Mig og min mentor 2018: Peter har sjæl og hjerte

Onsdag, 7. marts 2018
af Johan Isbrand, Foto: Gregers Overvad
Kim Schwartz’ talent som sangskriver er hans måske største styrke. Og allerede der kan han som mentor blive til stor gavn for sanger og pianist Peter Edelmann, hvis speciale er at gøre andres sange til sine egne. Vi præsenterer endnu et makkerpar i Mig og min mentor, Familie Journals og Dansktop Prisen 2018’s talentkonkurrence i samarbejde med Spies Rejser.

Den folkekære trubadur Kim Schwartz, der fylder 55 år den 19. marts, har et kolossalt netværk i musikbranchen. Så da han blev tilbudt at være en af de tre mentorer i talentkonkurrencen Mig og min mentor i forbindelse med Dansktop Prisen 2018, gik han simpelthen på Facebook og efterlyste folk i sit netværk, der kunne synge, var ambitiøse og kunne tænke sig en ”fribillet til en drøm”, som han udtrykte det.

Og da Peter Edelmann henvendte sig, var Kim ikke i tvivl om, at det var ham, der skulle have chancen i Boxen den 14. april.

Kom med til Dansktop Prisen 2018 - køb dine billetter her

Gør sangene til sine egne

– Peter er en kunstner med sjæl, hjerte og en masse at byde på. Han skriver ikke egne sange, men han fortolker andres og gør dem til sine egne. Han dykker ned i dem og sender dem videre på sin helt egen måde. Både som menneske og sanger fortjener han, at folk får øje på, hvem han er, siger Kim.

Peter, som fylder 40 år den 
8. april, er født og opvokset i Køge, hvor han den dag i dag bor med sin svenskfødte kæreste, Maria og hendes to drenge, Bubba og Lucas på 6 og 9 år. Han arbejder som ejendomsfunktionær – det, man før i tiden kaldte vicevært – i sit gamle barndomskvarter, men han har spillet, siden han som 4-årig fik et orgel af sine forældre.

– Og jeg har holdt mig til tangenterne. Når jeg optræder, er klaveret altid min følgesvend, fortæller han.

Læs også: Derfor startede Kim Schwartz' dansktop-karriere så sent

Langt bekendtskab

Peters og Kims bekendtskab går 15 år tilbage i tiden:

– Vi hang begge ud i baglokalet til Køge Musikcenter, hvor lokale musikere mødtes, drak kaffe, snakkede og tjekkede de nyeste instrumenter ud.

– Fem år senere var han korsanger og percussionist på en hel række af mine jobs, husker Kim.

Lagde Boxen ned

Kim har som bekendt skrevet bunker af sange til både sig selv og andre, og han lagde bogstaveligt talt Boxen ned, da han sidste år i selskab med Bamses Venner sang sin egen ”En engel som dig”. Peter har aldrig lagt skjul på sin beundring for Kims sangskrivning og har da også netop valgt en Kim Schwartz-sang som sit bidrag til Mig og min mentor-konkurrencen.

– Sangen er en af Kims mere ukendte. Han indspillede den for 20 år siden. Nu har han omformet den lidt og tilføjet et melodistykke til den udgave, jeg skal synge.

– Kim og jeg taler meget i telefon sammen. Han bruger meget tid på sin mentor-rolle. Og jeg får indimellem nogle kærlige hug, når vi øver sammen. Men jeg retter ind efter hans guldkorn. Jeg er sikker på, han kan få det bedste frem i mig. Ellers ville det hele være spild af begge parters tid.

Læs også: Trofæet, der fik Bjørn Tidmand til at fælde en tåre

Kim roser sin mentee

Kim har også kun rosende ord at sige om sin mentee:

– Peter spiller guddommeligt klaver og synger dejligt. Og hvis jeg i kraft af min erfaring kan give ham nogle redskaber til at videreudvikle sig som kunstner, er vi nået langt, fastslår han.

Grandfætter Teddy

Peters farfar var et vidunderbarn, der som 4-årig gav den gas på harmonika i Glassalen i Tivoli. Og som nogle måske har gættet, er han tillige i familie med den nyligt afdøde dansktoplegende Teddy Edelmann.

– Han var min fars fætter. I mit liv som musiker har jeg af og til sendt mine indspilninger til ham og bedt om hans mening. Og den har jeg så fået råt for usødet. Det har været lærerigt, siger Peter.

Læs også: Oplev stemningen fra Dansktopprisen 2017

Mig og min mentor 2018

Tre Lysende stjerneskud

Mig og min mentor er navnet på talentkonkurrencen, der i lighed med sidste år afvikles af Familie Journal i samarbejde med Spies Rejser. Det sker i forbindelse med Dansktop Prisen 2018 i Boxen i Herning den 14. april, hvor tre kendte, etablerede dansktopkunstnere hver har valgt et mindre kendt, lysende talent, som de har påtaget sig at være mentor for og hjælpe ind i stjernehimlen.

De tre er Richard Ragnvald med Helle Lynge, Kim Schwartz med Peter Edelmann og Dario Campeotto med Tine Schlichting.

Der kan stemmes på de kommende stjerner blandt publikum i Boxen samt blandt de tv-seere, der ser showet på TV 2’s regioner. Men årets musikfest skal selvsagt helst opleves live, så tag din livsledsager, familie eller venner med til en storslået aften:

Køb billetter til Dansktop Prisen 2018 her