemningsfuldt sted, som har åbent både dag og aften.
Rejser I med store teenagere, er Grote Staat gaden, de gerne vil lægge forbi. Den minder om Strøget i København − bare kortere − med kædebutikker som Zara, Mango, Pull&Bear, Dunkin’ Donuts og, naturligvis, en McDonald’s i den ene ende af gaden.
Her er masser af muligheder for at shoppe tøj og få fastfoodsulten stillet, og bagefter kan I få pulsen ned og finde fordybelse i sidegaden Dominicanerkerkstraat.
Her gemmer sig den mest vidunderlige boghandel i tre etager. Boekhandel Dominicanen er indrettet i en gammel kirke med høje søjler, hvælvet loft med fine udsmykninger og meterhøje, mørke træreoler med tusindvis af bøger.
Der er et ganske pænt udvalg af engelske bøger − hvis ikke man læser hollandsk − men også smukke notesbøger, billedkalendere, kuglepenne, krus, små læselamper, stofnet osv. Alt er nøje udvalgt og passer til de æstetisk flotte rammer.
I den ene ende af boghandlen er en lille café med salg af kaffe, te og kager. Selve cafébordet, man sidder ved, er udformet som et stort kors, hvilket kan virke lidt spøjst og demonstrativt, men trods alt passer det fint ind i den gamle kirke.
Nyd en kop mokka og hvil benene for en stund. Så er I klar til at drage videre i den hyggelige by, der trods storslået arkitektur ikke er større, end den kan opleves på en weekend.
Bonnefanten-museet Det raketformede museum ligger ud til floden Maas og rummer en blanding af middelalderkunst og eksperimenterende nutidskunst.bonnefanten.nl/en.
Maastricht Underground En gigantisk labyrint af underjordiske grotter under bakken Sint Pietersberg, som er spændende at udforske. visitmaastricht.com/en – Caves North.
Vesting Museum Maastricht – HelpoortHistorien om byens gamle fæstning bliver levende fortalt på dette lille museum i den middelalderlige bygning, der er porten til Maastricht. vestingmuseummaastricht.nl.
Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver ubegrænset adgang til alt indhold.