Gem et lille smil for altid

Søndag, 19. marts 2017
af Johan Isbrand, Foto: Privat
Sangeren, sangskriveren og produceren Gustav Winckler var en af dansktoppens konger, og hans musik lever endnu. Ikke blot i kraft af sønnen Michael Winckler, der både ligner og lyder som sin far, men også fordi sangene vækker genklang i unge som ældre.
Gem et lille smil for altid - for eksempel i form af en tatovering

Gustav Wincklers musik er udødelig. Ikke mindst er det så heldigt, at den folkekære, afdøde sanger har fået en søn – den i dag 61-årige Michael Winckler – der både ligner og lyder som sin far, og som tit og ofte fortolker Gustavs elskede ørehængere.

Men sangene i sig selv lever også evigt og lever i den grad op til betegnelsen evergreens. Nye generationer falder over dem og tager dem til sig. Og selv, hvis man er et ungt menneske, der kun kender én Gustav – nemlig realitystjernen – ved navn, er det ikke usandsynligt, at man er bekendt med sangerens berømte opfordring ”Gem et lille smil, til det bli’r gråvejr” og tilmed kan nynne melodien.

Gustav havde selv skrevet den danske tekst til ”Everybody Loves Somebody”, som den hed på engelsk. Og at den danske crooners sange fortsat appellerer til ungdommen, beviser følgende anekdote, som Michael har fortalt til Familie Journals reporter. Det er en forunderlig historie, hvor familierelationer, kærlighed til musik og et samspil af tilfældigheder går op i en højere enhed. Læs bare med her:

– En ung pige fra København ved navn Isabel Svennsen havde en far, Allan Michael Svennsen, som hun elskede højt. ”Gem et lille smil” var farens absolutte yndlingssang, og han sang den ofte for sine børn, fortæller Michael.

Michael Winckler har besvaret Familie Journals seks hurtige spørgsmål til dansktop-stjernerne. Se her.

– Da Allan gik bort, blev sangen sunget ved hans begravelse. Og for at ære sin far og i samme omgang viderebringe sangens livskloge budskab besluttede Isabel at få teksten til omkvædet tatoveret på armen.

Gustavs børnebørn

– En dag, da hun tilfældigvis befandt sig i Aarhus, opsøgte hun en vilkårligt udvalgt tatovør i Smilets by for at få sin plan ført ud i livet. Men da hun fremsatte sit ønske, kiggede den kvindelige tatovør overrasket på hende og udbrød: ”Er du klar over, at jeg er Gustav Wincklers barnebarn?" Tatovøren hedder Gry Winckler og er datter af den ene af mine to søstre, Teena Winckler. Og dekorationen på Isabels arm blev naturligvis udført med al mulig kærlighed og omhu.

Peter Belli optræder til Dansktop Prisen 2017. Se vores nostalgiske Belli-galleri her.

– Men tilfældighederne stopper ikke her. Min egen datter, Julie, blev også indblandet i historien. Julie er sanger og leder af et professionelt kor i København, og en dag kom Isabel forbi for at søge optagelse i koret. Julie spottede straks tatoveringen, og lige som sin kusine, der var ophavskvinde til kropskunsten, måtte hun straks afsløre sin familiemæssige relation til gamle Gustav.

– Så jo, ”Gem et lille smil, til det bli’r gråvejr” er en stor sang, der fortsat er kilde til glæde og overraskende oplevelser. For øvrigt har Isabels bror Michel siden fået lavet en tatovering mage til sin søsters.

Se og hør Fede Finns sangfugl, Katrine Daugaard, snakke og synge med Familie Journals journalist.