Mine knæ er slidte: Lægen vil ikke henvise mig til operation

Torsdag, 11. april 2024
Lotte Bang
Illustration: Martin Silz
En 66-årig kvinde har slidgigt i begge knæ og daglige smerter. Hun vil ikke tage smertestillende, men ønsker en henvisning til at få nye knæ. Lægen er dog ikke enig.
gigt i knæ

Kære Lotte

Jeg er en dame på 66 år, og jeg har slidgigt i begge mine knæ. Jeg har daglige smerter, og jeg synes, det er ved at ødelægge mit liv.

Jeg er ikke meget for at tage smertestillende medicin, for jeg vil gerne have føling med, hvordan det går, men min læge mener, at jeg bør tage paracetamol fast og træne mine knæ.

Selv er jeg mere indstillet på at få et nyt knæ, men han er jo nødt til at henvise mig, før det kan ske, og det vil han ikke, før alt andet er forsøgt.

Synes du ikke, det er urimeligt?

Hilsner A.L.

 

Jeg kan godt forstå, du er meget frustreret. Daglige smerter er stressende at leve med og påvirker livskvaliteten enormt. Men jeg er faktisk glad for, at du har en læge, som gerne vil passe godt på dig, selv om du ikke er enig med hverken ham eller mig.

Ved operation for slidgigt i knæet får patienten indopereret en knæprotese. Det er ganske vist en rutineoperation, men det er bare ikke alle, der oplever den forventede smertelindring og bliver tilfredse med resultatet. Derfor er det meget vigtigt, at alle andre muligheder er udtømte, før man tyer til den løsning.

Du tager hverken smertestillende medicin eller træner, og det er faktisk to udmærkede måder til enten helt at undgå eller udskyde operation.

Panodil kan lindre smerterne, og så vil du også bedre være i stand til at træne. Specialiseret træning af et knæ med slidgigt kan nemlig i rigtig mange tilfælde være en glimrende behandling af smerterne.

Jeg synes, du skal takke ja til en henvisning til træning af knæet og eventuelt aftale med din læge, at bedres smerterne ikke langsomt over det næste halve år, må operation igen overvejes.

Kærlig hilsen Lotte