Hvornår er det bedste tidspunkt at få børn?

Søndag, 31. marts 2024
Lotte Bang
Illustration: Martin Silz
Min kæreste er bekymret for, at det bliver sværere at blive gravid med alderen og vil derfor gerne starte nu. Hvad skal vi gøre?
kærestepar drømmer om børn

Min kæreste og jeg er begge under uddannelse. Jeg er 25 år, og min kæreste er 26. Vi er ikke i tvivl om, at vi skal have børn sammen, men vi er ikke helt enige om, hvornår det skal ske.

Jeg vil rigtig gerne færdiggøre min uddannelse, før jeg skal være mor. Jeg er færdiguddannet om to år. Men min kæreste er bekymret for, at det bliver sværere at blive gravid med alderen og vil derfor gerne starte nu.

Hvad vil du råde os til at gøre?

L og M

Kære L og M

Det er da rigtigt dejligt, I er enige om, at I skal have børn.

I Danmark har gennemsnitsalderen for førstegangsfødende i de seneste år ligget omkring 29 år, så I er i god tid i forhold til statistikken. Men din kæreste har ret i, at fertiliteten både for mænd og kvinder falder med alderen. En kvinde er mest fertil i alderen 18 til 25.

En kvinde på 20 år har 34 procent chance pr. måned for at blive gravid. Når kvinden er omkring 30 til 35 år gammel, er hendes frugtbarhed halveret.

Alder er altså den faktor, der har størst betydning for en kvindes mulighed for at blive gravid. Men jeg vil mene, I stadig har ret god tid, og det er altså vigtigt at være klar til at blive mor og ikke forhaste det.

Uddannelse er vigtig, og det er selvfølgelig muligt at gennemføre en graviditet under uddannelse. Men har du lyst til noget andet, er det vigtigt at tage alvorligt.

Jeg tror ikke, to år gør den store forskel for jeres mulighed for at blive forældre, så ro på – I skal nok nå det.

Kærlig hilsen Lotte