Inspiration til din vinterlæsning: 10 bøger for enhver smag

Onsdag, 29. november 2023
Annika Jeppesen
Foto: Colourbox
Hvis du er i tvivl om, hvilken bog du skal kaste dig over som den næste, får du her ti varme anbefalinger til din vinterlæsning.
Kvinde læser bog

Der er ikke noget bedre end at kunne søge indenfor i varmen med en god bog, når mørket og kulden lægger et tungt vintertæppe over landet.

Men det er ikke altid lige nemt at finde frem til den næste gribende, inspirerende eller lærerige fortælling.

Vi har derfor fundet ti anbefalelsesværdige bøger som inspiration til din vinterlæsning – og her er noget for enhver smag.

Du kan få bøgerne med rabat gennem Aller-bøger, hvis du bruger rabatkode: FAMILIEJOURNAL5.

1. Til dig, der er fan af Matador

Matador er verdens bedste tv-serie. Det er vi mange danskere, som ikke er et sekund i tvivl om.

I denne bog mødes fire af seriens store stjerner – Ghita Nørby, Malene Schwartz, Kirsten Olesen og Sonja Oppenhagen – i en række spændende, morsomme og åbenhjertige samtaler.

Sammen fortæller de om deres liv med Matador, om arbejdet med de stærke karakterer, Ingeborg Skjern, Maude Varnæs, Agnes Jensen og Vicki Arnesen, og om hvordan indspilningerne af serien forløb.

De beskriver samarbejdet med de to skabere, Lise Nørgaard og Erik Balling, og arbejdet med at finde ind til kernen af deres figurer.

Bogen er et unikt møde mellem de fire store skuespillerinder og giver et sjældent indblik i arbejdet bag kulisserne på den legendariske serie.

Ikke mindst beretter de fire om, hvad Matador har betydet for dem hver især og deres øvrige og yderst flotte karrierer på scene, film og tv.

Jacob Wendt Jensen og Christian Monggaard: De stærke kvinder fra Matador. Politikens Forlag.

Bogen "De stærke kvinder fra Matador"
De stærke kvinder fra Matador.
Foto: PR

2. Til dig, hvis hjerte banker for romantik og kærlighed

Et spædbarn, en Madonna-statuette og en tyk pakke med kontanter.

Det er alt, hvad italienske Vittoria Contini har med sig, da hun en kølig martsdag i 1958 ankommer til et usselt, københavnsk hotel - på flugt fra en fortid, der for alt i verden skal holdes skjult.

Hun møder den livsglade natklubservitrice Conny, der med sin hang til popmusik og hurtige affærer er Vittorias diametrale modsætning.

De to unge kvinder bliver veninder, og med Connys hjælp skaffer Vittoria sig omsider et job, hvor hun kan være i sikkerhed og have sin baby hos sig døgnet rundt.

Hun lærer at sætte pris på sit nye land, selv om der bliver ved at være mange mærkelige ting at vænne sig til for en italiener - fra manglen på hvidløg hos den lokale grønthandler til det evindelige, danske gråvejr.

Men trygheden trues, da Vittoria forelsker sig stormende. Med ét befinder hun sig i sit livs dilemma.

Anna Grue: Italiensvej. Politikens Forlag.

Bogen "Italiensvej"
Italiensvej.
Foto: PR

3. Til dig, som elsker biografier

Vi har sukket efter at læse Lærke Kløvedals ”Sømærke”, siden den udkom til strålende anmeldelser og spændende interviews, hvor Lærke Kløvedal fortæller om at være barn af søfareren Troels Kløvedal, der blev kendt for at fravælge den grå hverdag og sejle verden rundt.

Problemet var bare, at datteren Lærke Kløvedal var lige præcis dét – den grå hverdag.

I ”Sømærke” fortæller hun ærligt og gribende om sin opvækst i Thy i 1980’erne og 1990’erne med alt, hvad den indebar af kvindekollektiver, familiedynamikker, teenageår i provinsen og en ny frihed med en flytning til København.

Selv om hun er datter af en far, der har sejlet i hele verden, kan den unge Lærke Kløvedal ikke rigtig lide at rejse. Men samtidig er det også svært at blive hjemme.

Lærke Kløvedal: Sømærke. Gutkind.

Bogen "Sømærke"
Sømærke.
Foto: PR

4. Til dig, der drages af skæbnefortællinger fra krigstiden

Kirsten Thorup har et langt og populært forfatterskab bag sig, og hendes roman ”Indtil vanvid, indtil døden” om kvinden Harriet i efteråret 1942 tog da også anmelderne med storm i 2020.

Nu er den selvstændige efterfølger ”Mørket bag dig” netop udkommet, og det er den perfekte vinterlæsning for alle dem med hang til stor litteratur fra øverste hylde.

Her følger man igen Harriet, men nu i januar 1943 i København. Hendes mand er død på Østfronten i krig for tyskerne, og Harriet forsøger nu febrilsk at bygge en tilværelse for sig selv og sine to sønner, da en anden mand dukker op i hendes liv.

Det bliver et skæbnesvangert møde, der udfordrer Harriets livssyn. Hun må træffe et skelsættende valg, men mere skal ikke siges her, for ”Mørket bag dig” er en bog af den slags, der skal opleves!

Kirsten Thorup: Mørket bag dig. Gyldendal.

Bogen "Mørket bag dig"
Mørket bag dig.
Foto: PR

5. Til dig, der har en kompliceret familie

Det er svært ikke at blive fuldstændig vild med svenske Alex Schulman, hvis bøger let får dig til at fælde en tåre, når han skriver rørende og rystende om familieliv, maskulinitet og ophav.

Tidligere har Schulman skrevet om bl.a. sin alkoholiserede mor og sin arrige morfar, og i den nye “Skynd dig at elske” er det forholdet til faren, der er omdrejningspunktet.

Allan Schulman var en stor tv-mand, kendt i Sverige, og døde, da Alex Schulman var 27 år.

Derefter faldt familien Schulman fra hinanden, og forfatteren begravede al sin sorg og de svære følelser – og lod dem først få plads, da en psykolog for nogle år siden opfordrede ham til at grave minderne om faren frem.

En oplagt bog til din vinterlæsning, men du må hellere have en kleenex liggende klar i nærheden!

Alex Schulman: Skynd dig at elske. Lindhardt og Ringhof.

Bogen "Skynd dig at elske"
Skynd dig at elske.
Foto: PR

6. Til dig, der gerne vil læse tv-serien

Der foregik noget under kælderen på Frederiksberg Hospital i 1960’erne, som er svært at begribe.

Her eksperimenterede man nemlig med at give psykiatriske patienter det psykedeliske stof LSD, og det fik store konsekvenser for patienterne og deres pårørende.

Malene Ravns roman ”Den virkelige verden” handler om lige præcis disse eksperimenter og lægerne, der udførte dem.

Her følger man den unge læge Edith Christiansen, der har hjertet på rette sted, men som ikke desto mindre bliver en del af et både skræmmende og sindsoprivende eksperiment, der går ud over flere hundrede patienter.

Forfatter Malene Ravn har også skrevet manuskriptet til ”Det sindssyge eksperiment” på TV 2, der i dramadokumentarisk form fortæller historien fra kælderen – med blandt andre Søren Pilmark og Amalie Dollerup på rollelisten.

Romanen ”Den virkelige verden” er oplagt til dig, der vil suges ind i en vild historie, som man samtidig bliver klogere af.

Malene Ravn: Den virkelige verden. Gyldendal.

Bogen "Den virkelige verden"
Den virkelige verden.
Foto: PR

7. Til dig, der samler på gode krimier

Der er godt nyt til alle krimifans – og i særdeleshed til alle Katrine Engberg-fans!

Katrine Engberg er en af de mest populære krimiforfattere, vi har herhjemme, og nu kan du fordybe dig i hendes nye krimi ”De hvide nætter”, imens sneen daler udenfor.

Her vågner teenagepigen Shirin i et telt på øen Vorsø ved siden af sin sovende storebror, men noget ved stilheden er urovækkende.

Shirin finder til sidst sin far Tami død i et telt med halsen skåret over.

Det bliver begyndelsen på et dramatisk opklaringsarbejde, ledet af efterforskningsleder Petter Bohm, der selvfølgelig også må hidkalde efterforsker Liv Jensen til forstærkning.

”De hvide nætter” er en historie om fortid og nutid, der fletter sig sammen – og om, at tavshed altid har en pris.

Katrine Engberg: De hvide nætter. Alpha.

Bogen "De hvide nætter"
De hvide nætter.
Foto: PR

8. Til dig, der er mor med stort M

Én ting har vi alle til fælles: Vi er blevet født! Men helt oplagt er det at læse ”Vinterbørn” af Dea Trier Mørch, hvis man enten allerede er mor eller snart venter sig en lille ny.

Bogen foregår om vinteren, tæt på årsskiftet mellem 1975 og 1976, på fødeafdelingen på Rigshospitalet.

Her følger vi en række kvinder i tiden op til, under og efter fødslen af det, Dea Trier Mørch kalder ”vinterbørnene”.

Kvinderne er så forskellige, som man kan være, men sammen på fødeafdelingen har de alligevel noget så afgørende til fælles, at det føles som om, baggrund og ophav er uden betydning.

Da ”Vinterbørn” udkom i 1976 blev den en øjeblikkelig sensation, og den holder i den grad stadig i dag.

Dea Trier Mørch: Vinterbørn. Gyldendal.

Bogen "Vinterbørn"
Vinterbørn.
Foto: PR

9. Til dig, der har en forkærlighed for hunde

Ligesom tusindvis af andre elsker Hella Joof og Ellen Hillingsø hunde.

De tabte tidligt (Ellen) og sent (Hella) deres hjerter til vores firbenede følgesvende, og som hundemennesker kan de selvfølgelig ikke forestille sig et liv uden labrador, hår i maden og på tøjet, samt et generelt svineri og manglende konsekvens i deres ellers så pæne hjem.

”Hundens bog” er deres hyldest til menneskets bedste ven – en morsom, kærlig og bedrevidende indføring i tilværelsen med hund.

Så på med hundesnoren og tag med ud på en lang gåtur, hvor du undervejs kan læse om lorte-reglen, hunde i sengen, kalket afføring, tigning, svenske øjne og hundeterapi.

Du kan også dykke ned i brevkasser for hunde og mennesker, synge hundesange og læse digte og fortællinger om nogle af de mange hunde i vores kulturhistorie.

Hella Joof og Ellen Hillingsø: Hundens bog. Gyldendal.

Bogen "Hundens bog"
Hundens bog.
Foto: PR

10. Til dig, der mangler nye strikkeprojekter

Er du også bidt af en gal strikker? Så bliver du højest sandsynlig også vild med Kit Coutures smukke strikkedesigns, der hurtigt er blevet populære blandt både nye og garvede strikkere.

Kit Coutures strik er elegant, moderne og tidløst. Alle designs er gennemarbejdede og kombinerer et hav af farver med smukke detaljer.

Du får 21 opskrifter på alt fra strikkede sweatre, bluser, t-shirts, huer, vanter og puder – til en håndfuld hæklede og broderede clutches, mobiletuier og tasker.

Bogen er fuld af smukke fotos af teknikker, mønstre og lækkert garn, som vil inspirere dig til at sætte gang i strikkepindene, hvad enten du er en let øvet eller mere erfaren strikker.

Line Rix: Kit Couture. Lindhardt & Ringhof.

Bogen "Kit Couture"
Kit Couture.
Foto: PR