Hvad er Lewy Body demens? Få lægens svar her

Onsdag, 22. maj 2024
Lotte Bang
Foto: Colourbox
Min venindes mand er blevet tiltagende glemsom og er begyndt at opføre sig mærkeligt. De har nu fået at vide, han har Lewy Body demens. Hvad i alverden er det?
Ældre mand med demens

Kære familielæge

Når man kommer op i alderen, oplever man efterhånden en del sygdom og i værste fald død i sin omgangskreds. I en alder af 73 er det en oplevelse, der nu er nået til mig.

Min venindes mand er blevet tiltagende glemsom og er begyndt at opføre sig mærkeligt. De har nu fået at vide, han har Lewy Body demens. Hvad i alverden er det?

Hilsen E

Kære E

Lewy Body demens hører til gruppen af såkaldt neurodegenerative sygdomme, der også tæller Alzheimers og frontotemporal demens.

Disse sygdomme skyldes en gradvis nedbrydning af hjernens neuroner og funktioner.

Lewy Body demens starter ofte med ændringer i opmærksomhed eller bevidsthedstilstand og udvikler sig langsomt. Der kan også være parkinsonlignende symptomer som muskelstivhed, rysten og langsomme, lidt rigide bevægelser.

Mange med Lewy Body demens vil også opleve periodiske hallucinationer. Mareridt og uro i kroppen giver desuden en dårlig søvn.

Det særlige ved Lewy Body demens er, at symptomerne kan svinge ikke bare over dage, men også inden for minutter. Der kan altså forekomme kortere eller længere episoder, hvor personen med Lewy Body demens virker fjern, uklar eller forvirret, for snart efter at virke mere klar i opfattelsen igen.

Det er synd for dine venner, og jeg håber, vennekredsen være en støtte for parret, for de går en svær tid i møde.

Kærlig hilsen Lotte