Mandlig overgangsalder

Fredag, 29. december 2023
Lotte Bang
Foto: Colourbox
En 50-årig mand føler sig træt og spørger lægen, om det kan være den mandlige version af overgangsalder? Få svaret her.
Worried mature man touching his head and thinking on studio background.

Kære Lotte

Jeg har hørt, at mænd kan gå i overgangsalder ligesom kvinder.

Jeg er en mand, som lige er fyldt 50 år. Jeg føler mig ofte en smule træt, men ellers har jeg ingen sundhedsklager.

Jeg forsøger at spise sundt og dyrker en smule motion, og så har jeg heldigvis aldrig røget.

Bør jeg gå til min læge og bede om at få målt mit mandlige kønshormon for en sikkerheds skyld?

Mvh. Å.

Kære A.

Mænd i alderen 40 til 50 år kan rent faktisk, som du er blevet opmærksom på, opleve en tilstand, som er meget lig kvindens menopause. Hos mænd kaldes det kaldes andropause.

Kvinder ved jo, at de er i overgangsalder, fordi deres månedlige blødninger stopper. Dette sker grundet fald i østrogenproduktion.

Hos mænd kan der tilsvarende ses et fald i kønshormonet testosteron. Det viser sig ved gradvise forandringer af kroppen, ledsaget af en ændring i stemmeleje, træthed samt nedsat energi, seksuel lyst og fysisk formåen. Det er lidt diffust, for det er vage symptomer, som også kan skyldes meget andet.

Jeg synes ikke, at indholdet af testosteron i blodet bør måles uden særlig grund, men har du symptomer som beskrevet, er det da en god idé at tage en snak med lægen og sammen finde ud af, hvilke undersøgelser der kan være relevante.

Efterhånden er der nogle mænd, som behandles med testosteron med god effekt. Hvis du grundet mandlig overgangsalder ikke har det godt, findes der altså muligheder for behandling. Der foregår dog stadig mange faglige diskussioner om mænds overgangsalder, så det kan være, at din læge vælger at henvise dig til en specialist på området, hvis der er mistanke om, at du producerer for lidt testosteron.

Kærlig hilsen Lotte