Opskrifter

Kromans fastelavnsboller

Mandag, 9. februar 2015af Foto: Jette M. VesteragerFoto: Jette M. Vesterager
De lækreste fastelavnsboller med hjemmelavet vaniljecreme, marmelade og flødeskum

Ingredienser til Kromans fastelavnsboller

(25 stk. - med hjemmelavet vaniljecreme, marmelade og flødeskum)

500 g mel
2½ dl kold sødmælk (el. letmælk)
1 æg
50 g gær
1 spsk. sukker (evt. som hjemmelavet vaniljesukker)
250 g stege- el. bagemargarine
Kagecreme
Evt. glasur af flormelis og past. æggehvide
Marmelade
Flødeskum

Vaniljecreme
100 g økologisk rørsukker
6 økologiske æggeblommer
20 g majsstivelse
¼ l piskefløde
¼ l sødmælk
1 stang vanilje

SE OGSÅ: Nem udklædning til fastelavn

Fremgangsmåde til Kromans fastelavnsboller

Vaniljecreme: I en skål piskes æggeblommerne luftige sammen med 50 g rørsukker og majsstivelse. Hæld en ¼ l piskefløde og ditto sødmælk i en gryde med 50 g rørsukker samt skal og marv fra en vaniljestang. Kog det op under opsyn. Fisk vaniljestangen op og hæld det i en tynd stråle ned i æggemassen, mens du pisker det sammen. Hæld massen tilbage i gryden og kog den forsigtigt op, mens du pisker i den. Når cremen tykner og lige knap koger, tages den straks af varmen og hældes over i en skål, dækkes med film og sættes til afkøling. Du har nu produceret en lækker og meget velsmagende vaniljecreme.

Mel, mælk, æg, sukker og gær (smuldres direkte i blandingen) røres sammen til en fast og ensartet dej. Dejen rulles ud på et meldrysset bord til en tykkelse på ca. 3 mm. Vend dejen nogle gange under udrulningen og sørg for, at bordet hele tiden er meldrysset - ikke i store mængder, men blot så dejen hele tiden har en tør overflade og ikke hænger fast i bordet. Melet kan også stryges direkte på dejen med en let hånd. Når dejen er rullet ud, lægges der tynde skiver af margarine oven på 2/3 af dejen. Herefter lægges den 1/3 af dejen uden margarine ind over en 1/3 af stykket med margarine. Den sidste 1/3 af dejen med margarine på lægges ind over stykket uden margarine. Dejen ligger nu i 3 lag. Dejen rulles ud igen - denne gang med margarinen inde i. Dette gentages yderligere to gange, hvor dejen hver gang lægges sammen i tredjedele inden udrulning. Den tredje og sidste gang rulles dejen ud til ca. 2 mm tykkelse, hvorefter den skæres i firkanter på ca. 10 x 10 cm med en kniv eller et pizzahjul. Alle kanterne pensles med mælk eller vand, inden der lægges en tsk. vaniljecreme midt i firkanten. Bollen samles hjørne mod hjørne og klemmes sammen til en lille "pose". Tag lidt mel i hænderne og form den forsigtigt til en lille bolle. (Som de er her, kan de fryses, indtil de skal bruges).

Sæt bollerne på en bageplade (smurt eller med bagepapir) og bag dem gyldne midt i ovnen i ca. 10 min. ved 250°. Når bollerne er færdigbagte, bør de afkøle indtil de kun lige er lune, inden du kommer glasur på og evt. fylder dem med marmelade og flødeskum pisket med vaniljesukker.
Server dine fastelavnsboller.

Tip: Skal der "syndes" med sukker og fede sager, så gør det med gode råvarer - det mætter sanserne bedre, kræver mindre mængder og er en langt større nydelse, der holder længere.

Madopskrift: Karsten Kroman

Flere opskrifter til fastelavn...
Fastelavnsboller
Børnefestkager
Strutter til fastelavn