Bliver jeg ramt af knogleskørhed?

Fredag, 16. august 2019
af læge Lotte Bang
Læge Lotte Bang tilser en kvinde, der er voldsomt bekymret for sygdom og helbred. I dag falder snakken på knogleskørhed, som kvinden frygter at have arvet fra sin faster.
Læge Lotte Bang - Familielægen

Nogle patienter har sværere end andre ved ikke at tage sorgerne på forskud, og det gjaldt sandelig den kvinde, jeg nu havde siddende over for mig.

Hun var 50 år, i overgangsalderen og voldsomt bekymret for både det ene og det andet, som drejede sig om sygdom og helbred. I dag var det knogleskørhed, hun ville tale om. ”Min faster havde knogleskørhed. Hun lignede klokkeren fra Notre Dame og havde frygtelige smerter. Det skal bare ikke ske for mig,” sagde hun og så stift på mig. Der var absolut heller ikke nogen grund til at tro, det skulle ske for hende. Hun er sund og rask og lever meget sundt. Ryger ikke, drikker alkohol med stort mådehold, spiser ualmindelig sundt, sørger for tilskud af kalk og D-vitamin, dyrker motion fire gange om ugen og går en rask tur dagligt, så der kan ikke passes bedre på knoglerne. Læs også: Fakta om knogleskørhed

Forebyggende medicin mod knogleskørhed?

”Kan jeg ikke bare starte med forebyggende medicin mod knogleskørhed?” spurgte hun. ”Det er slet ikke nogen god idé. Medicinen kan ikke tages forebyggende. Hvis du bliver ved med at leve så sundt som nu, er det fint, og så kan du få lavet en scanning af dine knogler, et par år efter at dine menstruationer er stoppet. Er der så tegn på knogleskørhed, kan medicin måske komme på tale,” var mit svar. Det var hun slet ikke tilfreds med, men sådan blev det. Vi tog derefter en snak om sygdomsangst, og det tror jeg, hjalp en smule. Læs også: Familielægen: Skal jeg få foretaget en knæoperation? Skriv til Lotte Bang Skriv til Lotte på mail: konsultation@familiejournal.dk (Lotte besvarer kun henvendelser underskrevet med navn og adresse, men ingen navne offentliggøres i bladet). Vidste du...? Praktiserende lægers organisation og sundhedsministeriet har sammen lavet en app, Min Læge, der kan downloades fra Google Play eller App Store. Via appen kan man nemmere komme i kontakt med sin læge og få adgang til oplysninger om bl.a. aftaler, henvisninger og vaccinationer.