Første fødsel endte i akut kejsersnit: Hvad skal jeg gøre denne gang?

Onsdag, 19. juni 2024
Lotte Bang
Illustration: Martin Silz
En gravid kvinde venter barn nummer to. Hun er blevet tilbudt kejsersnit, men er i tvivl om, hvad hun skal vælge.
Illustration af en gravid kvinde

Kære Lotte

Jeg er gravid med barn nummer to, og det er jo dejligt. Desværre var min første fødsel noget besværlig. Den endte med et akut kejsersnit, og jeg havde ikke nogen rar oplevelse.

Jeg er af den grund blevet tilbudt, at mit næste barn kan forløses ved et planlagt kejsersnit, hvis jeg foretrækker dette, men jeg er i tvivl.

Hvad vil du råde mig til at gøre?

Hilsen "S"

Kære "S"

Jeg er ked af at høre, at din første fødsel var så besværlig, men ikke to fødsler er ens. Medmindre lægerne kommer med en forklaring angående forløbet, der øger risikoen for, at det sker igen, er der ikke umiddelbart nogen grund til at vælge et kejsersnit.

Jeg synes dog, man skal have stor respekt for den gravides følelser og holdninger, og vil en forestående vaginal fødsel gøre din graviditet utryg, skal og bør det tages meget alvorligt, hvilket jeg også fornemmer, hospitalets læger og jordemødre gør.

I vores del af verden er vi så heldige stillet, at både det planlagte kejsersnit og den vaginale fødsel er en sikker måde at føde på, både for mor og barn.

Begge fødemåder har hver især en række risici, men overordnet kommer der i langt de fleste tilfælde både sunde og raske børn – og mødre – ud af det.

Jeg vil råde dig til at følge din mavefornemmelse, og giver et planlagt kejsersnit dig mest ro, må det være valget.

Kærlig hilsen Lotte

Familielægen

Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.

Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk