Barnet sad fast under fødslen: Kan det ske igen?

Mandag, 13. november 2023
Lotte Bang
Foto: Colourbox
En bekymret farmor spørger lægen, om der er større sansynlighed for, at hendes andet barnebarn sidder fast under fødslen, når det var tilfældet med den førstefødte.
barn sad fast under fødsel

Jeg har en svigerdatter, der er gravid i ottende måned, så fødslen nærmer sig. Hendes sidste fødsel var lidt dramatisk, da barnet sad fast med skuldrene. Ud kom hun dog, og vi har i dag et dejligt barnebarn på tre år, som helt sikkert vil blive en glimrende storesøster.

Jeg er typen, der bekymrer sig. Det vil jeg nødigt overføre til min søn og svigerdatter, men når fødslen før er endt med, at barnet sad fast, er der så ikke øget risiko for, at det sker igen?

Jeg ved ikke, om jeg skal nævne det for dem, så de lige kan tage en snak med deres jordemoder om sagen.

Mange hilsner farmor snart til to

Først tillykke med den snarlige, nye titel – det bliver da supersjovt med to små i familien.

Er der fastsiddende skulder under en fødsel, skyldes det, at barnets skulder sætter sig fast bag skambenet. Det sker heldigvis ikke særlig tit. ´

Kun 0,3-1 procent oplever fastsiddende skulder under fødsel, når barnet vejer 2.500-4.000 gram. Risikoen stiger til omkring fem-syv procent, hvis barnet vejer over 4.000 gram.

Er der fastsiddende skulder, bliver langt de fleste børn alligevel forløst relativt ukompliceret, da jordemoderen er uddannet til også at kunne klare sådan en fødsel.

Nogle gravide har større risiko end andre for at føde et barn, der sidder fast med skuldrene. Det gælder dem, som tidligere har oplevet fastsiddende skulder, er lave i højden, føder et stort barn, har graviditetsbetinget sukkersyge, meget snævre bækkener eller bækkenskader.

Jeg er sikker på, at personalet, hvor din svigerdatter skal føde, er klar over alt dette. Men det skader ikke at få det sagt ved næste jordemodersamtale, ligesom det er værd at nævne ved selve fødslen.

Derfor synes jeg, at du – måske lidt henkastet – skal fortælle, hvad du har læst. Samtidig kan du opfordre din søn og svigerdatter til lige at sikre sig, at fødestedet er opmærksom på tidligere fastsiddende skulder.

Kærlig hilsen Lotte

Familielægen

Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.

Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk