Mælke- og eddikesyregæring er en form for konservering, der har været kendt i mange hundrede år. Nu er den igen blevet populær, og mange kokke taler om konservering og fermentering, der er en gæringsproces, fordi fermenteringsbakterierne er gode for vort tarmsystem. Teknikken bruges til alt lige fra surmælksprodukter, saltede kål og kartofler til fremstilling af vanilje, der er en fermenteret stængel fra en orkidéplante. Smagen, der opstår, er fin og derfor noget, der skal udnyttes i maden.
Ingredienser til ymerfromage med vanilje
(4 pers.)
2 blade husblas
2½ dl ymer
½ vaniljestang
2 spsk. rørsukker
1 æble
1 dl piskefløde
Fremgangsmåde til ymerfromage med vanilje
Udblød husblassen i koldt vand i 5 min. Smelt den over vandbad og rør den op med 1 tsk. ymer, så den bliver lidt koldere. Pisk den smeltede husblas i ymeren. Skrab kornene ud af vaniljestangen og mos dem ud i rørsukkeret. Skræl og riv æblet. Kom rørsukker og det revne æble i ymeren. Pisk fløden til skum og vend den i ymeren. Hæld fromagen i små forme eller glas og servér med syltede frugter.
Tip: Gem den tomme vaniljestang i et glas med sukker, blend det til vaniljesukker, når du har samlet nogle stykker.
Opskrift: Helle Brønnum Carlsen
JEG ELSKER KAGE
Er du også vild med kage? Så vær med i Familie Journals kagefællesskab på facebook.Se mere her
Find flere opskrifter her...
Bedstes citronfromage
Panna cotta med rugbrødscrumble og syltede rabarber