Dansktop Prisen 2019 nærmer sig: Hvem skal have årets Læserpris?

Fredag, 1. februar 2019
af Johan Isbrand Foto: Søren Lamberth
Familie Journals Læserpris er fortsat kategorien, hvor alt kan ske, når priserne skal uddeles i Boxen. I år har læserne selv nomineret kunstnerne ud fra en liste på ikke færre end 50 kunstnere. Resultatet er blevet et spændende felt fyldt med overraskelser og gamle kendinge. Og nu kan der sms-stemmes.
Dansktop Prisen 2019 nærmer sig: Hvem skal have årets Læserpris?

Af alle kategorier af priser i forbindelse med nærværende blads årlige dansktopfest i Boxen i Herning er Familie Journals Læserpris hvert år den mest spændende og uforudsigelige. I år har vi slået to fluer med ét smæk og på én gang givet mange flere kunstnere en chance for at blive valgt til Læserprisen samt givet læserne det bredest mulige felt at vælge fra, når de skal stemme på deres favoritter.

De kandidater, der nu kan stemmes om i finalen, er de 20 navne, der har fået flest stemmer. Med andre ord: Ikke nok med at læserne suverænt vælger vinderen af læserprisen, i år har de også været med til at nominere de 20 kunstnere, som konkurrerer om æresbevisningen.

Læs også: Kandis-trommeslageren og hans syngende hustru: Vi elsker musik - og hinanden

To hovednavne er nomineret

Det er afstemningen så sandelig ikke blevet mindre spændende af. Posen er blevet rystet godt og grundigt, og her kan vi nu præsentere de 20 navne, der kan sms-stemmes på i år.

Flere af dansktopscenens store kanoner har ikke klaret skærene. Dog er årets to hovednavne på scenen i Boxen, Birthe Kjær og Kandis, stemt videre som et tydeligt bevis på deres enorme og evige popularitet hos dansktopfolket.

Også Torben Lendager & Roosters, der ligeledes er blandt de optrædende kunstnere i år, er nomineret af læserne. Alle tre navne er i øvrigt også nomineret i andre kategorier af juryens musikeksperter, så 2019 kan allerede nu på mange planer siges at være deres år.

Også de veletablerede musikanter i Stig & Vennerne er med på listen. De kan jo til enhver tid fylde en sportshal og omdanne den til en glad blanding af dansebal og syng med-fest − og har nu også fået stemmer nok til at være med i opløbet om Familie Journals Læserpris. Jo, kombinationen af gode, gamle Bamses Venner-klassikere spillet af de rigtige musikere og Stig Rossens pragtstemme på toppen af det hele tager til enhver tid kegler.

Læs også: Dansktop-juryen slår til igen: Hver nominering er en ærespris

I spil for første gang

At Kejser Larsen Band rent musikalsk arbejder i dansktopmusikkens yderkant, er et faktum. Men skulle nogle engang have været af den opfattelse, at der var for meget rock i Christoffer Kejser Larsen og gutterne til at erobre dansktoppublikummets hjerter, har de taget grundigt fejl. Hver gang Christoffer Kejser Larsen og gutterne udsender en ny single, stryger den helt til tops på Dansktoppen på P5. I 2018 blev de den overraskende vinder af Læserprisen − og er igen i år blandt kandidaterne til prisen.

Anne Marie Lindegaard er endnu en af de solister, der kan sms-stemmes på. Anne, som desuden for anden gang er nomineret i sangerindekategorien, er simpelthen dansktopscenens mest friske og fremgangsrige pust her og nu. Hendes velklingende ørehængere rammer en langt bredere lyttergruppe end den trofaste dansktopskare, og hendes ægte- og makkerskab med Sten Lindegaard er et sandt eventyr fra det virkelige liv.

Læs også: Min egen favorit: Hildas rosenrøde drømme om Wilke

Nye kunstnere er på listen

Den lange liste af navne, der kunnne stemmes på i første runde, har også givet adskillige kunstnere deres livs første nominering:

René Franz har i årevis været en hyppig gæst på ”Dansktoppen” og har mange entusiastiske fans. Desuden leverer han en del materiale til andre kunstnere og har blandt andet skrevet teksten til Helle Lynges hit ”Du skønne Danmark”. Det er dog første gang, man kan stemme på René som solist.

Henriette Sonne har året igennem fejret triumfer på P5 med sange som ”Duften af raps”. Nu kandiderer hun også til folkets egen musikpris. Og Maibrit Post har det seneste år for alvor formået at udvide sit territorium fra hjembyen Aalborg og det nordjyske og blande sig med de store dansktopnavne. Nu altså også i kampen om Læserprisen.

Læs også: Peter Vesths yndlingssange kommer vestfra

Ny generation af dansktopstjerner

Endelig viser afstemningen, at den talentudvikling og udvikling af dansktopscenen, som netop Familie Journal og Dansktop Prisen har taget initiativ til, giver resultat. Adskillige deltagere og vindere fra henholdsvis dysten om Talentprisen i 2016 og de efterfølgende års Mig og Min Mentor-konkurrence er i spil som gode og populære bud på årets vinder af Læserprisen:

Vinderne Dansvingerne, Michael Korup og Tine Schlichting er alle med, og dertil kommer ElsborgMaribo, Lars Love Louise og førnævnte Helle Lynge samt nordjyske Safari-Band. Sidstnævnte kom ind på dansktopfolkets lystavle via dk4’s ”Dansktop Talent”, der udgjorde de indledende runder til talentfinalen i Boxen under Dansktop Prisen 2016, hvor Dansvingerne løb med trofæet.

For alle de her nævnte gælder altså, at de ingenlunde er blevet glemt dagen derpå, men tværtimod har bidt sig fast i publikums bevidsthed. En ny generation af dansktopstjerner har set dagens lys.

Læs også: Dansktop Prisen 2019: Få svar på ofte stillede spørgsmål

Årets nominerede

 1. Anne Marie Lindegaard - AML
 2. Birthe Kjær - BK
 3. Dansvingerne - DA
 4. ElsborgMaribo - EM
 5. Helle Lynge - HL
 6. Henriette Sonne - HS
 7. Kandis - KA
 8. Katrine På Toppen - KPT
 9. Kejser Larsen Band - KLB
 10. Kim & Hallo - KH
 11. Lars Love Louise - LLL
 12. Maibrit Post - MP
 13. Maud & Mænd - MM
 14. Michael Korup - MK
 15. René Franz - RF
 16. Safari-Band - SB
 17. Stig & Vennerne - SV
 18. Sweethearts - SH
 19. Tine Schlichting - TS
 20. Torben Lendager & Roosters – TL

Prøv kræfter med Danmarks største dansktop-quiz

Vind dejlige præmier

Igen i år er der chance for at vinde præmier, når man deltager i sms-afstemningen og dermed er med til at vælge vinderen af Familie Journals Læserpris:

1. præmien er to billetter til Dansktop Prisen 2019 + overnatning på Best Western Plus Hotel Eyde. Overnatningen er inklusive morgenmad.

2. præmien er slet og ret 2 billetter til Dansktop Prisen 2019, og det er jo heller ikke at kimse ad.

Nostalgi-quiz: Har du styr på dansktoppen?

Sådan deltager du i konkurrencen:

Send en sms til 1445 med teksten FJK efterfulgt af mellemrum og koden på den kunstner du vil stemme på. Efter hver af de 20 kunstneres navne her i artiklen er der en kode, og den sætter du ind. Vil du eksempelvis stemme på Birthe Kjær, skriver du således FJK BK. Send SMS’en senest den 28. februar. Hver sms koster 10 kroner + alm. sms-takst. Du har mulighed for at stemme lige så mange gange du ønsker på dine favoritter.

Du har mulighed for at stemme og deltage i SMS konkurrencen indtil torsdag d. 28 februar kl. 12.00.

Vinderne får direkte besked. Ved deltagelse fraskrives fortrydelsesretten. Tjenesten udbydes af Aller Media, Havneholmen 33, 1561 København V., tlf.: 70 34 20 00 (support alle hverdage kl. 9-15). For at deltage skal du være mindst 18 år.