Er naturlægemidler og kosttilskud vigtigt for et sundt liv?

Mandag, 30. oktober 2023
Lotte Bang
Foto: Colourbox
En venindegruppe er uenige om vigtigheden af at tage kosttilskud og naturmedicin. Familielægen giver her sit besyv med.
Naturmedicin og kosttilskud

Hej Lotte

Jeg er med i en gruppe af veninder, som spiser frokost sammen én gang om måneden. Det har vi gjort i over 20 år, og det er altid sjovt og hyggeligt.

I øjeblikket er det store diskussionsemne sund kost, og en del af pigerne mener, at naturlægemidler og kosttilskud er en vigtig del af en sund hverdag.

Hvad er egentlig forskellen, og hvad mener du?

En af pigerne

Naturlægemidler indeholder, som navnet indikerer, naturligt forekommende stoffer, og er typisk fremstillet af planteekstrakt eller pulveriserede plantedele.

Kosttilskud skal indeholde vitaminer, mineraler eller visse andre stoffer med ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning.

Kalk og D-vitamin er kosttilskud, som anbefales af sundhedsstyrelsen, men jeg er ikke bekendt med specifikke naturlægemidler, som anbefales.

Generelt mener jeg, at man skal tage de tilskud, sundhedsstyrelsen anbefaler, og spiser man ellers sundt og varieret, er det ikke nødvendigt at bruge penge på andet.

Men mange mennesker er meget interesserede i alle mulige former for kosttilskud og naturlægemidler, som de mener hjælper. Det kan da også være, at de gør det, men de bliver ikke kontrolleret på samme måde som medicin, og derfor er det svært for mig at sige noget om.

Mener man at have glæde af et præparat, der klassificeres som kosttilskud eller naturlægemiddel, ser jeg ingen grund til at stoppe.

Der er dog lige den forholdsregel, at man bør vende det med sin læge, hvis man fast tager ordineret medicin, for det kan måske være uhensigtsmæssigt at blande.

Kærlig hilsen Lotte

Familielægen

Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.

Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk