Hvorfor kommer der blod fra penis?

Mandag, 5. februar 2024
Lotte Bang
Foto: Colourbox
En ung mand spørger, hvorfor der kommer blod fra penis ved samleje. Familielæge Lotte Bang forklarer her, hvad årsagen kan være.
Ung mand er til lægen

– Jeg har de sidste par dage haft blod fra penis ved samleje, fortalte en yngre mand, som oven i købet havde taget et billede med sin mobiltelefon, hvilket jo egentlig var ret så smart.

Blod i sæd er ikke usædvanligt, og er patienten under 40 år, er det meget sjældent tegn på noget alvorligt, hvilke jeg straks fortalte ham. Er patienten over 40 år, bør lægen være lidt mere på vagt, for blandt de mulige diagnoser findes risikoen for, at der kan være tale om en tumor.

– Jeg er faktisk ikke særlig bekymret, for jeg har allerede googlet mig frem til det, du lige har fortalt, sagde den unge mand. – Men jeg synes nu alligevel lige, du skulle besøges, tilføjede han, og jeg var helt enig.

Jeg startede med at teste hans urin i tilfælde af, at forklaringen kunne være betændelse, men det fandt jeg ikke tegn på. Så måtte jeg mærke på hans prostata gennem endetarmen. Det tog han helt fint, og alt var også her normalt.

– Så er der blodtrykket tilbage, for et for højt blodtryk kan være en forklaring, sagde jeg og strammede manchetten om hans arm.

Det viste sig rent faktisk, at han havde et alt for højt blodtryk, men før man for alvor kan regne med dette, skal det måles hjemme i mere rolige og vante omgivelser et par gange dagligt i tre dage. Derfor lånte manden et blodtryksapparat, og så skal vi mødes igen om tre dage.

Er blodtrykket stadig for højt, har vi måske fundet årsagen til, at der er blod i hans sæd. Da skal der medicin til for at sænke det. Er blodtrykket derimod normalt, og hvis blodet forsvinder igen af sig selv, bliver vi ikke meget klogere, og så skal der ikke gøres yderligere.

Familielægen

Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.

Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk