Gravet laks med gravlakssauce
Ingredienser til gravet laks
(6-8 pers.)
Ca. 1 kg laksefilét med skind
3 spsk. sukker
2 tsk. groftkværnet peber
3 spsk. salt
Rigelig dild
Fremgangsmåde til gravet laks
Del laksen på tværs i to lige store stykker. Fjern alle ben med laksetang eller pincet. Bland salt, sukker og peber og gnid det på begge laksestykkers kødside. Skyl, tør og hak dilden groft. Læg laksesiderne sammen om dilden, så den ene filéts tynde side ligger mod den tykke side af den anden. Kom fisken i en dobbelt plastpose og læg den i køleskab. Lad den ligge i ca. 2 døgn og vend den nogle gange.
Skrab krydderblanding og dild af laksen, inden den skæres i skiver.
Servér den som forret eller til frokost med gravlakssauce, godt brød, citronbåde og kværnet peber. Til middagsmad passer dampet spinat og små kartofler.
Tip: Efter gravningen kan lasken ligge 3-4 dage i køleskabet, men skrab krydderblandingen af, ellers bliver den for salt. Frosset laks kan graves, mens den endnu er halvt optøet.
Ingredienser til gravlakssauce
2 dl hakket dild
1½ spsk. sød sennep
1-2 spsk. sukker
1 spsk. dijon-sennep
1 spsk. hvidvinseddike
1 pasteuriseret æggeblomme
1 dl olie
Salt og peber
Fremgangsmåde til gravlakssauce
Kom halvdelen af dilden i en skål sammen med 1 spsk. sukker og knus det med bagsiden af en grydeske, så dildsmagen kommer rigtigt frem. Pisk sennep, hvidvinseddike og æggeblomme sammen. Tilsæt olien i en tynd stråle lidt ad gangen. Kom dildblandingen og resten af den hakkede dild i og smag til med salt og peber.
Ser saucen ud som om, den har lyst til at skille, kan den samles med nogle dråber citronsaft og kraftig pisk-ning.
Madopskrift: Anne Skovgaard-Petersen
Find flere opskrifter her...
Hellefisk med bid i
Kammuslinger på fransk maner
Kender du kogebogen? Klik her...
Masser af gode køkkenting i Familie Journal Shop (link fjernet)